EDUCATIE 30 mai 2013

Elevii din Sfântu Gheorghe au protestat în fața Inspectoratului Școlar [FOTO]

de Székely Emőke | 639 vizualizări

Ministerul Educației a alocat o parte din sumele datorate navetiștilor

Joi după-masa în jur de 150 de elevi au organizat o acțiune de protest prin care au cerut Ministerului Educației să deconteze banii de abonament ai navetiștilor. La miting au participat liceeni de la mai toate școlile din oraș, protestul fiind unul pașnic, plin de simboluri.

Fețe vopsite și pancarte

La ora 14 elevii și-au dat întâlnire în Parcul Elisabeta, unde și-au vopsit fețele în alb, pentru că, spun ei, vor să protesteze în mod pașnic. Aceștia au confecționat și diferite pancarte pe care au scris „Trezirea”, „Ne vrem banii înapoi” „Avem drepturi. De ce?” sau „Grevă pentru banii de navetă”. „Am decis să pictăm pe față și lacrimi negre pentru a atrage atenția asupra unui sistem educațional demn de plâns. Același mesaj îl au și pancartele noastre. Vrem ca toată lumea să înțeleagă că noi nu cerem decât respectarea legii” – ne-a declarat un elev de clasa a X-a, Szakáli Zalán. Din parc protestatarii au pornit către Inspectoratul Școlar al Județului Covasna, scandând „Vrem să învățăm, dar nu așa”. De asemenea, elevii au tras o căruță, despre care spun că așa este și Ministerul Educației, o căruță care se mișcă foarte greu.

Petiție și avioane

În fața IȘJ Covasna, elevii au acționat după un scenariu bine pus la punct. Mai întâi au citit o petiție adresată Ministrului Educației, apoi au aruncat în curtea IȘJ zeci de avioane de hârtie, spunând că așa vor pleca și ei din țară, pentru că aici drepturile le sunt încălcate. „Chiar dacă elevii navetiști sunt cuprinși în forma de învățământ publică, totuși sunt discriminați, chiar excluși din învățământ, pentru că sute de mii de familii nu au un venit propriu satisfăcător și nu pot plăti abonamentul care costă între 60-260 de lei, o familie cu doi copii fiind nevoită să plătească chiar și peste 500 de lei pentru abonamente. Este absolut necesar ca autoritățile competente să rezolve această problemă în cel mai scurt timp, pentru a nu afecta calitatea actului educațional și pentru a nu contribui la creșterea absenteismului și chiar a gradului de abandon școlar” – se arată în petiția semnată de peste 3.000 de persoane.

Scrisori către Remus Pricopie

La finalul protestului elevii au pus pe gardul Inspectoratului zeci de scrisori adresate Ministrului Educației, Remus Pricopie. Sunt povești triste ale navetiștilor. Unii spun că fac naveta chiar și de la 45 de kilometri, pornesc în zori la școală și ajung acasă târziu. Nu se plâng, vor doar ca drepturile lor să fie respectate. „Vin zilnic de la Moacșa și de 7 luni nu mi-am primit banii de navetă”. „Fac naveta de la Bixad, familiei mele îi este foarte greu, ne descurcăm greu cu banii, de aceea vă rog să ne dați banii de navetă” – acestea și altele asemănătoare sunt mesajele elevilor către Ministrul Educației.

Elevii au fost primiți de inspectorul șef

Un grup de câțiva elevi a fost invitat la discuții de inspectorul șef al IȘJ Covasna, Keresztély Irma. Aceasta le-a promis că problema va fi rezolvată și i-a felicitat pentru că au luat inițiativă. „Am salutat inițiativa elevilor, iată că ochii întregii țări sunt ațintiți asupra județului Covasna, dar de această dată în sensul bun. Roadele acțiunii de protest se simt deja, au fost alocate la nivel național 30 de milioane de lei pentru plata abonamentelor, din care în județul Covasna au ajuns 517.000 de lei, adică 22% din suma datorată elevilor. Avem de asemenea asigurări că vineri sau luni vor ajunge alte sume pentru acest scop” – a declarat Keresztély Irma. Inspectorul șef a precizat că această cumulare a datoriilor se datorează și faptului că în unele zone ale țării sunt firme care dețin monopol pe piața transporturilor și aplică taxe prea mari. „Pentru a nu mai avea asemenea probleme, Ministerul Educației va trebui să găsească o altă modalitate pentru decontarea banilor de transport” – este de părere Keresztély Irma.

Elevii din județul Covasna au intrat în grevă japoneză săptămâna trecută, iar miercuri au organizat flashmob-uri în fața liceelor. Acțiuni similare celei din Sfântu Gheorghe au avut loc joi și la Târgu Secuiesc, Covasna și Baraolt, și elevii spun că dacă nu își vor primi integral banii, vor ieși din nou în stradă. Valoarea sumei datorate elevilor la nivelul județului este de 2,2 milioane de lei.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.