Elevii școlii „Nicolae Russu”, din Sita Buzăului, campioni la reciclare
Câte kilograme de deșeuri electrice au reușit să strângă aceștia
Elevii de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, din Sita Buzăului, au strâns peste 3.000 de kilograme de deșeuri electrice. Acțiunea s-a desfășurat pe parcursul anului școlar 2020-2021, în cadrul unui proiect derulat de Asociația Envirom, denumit „Baterel, Eroul Reciclării”. Elevii siteni s-au clasat pe primul loc în cadrul programului și astfel școala unde învață a câștigat drept premiu un card Emag în valoare de 900 de euro.
Elevii școlii au strâns și baterii uzate, nu doar deșeuri electrice.
„Programul „Baterel” în care am fost înscriși anul acesta a fost un program de reciclare a deșeurilor electrocasnice pe o secțiune, iar la cealaltă secțiune baterii uzate. Am participat la ambele secțiuni, dar am câștigat la secțiunea de reciclare a deșeurilor electrocasnice. Am reușit să colectăm, la nivel de școală, 3.060 de kilograme, ceea ce ne-a situat pe locul I. Copiii au fost extrem de implicați. Și nu numai copiii, în primul rând cadrele didactice, coordonatorii de clase. Elevii au fost sprijiniți de coordonatori și de părinți. În cadrul proiectului ni s-a asigurat transportul electrocasnicelor. Ne-am bucurat cu toții că am fost câștigători. Oarecum ne așteptam să avem acest rezultat. Poate nu chiar să fim situați pe primul loc, dar printre primii ne așteptam să fim”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, coordonatoarea programului la nivelul școlii, Iuliana Apafi.
Două eleve au creat și un joc din materiale reciclabile
În cadrul proiectului, elevii au avut ocazia să participe și la anumite provocări lansate de organizatori. Drept urmare, două eleve, Paula Georgiana Olaru și Marina Neagoe, au creat un joc exclusiv din materiale reciclabile. Și la acest capitol echipa de la Sita Buzăului s-a clasat pe primul loc.
„La provocarea cinci, că au fost și șapte provocări în cadrul programului, două fetițe coordonate de mine au fost câștigătoare. Au avut de creat un joc din materiale reciclabile. Cele două fetițe au lucrat în echipă și se numesc Paula Georgiana Olaru și Marina Neagoe. Ele au fost câștigătoare. Au luat locul I și au primit 500 de puncte care apoi s-au convertit în tot felul de produse puse la dispoziție de către „Envirom” și pe care ele și le-au putut procura”, a mai declarat Iuliana Apafi, care a adăugat și faptul că elevii au participat online la o lecție prin intermediul căreia au aflat mai multe detalii despre cum pot recicla.
Alți doi elevi s-au remarcat prin seriozitatea cu care au tratat „misiunea” de a recicla. Aceștia au strâns deșeuri inclusiv de la vecini și apropiați.
„Printre elevi se află doi dintre cei care au adus cele mai multe deșeuri, deșeuri pe care le-au strâns de la toți vecinii și cunoscuții acestora. Elevii se numesc Claudiu Milu și Răzvan Tudor”, ne-a dezvăluit coordonatoarea proiectului de la nivelul școlii.
Toată lumea a fost implicată în cadrul proiectului, de la elevi și cadre didactice, până la părinți și primar
Pentru a-și mobiliza elevii, Iuliana Apafi a organizat și un concurs de reciclare la nivelul școlii. Premiile pentru copiii care s-au implicat au fost asigurate de autoritățile locale.
„Pentru a-i mobiliza pe copii și pe părinți, la clasele primare am organizat un concurs la nivel de școală. Clasa mea a fost câștigătoare. Copiii au primit premii. Nu numai cei care au fost pe primul loc, ci toți elevii din clasele primare implicați în cadrul proiectului au fost premiați datorită domnului primar Nicolae Stoica. El ne-a sprijinit și care ne sprijină întotdeauna atunci când avem inițiativa de a organiza orice fel de activitate, chiar și de genul acesta”, a mai spus Iuliana Apafi.
Suma de 900 de euro câștigată în cadrul proiectului va fi folosită pentru achiziționarea de produse care să ușureze actul de predare.
Nu este primul an în care Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, din Sita Buzăului, ia parte la proiectul „Baterel, Eroul Reciclării”, însă este pentru prima dată când se situează pe primul loc în clasamentul final. Cadrele didactice își propun să participe și în următorii ani la programul derulat de Asociația „Envirom”.
În total, în cadrul proiectului, anul acesta s-au strâns 20 de tone de deșeuri electrice și o tonă de baterii uzate.
„La finalul unui an școlar care s-a desfășurat preponderent în sistem online, elevii de la cele 250 de școli, grădinițe și licee participante în campanie, nu au uitat lecția reciclării învățată de la Baterel și au reușit să colecteze 20 tone de deșeuri electrice și o tonă de baterii uzate. Primele trei școli care au obținut cele mai bune rezultate la colectare pentru fiecare categorie de deșeu (DEEE și baterii) au fost premiate cu vouchere pentru dotări în valoare totală de 3.000 de euro”, se arată pe site-ul proiectului, magazinbaterel.ro.
Sursa foto: Iuliana Apafi