Elevii din Buzaie au învățat cum să spună NU risipei alimentare de la tineri din Egipt și Grecia
Elevii de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” și de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” (LTME) au avut ocazia să discute și să afle mai multe despre impactul risipei alimentare și despre cum ar trebui să mâncăm mai sănătos de la doi tineri din Egipt și Grecia. Cei doi, Louis și Elia, au ajuns la Întorsura Buzăului în cadrul programului Eat4Change și prin intermediul asociației studențești AIESEC. Timp de șase săptămâni, ei au vorbit cu elevii de la cele două școli despre importanța unui stil de viață sănătos.
Profesoara Corina Győrgy a fost coordonatoarea proiectului la nivelul LTME. Din discuția cu ea, am înțeles că demersul a fost unul cu multe beneficii, atât pentru elevii și cadrele didactice din zonă, cât și pentru cei doi voluntari, Louis și Elia, care au avut ocazia să viziteze și să ofere mai departe cunoștințele pe care le-au acumulat.
Louis, care este anul III la Medicină în țara sa, a vorbit, în cele șase săptămâni cât a stat la Întorsura Buzăului, cu elevii de la „Sadoveanu”, iar Elia, care a terminat recent facultatea și este nutriționist, a vorbit cu elevii mai mari, de la „Eliade”.
„Câte două ore pe zi, cu clasele de a IX-a, începând de pe 27 februarie până săptămâna trecută, au avut discuții legate de sustenabilitate, de reducerea risipei alimentare. Și-au făcut un meniu alimentar, cu ceea ce mănâncă ei în mod normal, comparat cu ceea ce ar trebui să mănânce, ținând cont de proporțiile pe care ar trebui să le respectăm”, ne-a spus Corina Győrgy.
Cei doi tineri nu au fost plătiți, cunoștințele lor au fost împărtășite în mod voluntar, în cadrul proiectului. Dar, cu siguranță, experiența a fost unică și pentru Louis și Elia.
„El a văzut prima dată în viața lui zăpadă aici”, ne-a împărtășit coordonatoarea de la nivelul LTME a proiectului.
Schimb de experiență
Pe lângă informațiile prețioase pe care elevii le-au primit despre nutriție și un stil de viață sănătos, adolescenții au avut ocazia să afle și cum arată sistemul de învățământ în alte țări.
„Câștigul pentru elevi cred că e, pe lângă partea de alimentație și legat strict de obiectivul lor, și partea de a-și testa abilitățile de a vorbi într-o limbă străină în afara contextului școlar. Louis ne-a povestit și despre sistemul lor de învățământ, adică a fost și un schimb de experiență. La ei, o clasă din învățământul de stat are între 70 și 80 de elevi, deci e complet diferit față de cum e la noi”, a mai explicat Corina Győrgy.
Și directoarea adjunctă de la „Sadoveanu“, Georgiana Bularca, ne-a spus că, pe lângă celelalte aspecte pozitive ale acestui proiect, un plus l-a reprezentat și faptul că elevii au avut ocazia să vorbească în limba engleză.
„Elevii școlii noastre (clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a) au fost foarte încântați de această experiență. Pentru cei mai mulți a reprezentat prima oportunitate de a folosi cunoștințele de limbă engleză acumulate. Singura limbă comună în care se puteau înțelege a fost limba engleză, fapt ce i-a determinat să apeleze la competențele lor de exprimare. Louis a fost profund impresionat de abilitățile lor de a înțelege mesajul transmis de el, dar mai ales de a-i și răspunde. Am fost plăcut surprinsă să observ că cei mai mulți își doresc să se reîntâlnească la un moment dat (dorință împărtășită și de Sobhy Louis). De asemenea, impactul proiectului asupra lor a fost unul foarte mare. Mulți dintre ei s-au angajat să accepte provocările propuse de voluntar, de a menține o dietă echilibrată știind că acest lucru va duce și la un echilibru al mediului înconjurător în același timp”, ne-a spus Georgiana Bularca.
„Să stau la Întorsura Buzăului a fost ciudat pentru mine la început”
Elia ne-a spus, într-un scurt dialog pe care l-am avut în limba engleză, că experiența de a preda unor elevi din altă țară a fost una interesantă. În plus, ea spune că a fost bine primită atât de către elevi, cât și de către profesori.
