EDUCATIE 14 octombrie 2022

CNMV se împarte în cinci clădiri, din cauza întârzierilor la lucrările de renovare

de Iulia Drăghici - Taraș | 1897 vizualizări

Pentru că nu are suficiente săli de clasă disponibile din cauză că mai multe corpuri de clădiri ale școlii sunt în reabilitare, Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe își va împărți activitatea, în perioada următoare, în cinci clădiri din oraș. 

Astfel, pe lângă cele care au rămas în clădirea principală, din strada Kós Károly, șase clase, de a VII-a și a VIII-a, au cursuri la Universitatea „Babeș Bolyai” din cartierul Simeria, așa cum a fost de la începutul anului școlar. Începând de luni, alte 10 clase vor fi găzduite de diferite școli din oraș. 

Liceul Tehnologic Economic-Administrativ „Berde Áron” din zona Crângului – Fabricii pune la dispoziția CNMV cinci săli de clasă la un etaj, unde vor avea activitatea didactică și acces cu intrare separată elevii de la Step by Step. Liceul Tehnologic Puskás Tivadar, cu sediul în strada Pescarilor, oferă două săli la parterul clădirii, unde vor avea cursuri elevi din clasele pregătitoare, iar Școala Gimnazială „Ady Endre”, din zona Gării, a pus la dispoziție alte trei săli de clasă, unde vor învăța clasele a III-a și a IV-a. 

Soluția este temporară, dar nu se știe cât va dura, pentru că depinde de finalizarea lucrărilor la clădirea internatului și a sălii de festivități, precum și de racordarea acestora la căldură. Promisiunile din partea constructorului au fost că vor încheia lucrarea în clădirea care ar fi oferit mai multe săli de clasă la parter și etajul 1, adică internatul, până la 1 octombrie, însă nu s-a întâmplat așa. 

Motiv pentru care, timp de două săptămâni, cu derogare de la Ministerul Educației, CNMV a organizat Săptămâna Altfel și Săptămâna Verde în această perioadă, nu în februarie, cum era planificat, până când școala, inspectoratul și autoritățile locale au căutat soluțiile care să nu oblige la învățământ de după-amiază sau, mai rău, online. 

Directoarea CNMV, Luminița Costea, spune că situația actuală nu este ușoară pentru nimeni. Decizia de a muta clasele primare s-a luat din considerentul că implică mai puțină mișcare a cadrelor didactice, decât ar fi însemnat în cazul claselor de liceu. Ar fi fost imposibil să ajungă în pauza de câteva minute în alt colț al orașului. 

Luminița Costea a subliniat și că soluția care va intra în vigoare de luni încolo a fost luată împreună și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean și al primăriei Sfântu Gheorghe, care au identificat sălile disponibile. 

„Le mulțumesc colegilor directori care ne ajută în acest fel, dar și colegilor profesori, de engleză, sport și nu numai, care vor alerga dintr-un colț în altul al orașului. Nu este simplu pentru nimeni. Dar toți au înțeles că trebuie să facem acest sacrificiu pentru că ne dorim să avem o școală renovată”, a mai declarat directoarea. 

Toată situația împărțirii școlii în cinci direcții a pornit de la colaborarea deficitară cu firma constructoare care a preluat proiectul „Creșterea calității arhitectural-ambientale și reabilitare termică - Colegiul Național „Mihai Viteazul" - Internat și Sală Festivități”, care la momentul semnării contractului avea o valoare totală de peste 7,1 milioane lei, din care 6,9 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă. 

Din păcate, cheia este la constructor, cu care ne înțelegem foarte greu. Nici noi, nici conducerea școlii nu putem să ne bazăm pe ceea ce promite, pentru că nu onorează, așa că a trebuit să găsim soluții”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

Edilul a spus și că rezilierea contractului ar însemna întârzieri și mai mari, dar perspectivele nu sunt îmbucurătoare nici acum, pentru că pe șantier sunt și în prezent puțini muncitori. 

În același context, Tóth-Birtan Csaba ne-a spus și că termenul de finalizare inițial prevăzut în contractul pentru reabilitarea internatului și sălii de festivități de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” a fost 22 noiembrie 2021. 

Vara trecută, lucrările de reabilitare începute în toamna anului precedent la CNMV s-au sistat din cauză că s-au găsit fisuri în pereți. 

În noiembrie 2021, autoritățile locale informau că, din cauza acestor lucrări neprevăzute, au fost nevoite să genereze trei noi dispoziții de șantier (care vizau sistemul de ventilație, lucrări noi pentru măsuri suplimentare impuse de ISU și repararea fisurilor). Pentru acestea a fost nevoie de o nouă licitație publică. A fost câștigată de aceeași firmă care derula lucrările și care a realizat și proiectul tehnic inițial, SC MODERN POWER SYSTEMS SRL.

Cât despre tragerea la răspundere a constructorului care nu a respectat termenele, viceprimarul a spus că se va acționa în concordanță cu stipulările din contract și va fi penalizat în consecință. 

Din cauza întârzierii lucrărilor la clădirea internatului, au de suferit și elevii din alte localități care învață la CNMV și care aveau nevoie de cazare. Și ei sunt împărțiți în internatele altor școli din oraș. 

Înainte de începutul anului școlar curent, Inspectoratul Școlar Județean ne informa că, pentru a evita organizarea pe ture (dimineața/seara), deși a fost o variantă luată în calcul, s-a decis ca, pe lângă cele șase săli primite la Universitatea Babeș-Bolyai spre închiriere pe o perioadă de doi ani, să mai fie folosite temporar, până în octombrie, la începutul anului universitar, alte 11 săli de clasă. Conform promisiunilor constructorului, până în octombrie lucrările în internat la parter și etajul 1, care ar fi redus semnificativ numărul sălilor indisponibile, ar fi trebuit finalizate. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.