EDUCATIE 20 iulie 2021

Noi dotări, în valoare de 50.000 de euro, pentru Liceul Teoretic „Mircea Eliade”

de David Leonard Bularca | 2774 vizualizări

Ce achiziții au fost făcute 

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului se bucură de un „suflu nou”. Prin intermediul unor fonduri europene, câștigate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), instituția de învățământ a achiziționat mobilier școlar nou, corpuri de mobilier cu rafturi, hărți, truse didactice, microscoape, set de cercuri, saltele, jaloane și altele asemenea. Valoarea totală a investiției se ridică la 50.000 de euro, iar directoarea liceului, Maria Bularca, spune că drumul pentru a obține finanțarea a fost lung, dar, văzând rezultatele, se bucură că echipa de la LTME l-a parcurs. 

Maria Bularca ne-a spus că acum toată tehnologia pe care o deține liceul este nouă și performantă. 

„Este lung și anevoios drumul proiectelor din fonduri nerambursabile, dar la final uiți de munca depusă. Trebuia să continuăm ceea ce s-a început în anul 2012 de către Primăria orașului Întorsura Buzăului, prin domnul primar de atunci, Băncilă Leca. Reabilitarea și modernizarea clădirilor necesitau și dotări pe măsură, aliniate standardelor actuale. Toată tehnologia din liceu este acum nouă și performantă. Mobilierul școlar dă culoare sălilor de clasă. Toate scaunele sunt ergonomice, determinându-i pe elevi să adopte o poziție corectă a spatelui”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, directoarea liceului covăsnean, care a mai adăugat că „ne-am dorit o școală modernă în care să muncim cu drag, deopotrivă elevi și personal angajat. Întotdeauna noul atrage oamenii, făcându-i să se simtă confortabil și motivați. Este o plăcere să intri într-un spațiu curat și prietenos”.

Ce materiale s-au achiziționat 

Maria Bularca spune că cele mai importante lucruri care au fost achiziționate țin de tehnologie și mobilier. 

„Cea mai mare pondere din proiectele noastre au vizat dotarea cu tehnologie avansată și mobilier școlar. Trusele de Fizică, microscoapele performante, echipamentele sportive vor facilita învățarea și vor face lecțiile atractive”, este de părere directoarea instituției de învățământ. 

Pentru sălile de clasă a fost achiziționat mobilier școlar dublu (180 de bucăți), corpuri de mobilier cu rafturi pentru depozitare materiale didactice (20 de bucăți), panouri de plută afișaj (20 de bucăți), cameră video, cameră foto, hărți pentru dotarea cabinetului de istorie (43 de bucăți), mobilier școlar – masă laborator trei locuri (22 de bucăți), mobilier școlar – scaune (66 de bucăți), truse didactice laboratoare fizică (16 bucăți), ventilator laborator chimie, microscop (10 bucăți), microscop avansat, cameră video pentru microscop, mantie absorbție șocuri (2 bucăți).

Nici importanța activităților sportive nu a fost neglijată, deoarece au fost cumpărate plase pentru porți (2 bucăți), bancă pentru gimnastică (2 bucăți), un set de cercuri, conuri și bastoane (4 bucăți), corzi (10 bucăți), pernă (10 bucăți), saltea (15 bucăți), scăriță de antrenament (3 bucăți), jaloane, un fileu de volei, stâlpi multifuncționali și coșuri de baschet (2 bucăți).

Iar pentru laboratoarele de informatică sau TIC au fost achiziționate calculatoare noi: Desktop PC (15 bucăți) și Monitor LCD (15 bucăți). 

„Sper ca în viitor tot mai multe școli să treacă prin schimbări asemănătoare”

Și elevii au primit cu bucurie noile achiziții. Unii dintre aceștia spun chiar că speră ca mai multe școli, deci mai mulți elevi, să aibă parte de asemenea condiții.

Suntem mulțumiți de achizițiile pe care liceul le-a făcut. Acestea vor aduce clar un plus liceului și, mai ales, actului învățării. Sunt bucuros că pot învăța într-un liceu ce oferă condiții normale în România și sper ca în viitor tot mai multe școli să treacă prin schimbări asemănătoare”, ne-a spus un elev de la „Eliade”, David Ușurelu. 

„Pentru a dispune de un proces educațional mai eficient, mai interactiv, dar și de o calitate mai înaltă, sunt necesare materiale adaptate noilor cereri și programe. Mă bucur că după eforturile conducerii liceului am reușit să atragem aceste fonduri europene pentru a achiziționa noile materiale. Un liceu implicat în proiecte naționale, respectiv europene, care este în cap de listă în județ după mediile obținute la Bacalaureat, sugerează instrumente și materiale adaptate noilor timpuri și tehnologii. Mai mult, având în vedere stările elevilor de pe parcursul anului (referință: situația pandemică), lucrurile noi sunt salutate cu brațele deschise”, este de părere un alt elev, Marian Calcea. 

De precizat este că, pentru a face toate aceste achiziții, Primăria Orașului Întorsura Buzăului a venit în sprijinul Liceului „Mircea Eliade” din oraș. Autoritatea locală a oferit banii necesari instituției de învățământ pentru a face achizițiile, iar, în perioada următoare, suma se va întoarce în bugetul local, fiind o investiție finanțată prin fonduri europene. 

Nu este pentru prima dată când la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului se fac achiziții de top. În luna noiembrie a anului 2019 au fost cumpărate table interactive pentru fiecare clasă și dulapuri personale pentru fiecare elev, după cum am scris la vremea respectivă

„În ultimii trei ani suma investită în dotări a fost de 130.000 de euro. Există fonduri nerambursabile pentru școli, lună de lună. Dacă ne uităm în Catalogul surselor nerambursabile, vom găsi la domeniul  „educație” fel de fel de propuneri de finanțare, de la cursuri remediale, până la dotare”, ne-a mai spus, în final, Maria Bularca. 

De asemenea, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” a pregătit și un videoclip de prezentare a instituției după ultimele achiziții făcute. Acesta poate fi vizionat pe pagina de YouTube - „Joos Ionut”: https://youtu.be/oKX6TAelX18

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.