EDUCATIE 19 noiembrie 2019

Condiții de top pentru elevii de la „Mircea Eliade”

de Covasna Media | 4348 vizualizări

Table interactive și dulapuri pentru fiecare elev - investiția finală se va ridica la 112.000 de euro

Liceul Teoretic ,,Mircea Eliade” (LTME) din Întorsura Buzăului are de anul acesta în dotare table interactive în sălile de curs, iar pe holuri, 350 de dulapuri pentru elevi, unde fiecare poate să își depoziteze lucrurile personale. Mai mult, aici a fost creat şi un cabinet de consiliere pentru elevi și părinți. Finanțarea vine dintr-un proiect scris de profesorii liceului. Iar planurile de modernizare nu se opresc aici, susțin reprezentanții LTME. 

„Mircea Eliade” este unul dintre cele mai moderne licee de stat din România, după cum susțin conducătorii instituției și după cum o arată noile achiziții. De curând, fiecare sală de clasă de aici are câte o tablă interactivă, conectată la rețeaua de internet a liceului, care îi ajută pe profesori să ofere explicații sau exemple suplimentare mult mai ușor decât până acum. 

Iar pentru a le uşura viaţa liceenilor, școala a reuşit să achiziţioneze şi 350 de dulapuri. Începând din 22 octombrie, fiecare elev are propriul său dulap, unde îşi poate lăsa cărţile şi caietele la începutul zilei, pentru a scăpa astfel de ghiozdanul greoi.  

Dulapurile și tablele interactive nu sunt singurele noi dotări, ne spun reprezentanții liceului, care a mai fost dotat cu: 38 de calculatoare și server pentru unul dintre laboratoarele de Informatică și pentru birouri, flipchart-uri, un nou sistem de sonorizare, sistem integrat de securitate pentru elevi și personalul angajat, sistem de supraveghere și 2 SMART- TV-uri. 

Elevii, principalii beneficiari ai noilor schimbări din liceu, sunt recunoscători conducerii liceului pentru eforturile depuse. Dacă tablele interactive îi ajută în procesul de învățare, și dulapurile sunt de real folos, subliniază elevii LTME.  

Elevii sunt foarte mulțumiți de noile achiziții. Tablele oferă o nouă metodă interactivă de învățare, iar dulapurile sunt folosite deja din plin. Aceștia susțin că tablele îi ajută să înțeleagă mai bine anumite materii, pentru că au posibilitatea de a primi explicații suplimentare prin imagini sau videoclipuri explicite. Cât despre dulapuri, elevii au fost entuziasmați încă din prima zi. Știam de proiect și așteptam să devină realitate încă din anul școlar trecut. (...) Elevii își lasă în dulap anumite manuale și caiete, iar înainte de a începe ora merg să le ia. Depozitarea lor în dulap este un beneficiu, deoarece nu mai suntem nevoiți să cărăm zilnic în ghiozdan 6 manuale, 6 caiete și, ocazional, un echipament sportiv. Gecile pot fi lăsate de asemenea în dulap, iar elevii nu le vor mai uita în sălile de clasă, când pleacă în grabă spre următoarea oră. Înghesuiala de pe coridor este astfel evitată, aceștia depozitând mare parte din materialele necesare în dulap și purtând cu ei doar un ghiozdan mai puțin voluminos”, ne-a spus reprezentanta elevilor în Consiliul de Administrație al școlii, Elena Muntean, și ea beneficiară a schimbărilor.

Toate cadrele didactice au abilități IT 

Investițiile sunt rezultatul multor ore de muncă, însă bucuria reușitei o face pe directoarea Liceului Teoretic ,,Mircea Eliade”, Maria Bularca, să fie mândră de instituția pe care conduce și de colegii săi. 

„Toate obiectele și echipamentele au adus bucurie elevilor și personalului angajat, însă, cel mai mare impact (inclusiv cel emoțional) s-a dovedit a fi „prezența” tablelor interactive și a dulapurilor individuale pentru elevi. Când prima tablă interactivă s-a instalat ne-am adunat în laboratorul de Informatică pentru instruire. Rând pe rând, tablele s-au instalat în sălile de clasă și au și început să fie folosite. Din fericire, toate cadrele didactice au abilități IT, deci, nu avem dificultăți în a utiliza echipamentele pe parcursul orelor de curs. În ceea ce privește dulapurile individuale ale elevilor, acestea au sosit ultimele, creând un adevărat extaz în rândul elevilor. Dimineața și apoi în pauze, aceștia își lasă lucrurile personale în dulap, sau le schimbă în funcție de ora de curs, spune directoarea liceului.

