EDUCATIE 2 mai 2023

Profesoara Dobra Judit, din Sfântu Gheorghe, laureată a Premiului Mentor pentru excelență în educație

de David Leonard Bularca | 873 vizualizări

Profesoara de limba și literatura maghiară, Dobra Judit, care predă la Colegiul Național „Székely Mikó”, din Sfântu Gheorghe, a primit Premiul Mentor pentru excelență în educație din partea Fundației pentru Comunitate și MOL România. Gala de premiere a avut loc pe 26 aprilie, la Timișoara. Prin această distincție, cadrului didactic i se recunoaște munca depusă în interesul elevilor și al comunității din care face parte. 

Și anul acesta, zece profesori din toată țara au primit acest premiu. 

„MOL România și Fundația pentru Comunitate au acordat, pentru al 13-lea an consecutiv, Premiile Mentor pentru excelență în educație, recunoscând public valoarea și rezultatele activității pedagogice ale celor zece laureați, profesori și antrenori de excepție din toată țara. Gala Premiilor Mentor a fost organizată pe 26 aprilie la Timișoara, Capitala Europeană a Culturii.

Laureații, care au fost nominalizați la această distincție de către elevii lor și de către părinții elevilor, au fost premiați cu câte un trofeu realizat de artistul sticlar Ioan Nemțoi și cu câte un premiu în valoare de 8.000 de lei”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției noastre. 

Într-un videoclip de prezentare, publicat pe contul de YouTube al Fundației pentru Comunitate, Dobra Judit vorbește despre cum vede profesia de dascăl. 

„Nu poți să te simți dascăl sau pedagog fără să încerci să rămâi deschis în fața elevilor. Nu poți să ai senzația că ai intrat pe ușă și ai 50 de minute care au început când ai intrat în sală și s-au încheiat când ai ieșit. Trebuie să te preocupe cum să te asiguri și cum vom păstra în noi textele studiate (...). Cum să formez o scară de valori care îi va putea ajuta pe elevi și după absolvirea școlii?”, explică profesoara din Sfântu Gheorghe, conform traducerii în limba română a realizatorilor videoclipului. 

În același material, se precizează și că profesoara organizează și se implică adesea în activități extra-școlare cu elevii. 

Aproape 240 de nominalizări 

Pentru ediția din acest an au fost 238 de nominalizări, susțin organizatorii. 

„Cei zece premianți au fost selectați dintre cele 238 de nominalizări depuse de elevi, părinți sau profesori în perioada mai-decembrie 2022. Numărul mare al nominalizărilor arată că programul Premiul Mentor este cunoscut, iar comunitățile doresc să-și exprime aprecierea față de mentorii care inspiră noua generație”, conform aceleiași surse. 

Prima decernare a acestor premii a avut loc în 2010. 

„Premiul Mentor pentru excelență în educație a fost acordat anual, începând din 2010, profesorilor și antrenorilor, care au descoperit tineri talentați, i-au îndrumat încă de la începutul carierei lor și au avut un rol important în evoluția profesională a discipolilor lor. Prin acordarea acestui premiu, organizatorii doresc să recunoască public valoarea muncii și rezultatele excepționale înregistrate de acești dascăli deosebiți care sunt apreciați de elevi, părinți, colegi și de întreaga comunitate în care își desfășoară activitatea”, explică organizatorii. 

Laureații Premiului Mentor pentru excelență în educație, ediția a 13-a, 2022:

  • Bodea György, profesor de chimie, Cehu Silvaniei
  • Csavar Mária, profesor de limbă și literatură română, Gheorgheni
  • Maria Cristina Dan, profesor de vioară, Timișoara
  • Dobra Judit, profesor de limbă și literatură maghiară, Sfântu Gheorghe
  • Ilie Crinu Florinel, antrenor de kaiac, București
  • Liptak Martin, antrenor de înot, Arad
  • Cristian Mihai Maliș, antrenor de canotaj, Orșova
  • Liliana Pîntea, bibliotecar, Hangu, Neamț
  • Ilie Rus, profesor de fizică, Beiuș
  • Mihai Trandafirescu, antrenor judo, Ploiești

O nouă ediție va avea loc și anul viitor 

Până la finele acestui an, prin intermediul site-ului Fundației pentru Comunitate, pot fi transmise nominalizări pentru ediția din anul 2024.

„Fiecare nominalizare ne aduce bucuria întâlnirii cu dascăli minunați și cu discipoli deosebiți care împreună creează valori călăuzitoare. Fiecare nominalizare ne duce în apropierea valorii și frumosului creat de adevărații mentori. Astfel îi încurajăm pe cei care nu regăsesc numele persoanelor nominalizate printre cei premianți, să-și revizuiască nominalizările și să depună la edițiile următoare. Formularul de nominalizare se găsește pe site-ul Fundației Pentru Comunitate, iar evaluarea nominalizărilor depuse se bazează în primul rând pe informațiile, relatările și detaliile transmise prin aceste nominalizări”, a declarat directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate, András Imre, se arată în comunicatul de presă. 

Dobra Judit este a patra laureată din județul Covasna a Premiului Mentor. În anii anteriori, au mai fost trei câștigători din județul nostru: în 2012 – Salamon András, profesor de limbă și literatură maghiară, în 2016 – Pető Mária, profesoară de fizică, și în 2017 – Veres László, antrenor de judo. 

Sursa foto: comunicat de presă

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.