„Am stat 6 săptămâni în Întorsura Buzăului, ca voluntar pentru proiectul Eat4change. Am vrut să petrec ceva timp în străinătate, așa că am căutat diferite oportunități. Am ales-o pe aceasta pentru că sunt dietetician și s-a potrivit pentru mine. Pe parcursul șederii, am predat elevilor de la liceul «Mircea Eliade» despre alimentația durabilă. A fost o experiență interesantă pentru mine, deoarece nu făcusem niciodată așa ceva înainte”, ne-a dezvăluit tânăra din Grecia.
Totuși, spune ea, fiind obișnuită să locuiască într-un oraș mare, la început i s-a părut ciudat să stea la Întorsura Buzăului, un oraș mai mic.
„Să stau la Întorsura Buzăului a fost ciudat pentru mine la început, pentru că este un loc mic și sunt obișnuită să locuiesc într-un oraș mare (Atena). Totuși, am fost bine primită de către profesorii și elevii școlii, așa că m-am adaptat ușor. Am avut ocazia să explorez Întorsura Buzăului și să vizitez alte locuri din jur, precum Brașov, Râșnov, Bușteni, Sinaia, Vama Buzăului și Sibiu. În general, sunt foarte recunoscătoare pentru oamenii pe care i-am întâlnit datorită acestei experiențe”, ne-a mai spus, în final, Elia.
„Noi, ca adolescenți, avem nevoie de asemenea repere”
Elevii se pare că au înțeles mesajul pe care cei doi tineri, din Egipt, respectiv Grecia, au vrut să-l aducă la Întorsura Buzăului, și anume că acțiunile noastre au un impact real asupra mediului și ar trebui să avem mai multă grijă de noi și de corpurile noastre.
„Eat4Change m-a făcut să realizez impactul negativ pe care îl au oamenii asupra mediului înconjurător. Mi-am dat seama cât de dăunătoare sunt unele activități pe care eu le consideram inofensive, ca de exemplu aruncarea mâncării la gunoi sau folosirea mașinii ca mijloc de transport principal”, a spus Anisia Ionașcu.
Alți elevi deja de-abia așteaptă ca alte proiecte asemănătoare să mai aibă loc.
„Programul Eat4Change ne-a învățat că tot ceea ce consumăm este important atât pentru noi, cât și pentru mediul înconjurător, deoarece prin risipa de mâncare pe care o facem putem afecta chiar și natura. A fost o plăcere să vorbim cu nutriționiști despre cât de important este să mâncăm echilibrat. Elia și Louis sunt deja ca niște prieteni pentru noi și chiar ne-am bucura să știm că vor mai urma astfel de proiecte”, a explicat Alexandra Todor.
O altă elevă, Daria Buzea, spune că tinerii au nevoie de astfel de repere în dezvoltarea lor.
„Acest program m-a făcut să înțeleg mai bine faptul că tot ceea ce mâncăm poate afecta mediul și odată cu mediul și generațiile viitoare. Am aflat lucruri foarte interesante care m-au făcut să-mi schimb dieta, stilul de viață. Mă simt mult mai bine acum. Un alt lucru nou a fost faptul că tinerii care ne-au prezentat acest program au fost persoane minunate, cu un alt mod de gândire, cu alte principii de viață. Astfel, acest program pentru mine a mai însemnat și un schimb de experiență minunat. Noi, ca adolescenți, avem nevoie de asemenea repere. Prin urmare, aștept o nouă experiență de acest gen”, a spus tânăra.
Nu este exclus, așadar, ca astfel de proiecte să mai aibă loc și în viitor la Întorsura Buzăului. Este clar că schimbul de experiență este binevenit, iar atunci când vine vorba de oportunități, școala ar trebui să ofere elevilor, prin toate resursele pe care le are, ocazia să se dezvolte și să afle cât mai multe lucruri, chiar dacă nu sunt neapărat prevăzute în programa școlară. Nicio informație în plus nu strică, mai ales când vine vorba despre risipa alimentară și despre sănătatea noastră.
Sursa foto: Corina Győrgy