EDUCATIE 30 ianuarie 2014

Antal Árpád: „Nu am nicio intenție de a închide școlile de cartier"

de Monica Vrânceanu | 844 vizualizări

Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe nu au nicio intenție de a renunța la școlile de cartier – așa susține primarul Antal Árpád, care le-a cerut joi directorilor de școli să pună la punct un plan prin care fiecare dintre școli să își poată face planul de elevi și să fie evitată astfel închiderea vreuneia.

Primarul Antal Árpád a declarat joi, în ședința Consiliului Local și în contextul constituirii unor consorții școlare, că nu își dorește închiderea niciunei școli de cartier, însă trebuie luat în calcul că cheltuielile cu salariile profesorilor sunt imense și că Ministerul Educației nu oferă nicio certitudine în legătură cu acoperirea totală a acestora.

A fost provocată o stare generală de alertă la Sfântu Gheorghe, se aude că unele școli se vor a fi închise, dar nu asta se dorește. E obligația noastră să asigurăm educația copiilor, astfel că toți directorii ar trebui să stea la discuții pentru a ajunge la o strategie prin care să evităm închiderea unor școli. Bineînțeles că lucrurile ar trebui clarificate la București, în Minister, dar nu putem aștepta asta din moment ce ei ne anunță o anumită finanțare, după care ni se spune că nu ne putem baza pe ea. Tocmai de asta nu merg lucrurile în țara asta și e tot mai greu să construim o societate coerentă. Aș vrea însă ca toată lumea să înțeleagă că Consiliul Local vrea să susțină interesul locuitorilor și vrea școli viabile – nu clase de câte 6 elevi ori câte 32 de elevi, ci clase care să permită copiilor o educație adecvată”, a declarat Antal.

Directorii, îndemnați la discuții și colaborare

Primarul crede că în acest moment, în care finanțarea per capita nu are cum să asigure salariile unor dascăli, este importantă o strategie pe minim cinci ani, prin care rețeaua școlară a municipiului să fie astfel adaptată încât să nu mai existe actuala prăpastie dintre școlile de centru și cele de cartier.

„Știu că sunt multe interese contrarii și presiunile vin inclusiv de la părinți. Avem o arondare a școlilor și grădinițelor în funcție de domicilii și putem găsi soluții inclusiv pentru a stopa fenomenul flotantului pentru a ajunge la o școală din centru. Pe de altă parte, ca părinte sau primar, știu că orice decizie are puncte forte și puncte slabe – și nu știu cum poți interzice, moral vorbind, unui părinte de la Gară, să-și ducă copilul la școală în centru. Dar există alte aspecte la care se poate lucra, prin care școlile pot colabora între ele, tocmai pentru a nu mai fi situația actuală. Știu de asemenea că unele decizii sunt nepopulare, dar spre binele copiilor, trebuie să discutăm cu toții, fără să ne gândim la aspectele politice”, a mai spus primarul.

Astfel, autoritățile așteaptă ca directorii de școli să se implice cu toții în proiectul de reorganizare a rețelei școlare, astfel încât pentru școli precum „Nicolae Colan” și „Ady Endre”, unde media numărului de elevi este de 16,5, respectiv 18,5 pe clasă, faţă de minimum 25 cât prevede normativul Ministerului Educației, să se găsească cele mai bune soluții. Problema este cu atât mai spinoasă cu cât se pare că elevii de la cele două școli au ajuns să se dușmănească, după ce s-a auzit că una dintre ele va putea fi închisă. Proiectul a generat inclusiv proteste ale părinţilor și cadrelor didactice, iar cei de la Școala Generală „Nicolae Colan” au ieșit cu o scrisoare deschisă în care arată că la grădiniţă şi la ciclul primar sunt înscrişi destul de mulți copii încât să asigure în viitor continuitatea claselor gimnaziale, inclusiv la secţia română, că școala lor este poziţionată mai bine geografic, funcţionează într-o clădire nouă, are dotări materiale și multe altele, fiind mai modernă decât Școala Generală „Ady Endre”.

În decembrie 2013, inspectorul școlar general al județului, Keresztély Irma, declara că este nevoie de o reorganizare totală a școlilor, apreciind că nu se justifică funcționarea în fiecare unitate școlară a unor clase cu efective de câte 10-15 elevi. Keresztély arăta la acea vreme că, din păcate, școlile de cartier au pierdut teren în fața școlilor din centru, părinții preferând să-și aducă la acestea din urmă copiii, chiar dacă în cadrul liceelor și colegiilor naționale, clasele primare „se pierd” în masa mare a liceenilor. De altfel,  Keresztély a avertizat că tocmai această „modă” a școlilor de centru va închide școlile de cartier, în cazul în care nu se vor găsi soluții de stopare a fenomenului care a luat o amploare uimitoare în ultimii ani.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
stelian, 31 ianuarie 2014
eterna Keresztély ! Te uiti la ei cum vorbesc, la autoritatile locale ma refer, si vezi cum toti "lupta" pentru binele copiilor!, ca "tot romanul sa prospere"! As intreba stimabilii unde invata citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.