EDUCATIE 19 martie 2013

Cu toate că prețurile de transport în județul Covasna sunt foarte mari, liceenii nu vor să stea la internat

de Székely Emőke | 705 vizualizări

Banii pentru decontarea abonamentelor de transport al liceenilor navetiști întârzie, dar situația nu este mai bună nici în cazul profesorilor. Inspectorul șef din cadrul IȘJ Covasna, Keresztély Irma, spune că școlile încă nu au buget, la fel cum nu au nici autoritățile locale. Șefa IȘJ spune că transportul în județ este foarte scump, dar elevii nu vor să stea la internat.

Datorii mari către elevi

„Trebuie înțeles faptul că nici școala, nici Inspectoratul, nici Ministerul Educației nu au relații contractuale cu firmele de transport. Procedura este următoarea: elevii cumpără abonamentul, îl predau la sfârșitul lunii la școli, școlile ne trimit situația centralizată, iar noi o trimitem mai departe către Minister. Dacă Ministerul ne virează banii, îi virăm și noi școlilor, care apoi le dau elevilor. Am decontat o parte din abonamentele pe lunile octombrie și noiembrie, dar datoriile acumulate sunt mari, peste 1,6 milioane de lei” – a declarat Keresztély Irma. Aceasta a precizat că suma este mare, cu acești bani ar fi putut construi o școală modernă.

Sistemul este defect

Keresztély spune că decontările abonamentelor nu merg așa cum ar trebui în ciuda faptului că s-au făcut multe analize atât la nivel local, județean, cât și la nivel central. În opinia inspectorului șef, una dintre principalele probleme este lipsa concurenței dintre firmele de transport. „Unele firme se află în poziție de monopol, așadar fac ce vor. Deși nu suntem județul cu cele mai proaste drumuri, în urma unui studiu efectuat de Ministerul Educației ne-am clasat în top 3 în ceea ce privește costul transportului, ceea ce nu este normal” – a declarat Keresztély.

Internatul nu este pe placul elevilor

Legea prevede că în cazul în care liceanul stă la internat, i se decontează 8 bilete de transport pe lună întrucât se presupune că acesta se duce acasă la fiecare sfârșit de săptămână. Internatul însă nu este îndrăgit de liceenii din județ, gradul de ocupare fiind de nici 50%. „Am făcut mai multe studii și am ajuns la concluzia că în familiile din mediul rural banii de liceu, acei 180 de lei, constituie cash-flow-ul familiei. Acești oameni pur și simplu nu au bani. Au de toate în gospodărie, nu o duc rău, însă nu au bani, și astfel acești bani ajută întreaga familie. Acesta ar fi unul dintre principalele motive pentru care elevii aleg să facă naveta în ciuda faptului că internatele din județ sunt puse la punct” – este de părere inspectorul șef.

Datorii și către profesori

Plata navetei pentru cadrele didactice revine în sarcina autorităților locale. Așa cum sunt datorii mari către elevi, sunt și către dascăli. Keresztély Irma spune că sindicatele amenință cu greva, dar degeaba o fac pentru că atâta timp cât primăriile nu au buget, nu au din ce să achite contravaloarea abonamentelor dascălilor. Datoriile pe anul trecut în cazul cadrelor didactice se ridică la suma de 81.000 de lei, în condițiile în care numărul celor care fac naveta este de 851 la nivel județean.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.