EDUCATIE 17 decembrie 2021

Anchete într-un liceu covăsnean, după ce un elev acuză că a fost strâns de gât de un profesor

de Iulia Drăghici - Taraș | 2925 vizualizări

Autoritățile fac cercetări; reprezentanții elevilor cer concedierea cadrului didactic

Liceul Tehnologic „Apor Péter” din Târgu Secuiesc este vizat de mai multe anchete după ce un elev acuză un profesor că l-ar fi strâns de gât pentru că întârziat la școală. Cazul a fost făcut public de Consiliul Județean al Elevilor Covasna, care acum cere concedierea cadrului didactic. Între timp, au fost deschise mai multe anchete, atât la nivelul liceului, Inspectoratului Școlar Județean și poliție. Reprezentanții școlii spun că luni se vor întruni Comisia de Etică și Comisia Anti Violență și vor fi chemați la declarații toți cei implicați.

Cazul în discuție a avut loc luni, 13 decembrie.  

Un elev din clasa a XII-a al liceului a întârziat 20 de minute după începerea orelor de curs. Conform acestuia, ajuns la intrarea în instituția de învățământ, a fost tras de ghiozdan de un profesor pe care nu îl cunoștea. Cadrul didactic i-a reproșat faptul că a întârziat și că nu i-a oferit prioritate atunci când au intrat în incinta unității școlare.

Elevul, în vârstă de 19 ani, și-a cerut scuze față de acesta. Totuși, profesorul a început să îl amenințe, iar, în final, l-a strâns de gât pe colegul nostru.

De față la toate aceste evenimente au fost prezenți alți 3 elevi, care confirmă cele de mai sus. Șocat de ceea ce i s-a întâmplat chiar în incinta școlii, unde se presupune că elevii ar trebui să fie protejați de orice pericol, elevul de clasa XII-a a decis să poarte o discuție cu directoarea  Liceului Tehnologic „Apor Péter”.

Conform elevului, deși directoarea instituției de învățământ s-a arătat inițial indignată de cele întâmplate, nu a luat măsuri cu privire la acest incident. În schimb, tuturor elevilor le-a fost amintit faptul că nu trebuie să întârzie la orele de curs.

Nemulțumit de faptul că nu s-au luat măsuri, elevul agresat a depus o plângere la poliție, în aceeași zi în care a avut loc incidentul, pe 13 decembrie”, se arată în comunicatul de presă trimis de Consiliul Județean al Elevilor. 

Aceeași sursă informează și că CJE a luat legătura și cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna.

Ce spune conducerea liceului

Conducerea instituției de învățământ a confirmat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, că luni a avut loc un incident, în urma căruia a fost chemată poliția.  

„Luni, pe 13 decembrie, s-a întâmplat un incident între orele opt și nouă. Un elev din clasa a XII-a a sunat la numărul de urgență, 112, la jumătate de oră după ce s-a întâmplat incidentul și a reclamat cazul Poliției. Conducerea instituției a sesizat acest lucru, inclusiv Poliția a fost în biroul directorilor și, imediat în ziua următoare, în data de 14, am convocat Consiliul Profesoral, am discutat despre acest caz, avem proces verbal în acest sens și în data de 16, adică ieri (n.red. joi) am trimis înștiințarea despre acest caz inclusiv la Inspectoratul Școlar Județean Covasna”, ne-a spus telefonic directorul adjunct de la Liceul Tehnologic „Apor Péter”, Herman Constantinescu.

Comisia de Etică se va întruni luni

În prima zi a săptămânii viitoare toți cei implicați în incident vor da declarații, astfel încât să se poată stabili cu exactitate ce s-a întâmplat, pentru că, spune directorul adjunct, și elevul ar fi „făcut o mișcare” către cadrul didactic. Oricum, se pare că speța va ajunge mai departe, chiar în justiție.

„Luni, în data de 20, se va întruni Comisia de Etică și Comisia de Anti Violență și se va discuta cazul respectiv, toată lumea va da declarații. Pe baza declarațiilor și investigațiilor urmează să facem un raport, un proces verbal și să tragem niște concluzii. Acest raport va merge la IȘJ Covasna și la organele de anchetă. Va fi un proces în acest caz, pentru că nu s-a putut rezolva pe cale amiabilă. În primul rând elevul între orele opt și nouă, împreună cu „martorii”, trebuia să fie la oră. Noi am înțeles că elevul a încercat să sară, a făcut o mișcare către cadrul didactic și cadrul didactic a întins mâna spre gâtul elevului. Deci deocamdată atâta știu. Dar organele abilitate urmează să facă cercetări și Judecătoria va da un verdict, dacă este de vină cadrul didactic sau nu”, a detaliat directorul adjunct.