Toate investițiile, spune Maria Bularca, vin să completeze lucrările realizate până acum, și anume modernizarea completă a clădirii, începută cu câțiva ani în urmă.  

„Pe de o parte, doream mai mult pentru noi, angajații și pentru elevii noștri: un proces instructiv-educativ de calitate și adaptat la cerințele secolului al XXI-lea, o infrastructură corespunzătoare, dotări menite să atingă cote optime de dezvoltare. Pe de altă parte, „impulsul” a venit din dorința de a continua ceea ce a realizat Primăria orașului Întorsura Buzăului, din inițiativa domnului primar Băncilă Leca, în perioada 2012-2014, extinderea și modernizarea clădirii liceului. Doream să dotăm școala cu obiecte și echipamente de ultimă generație, creându-ne astfel și un confort binemeritat, demn de secolul în care ne aflăm. Nu în ultimul rând, costul standard / elev prea mic pentru nevoile actuale, ne-a determinat să spunem: << Dacă ne mai dorim ceva pentru liceul nostru, proiectele sunt viitorul!>>”, susține Maria Bularca.

LTME se pregătește pentru implementarea unui nou proiect 

Directoarea mai spune și că la baza reușitei obținute în urma proiectelor stă o echipă de profesori dispuși să își sacrifice timpul liber pentru astfel de inițiative. Tocmai de aceea, investițiile vor continua. 

„Toate proiectele noastre sunt scrise în timpul vacanțelor școlare, în echipă –Echipa LTME - cum o numesc eu. Avem, chiar, și o deviză: <<Nicio vacanță fără vreun proiect!>> De altfel, cele mai frumoase momente din școală, în afara programului școlar, sunt acelea când mă întâlnesc cu colegii mei pentru a mai pune „la cale” câte un proiect: brainstormingul constructiv care se declanșează este extraordinar. Așa i-am cunoscut (mai bine) pe colegii mei: oameni inteligenți, cu idei și cunoștințe extraordinare, deschiși la NOU și cu o mare capacitate de adaptare la nevoile actuale ale elevilor și ale societății. Desigur că, nu pot să nu amintesc de contribuția personalului administrativ: contabil, administrator, secretar, inginer de sistem, personalul de îngrijire și întreținere, care sprijină tot procesul de achiziție, de amenajare și amplasare a produselor, de întreținere etc.”, ne-a declarat Maria Bularca. 

Totodată, potrivit acesteia, echipa LTME își dorește în continuare crearea unui „mediu stimulativ”, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice, care să dovedească astfel interes pentru nevoile comunităţii locale şi regionale. 

În acest spirit, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” se pregătește de implementarea unui nou proiect prin care se vor achiziționa: mobilier școlar nou, modul de electricitate și magnetism - pentru profesor, echipamente de imortalizare a activităților etc., dar și echipamente sportive - panouri și coșuri de baschet, un fileu de volei și 2 stâlpi multifuncționali de susținere, 20 de perechi de conuri și bastoane, 30 de jaloane, 20 de cercuri, 10 corzi de elastic și 5 perne cu aer pentru echilibru.

Investiția finală, adică totalul dintre ce s-a realizat până în prezent și ce va urma, se cifrează la 112.000 de euro. 

Finanțatorii proiectelor sunt Banca Mondială și Grupul de Acțiune Locală (GAL) Asociația de Dezvoltare Durabilă „Curbura Carpaților”. 

Conducerea liceului mai susține că principiile după care se ghidează sunt derivate din cele ale Uniunii Europene: principiul egalității de șanse, principiul dialogului intercultural, principiul cooperării și principiul motivării pentru învățare pe tot parcursul vieții.

David Leonard Bularca 

 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Anunţ

Acum 20 ore, 3 minute

ANUNȚ

Acum 20 ore, 4 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.