EDUCATIE 11 ianuarie 2022

Primele măsuri după scandalul de la Liceul „Apor Péter”, unde un elev acuza că a fost strâns de gât de un profesor

de David Leonard Bularca | 1634 vizualizări

Consiliul Județean al Elevilor Covasna critică decizia luată în privința profesorului

Incidentul care a avut loc în luna decembrie la Liceul Tehnologic „Apor Péter”, din Târgu Secuiesc, între un cadru didactic și un elev, le-a adus avertismente celor implicați. Profesorul, care l-ar fi împins pe elev, a primit o observație scrisă, iar elevul, care ar fi „făcut o mișcare ambiguă” către profesor, o observație individuală. Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Covasna critică decizia luată de Comisia de Cercetare Disciplinară și cere, în continuare, concedierea cadrului didactic.

„Direcțiunea Liceului Tehnologic „Apor Péter”, Târgu Secuiesc vă comunică următoarele: Comisia de Cercetare Disciplinară a fost numită prin decizia directorului, numărul 100/20.12.2021 cu aprobarea Consiliului de Administrație. Consiliul de Administrație și Comisia de Disciplină au acționat conform Legii Educației Naționale 1/2011, actualizată în 2021, articolul 280. Comisia de Cercetare Disciplinară a analizat cazul în data de 20.12.2021, de la ora 09:00, și a ajuns la concluzia că:

Elevul nu a respectat programul școlar, a întârziat la oră, a fost obraznic cu cadrul didactic, nu a acordat prioritate la intrare, a făcut o mișcare ambiguă către cadrul didactic, încălcând astfel normele în vigoare.

Maistrul – instructor debutant a fost în timpul programului școlar și a exercitat atribuțiile specifice, conform fișei postului, a atenționat elevul asupra regulamentului școlar. Totuși, chiar dacă elevul a făcut o mișcare către el și nu a acordat respectul cuvenit, maistrul – instructor nu a avut nici un drept să împingă elevul.

Ca atare, Comisia de Cercetare Disciplinară a cerut Consiliului de Administrație al Liceului Tehnologic „Apor Péter” să adopte următoarele sancțiuni:

Pentru elev observație individuală, care a fost comunicată elevului.

Pentru cadrul didactic observație scrisă, care a fost adusă la cunoștința persoanei de către conducătorul instituției după aprobarea în Consiliul de Administrație.

Consiliul de Administrație a aprobat sancțiunile prezentate cu Hotărârea cu numărul 48/2021”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, directorul adjunct al unității școlare, Herman Constantinescu.

„Solicităm, din nou, luarea deciziei de reziliere a contractului de muncă dintre profesor și unitatea de învățământ”

Consiliul Județean al Elevilor Covasna critică decizia luată în privința cadrului didactic și cere reexaminarea situației.

„După cum am spus și luna trecută, înțelegem importanța punctualității și respectarea unor reguli ce țin de etică. În schimb, faptele elevului nu scuză sub niciun fel aprigul comportament al cadrului didactic. Solicităm, din nou, luarea deciziei de reziliere a contractului de muncă dintre profesor și unitatea de învățământ. Am transmis o adresă oficială către conducerea liceului, în care cerem convocarea Comisiei de Etică, reexaminarea situației și luarea deciziei de concediere a cadrului didactic, în Consiliul de Administrație. Nu putem tolera un asemenea comportament inadmisibil. Cum pot ceilalți 540 de elevi din unitatea de învățământ să se simtă în siguranță în mediul în care, în teorie, ar trebui să se pregătească pentru viitor? Cum pot părinții elevilor să fie împăcați cu gândul că copiii lor studiază într-un mediu primejdios? Urmărim cu interes evoluția evenimentelor", a declarat președintele CJE Covansa, Marian Calcea, conform unui comunicat de presă transmis redacției Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro.

Totuși, Herman Constantinescu susține că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece a expirat perioada de contestații, iar legea nu permite acest lucru.

„Termenul de contestație este de 15 zile și a expirat acest termen. Oricum contestația se face parcă la Biroul de Cercetare Disciplinară de la Inspectoratul Școlar Județean. Articolul 280 nu ne permite acest lucru”, a explicat directorul de la „Apor Péter”.

Vă reamintim, pe 17 decembrie a fost făcut public faptul că un elev ar fi fost „strâns de gât” în instituția de învățământ covăsneană. CJE Covasna a adus subiectul în spațiul public și încă de atunci reprezentanții elevilor covăsneni solicitau demiterea cadrului didactic implicat în incident. 

Între timp, polițiștii de la IPJ Covasna continuă cercetările în dosarul penal deschis la data de 13 decembrie, când a avut loc incidentul, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc.

Sursă foto: kezdi.ro și psychmechanics.com. 

David Leonard Bularca

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.