Tot acesta a precizat că atât elevul, cât și cadrul didactic ar putea risca acum sancțiuni.

„Până nu se finalizează cazul amândoi sunt nevinovați, deci au prezumția de nevinovăție. Sancțiunile care se pot aplica elevului sunt mustrare scrisă, avertisment, scăderea notei la purtare, cel mai rău caz, dar nu cred că se va ajunge, preaviz sau exmatriculare. Și în cazul cadrului didactic tot așa, un avertisment scris, scăderea salariului cu 10-15% timp de trei luni și în cel mai rău caz, dar asta depinde de verdict, desfacerea contractului de muncă. Acestea sunt sancțiunile posibile, așa în mare, conform Legii Educației Naționale”, a mai declarat directorul adjunct, Herman Constantinescu.

Poliția a deschis dosar penal și face cercetări pentru purtare abuzivă

Între timp, și polițiștii au în derulare o cercetare, în cadrul căreia a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă.

La data de 13 decembrie, polițiștii din municipiul Târgu Secuiesc au fost sesizați de către un elev că ar fi fost agresat fizic de un cadru didactic. În urma sesizării polițiștii au efectuat verificări, iar în cauză a fost deschis un dosar penal, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Radu Stroe.

Reprezentanții elevilor cer concedierea cadrului didactic

Reprezentanții elevilor spun că nu ar trebui să existe toleranță față de cadrul didactic vizat de cercetări și cer concedierea acestuia.

Solicităm rezolvarea cu repeziciune și responsabilitate a acestei situații. Este inadmisibil să luăm parte la un astfel de gest din partea unui profesor. Cum pot elevii acelui liceu să se simtă în siguranță la școală când știu că un coleg de-al lor a fost agresat chiar în incinta liceului? Cum vor reuși părinții să își știe copiii în siguranță când sunt la școală? Cum poate un astfel de un om să formeze generații de elevi? Tocmai de aceea, este important să se ia măsuri urgente, și anume concedierea cadrului didactic respectiv. Am transmis către IȘJ Covasna o adresă oficială în care cerem convocarea Comisiei Județene de Etică. Am solicitat să fim și noi prezenți la întrunirea comisiei, deoarece cu această ocazie se va putea decide rezilierea contractului de muncă al profesorului de la Liceul Tehnologic „Apor Péter”, din Târgu Secuiesc, implicat în incident. Înțelegem importanța punctualității pentru bunul mers al actului educațional, însă, repet, nimic nu poate justifica un asemenea comportament vehement. Urmărim în continuare evoluția evenimentelor privind acest caz”, a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor Covasna, Marian Calcea.

Reacția Inspectoratului Școlar Județean 

Și Inspectoratul Școlar Județean Covasna a informat vineri că în cazul dat a început derularea procedurii disciplinare, conform prevederii Legii Educației Naționale, însă nu a oferit deocamdată prea multe detalii. 

O unitate preuniversitară de învăţământ din mun. Tg. Secuiesc, Jud. Covasna, a informat I.S.J. Covasna cu privire la un incident între un cadru didactic şi un elev din cadrul unității.

Având în vedere art.280 alin.3 din Legea educației naţionale nr.1/2011, I.Ş.J. Covasna a pus în vedere unității școlare să treacă la aplicarea art.280 şi urm. din aceeaşi lege (începerea, derularea procedurii disciplinare în cazul dat).

Pentru personalul didactic din cadrul unei unități preuniversitare de învățământ (cum este în cazul de față ), unitatea şcolară are competenţa legală să aplice procedura disciplinară şi, după caz, sancțiunile disciplinare prevăzute de art.280 alin.2 din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Până la finalizarea procedurii legale, nu pot fi comunicate alte informații cu privire la cazul menționat”, se arată într-un comunicat de presă trimis vineri de IȘJ Covasna. 

Sursă foto: kezdi.ro și psychmechanics.com. 

Iulia Drăghici - Taraș

David Leonard Bularca 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.