STIREA ZILEI 29 ianuarie 2020

Proiectul de reabilitarea al CNMV, captiv în „ghearele” birocrației

de Covasna Media | 1799 vizualizări

În noiembrie ar trebui finalizată o investiție cifrată la peste 7 milioane lei

Încă din luna septembrie a anului 2018, UAT Municipiul Sfântu Gheorghe a anunțat că ar fi început implementarea unui proiect care vizează, printre altele, reabilitarea termică a Internatului și Sălii de Festivități din cadrul Colegiul Național „Mihai Viteazul”. Chiar dacă în acte se specifică faptul că proiectul ar trebui să se finalizeze cel târziu în noiembrie 2020, nici până în ziua de azi nu s-a trecut la executarea propriu-zisă. 

Proiectul cu denumirea promițătoare „Creșterea calității arhitectural-ambientale și reabilitare termică - Colegiul Național „Mihai Viteazul" - Internat și Sală Festivități”, are o valoare totală de peste 7,1 milioane lei din care 6,9 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

Conform comunicatului de presă care anunța lansarea proiectului, acesta a fost prevăzut a se derula în perioada 01.06.2014 – 30.11.2020, ceea ce înseamnă că peste cel târziu 10 luni lucrarea ar trebui finalizată. 

„Vă garantez că se lucrează”

În acest sens, autoritățile locale spun că lucrurile nu stau pe loc, iar execuția nu a început încă din cauza procedurilor birocratice stufoase.  

„Tocmai astăzi am primit proiectul de arhitectură. Urmează autorizarea și după aceea lucrările. Încă nici autorizația nu este eliberată, deci nu pot să spun nimic despre termen. Urmează avizarea documentației, inclusiv la Brașov la Monumente, pentru că e zonă monument, apoi ISU. Astea sunt mai anevoioase, iar celelalte avizări vor fi gata mai repede. Foarte târziu s-a încheiat contractul pentru că nu au fost ofertanți în primul rând. Acest proiectant din Cluj, care a câștigat până la urmă, este în termen. El chiar a fost mulțumit pentru că a transmis documentația în termen. Dacă doamnele directoare sau părinții și elevii nu văd că se lucrează, trebuie să știe că este totuși o sumă foarte mare, proiectul tehnic este foarte serios. Vă garantez că se lucrează”, ne-a declarat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Éva-Judit.

Conform acesteia, există șanse mari ca lucrările să demareze în scurt timp. Astfel de proiecte care prevăd reabilitarea termică cu fonduri europene există și pentru alte trei instituții de învățământ din municipiu. Este vorba despre Grădinița cu Program Prelungit Gulliver din cartierul Simeria, Grădiniţa cu Program Prelungit Árvácska, care aparţine de Școala Gimnazială „Gödri Ferenc” din cartierul Ciucului, dar și pentru Liceul de Arte „Plugor Sándor”. 

Viceprimarul a precizat că dintre toate acestea, în faza cea mai avansată este proiectul de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”. 

Lipsa comunicării complică lucrurile 

Pe de altă parte, conducerea CNMV spune că nu i s-a comunicat nimic despre stadiul în care se află la ora actuală demersurile pentru implementarea proiectului. 

„Deocamdată, la ora actuală, noi nu știm nimic legat de stadiul de implementare. Știm că s-a făcut proiectul și că s-ar fi ocupat o firmă din Cluj. Este un proiect foarte important pentru noi. Cel puțin pe partea de reamenajare a internatului, reabilitarea termică este foarte necesară. (...) Suntem foarte bucuroși că există acest proiect. Ar fi ideal să înceapă lucrările odată cu vacanța de vară și să fie încheiate până începe anul școlar, chiar în august, în așa fel încât să putem și noi să facem amenajarea interioară care se va impune”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, directoarea CNMV, Luminița Costea. 

Aceasta a precizat că implementarea acestui proiect atât de așteptat va trebui să însemne, totodată, și o foarte bună comunicare între toți cei implicați, de la autorități locale, executanți și până la reprezentanții școlii. 

„Dacă într-adevăr încep lucrările și nu se vor derula doar în perioada vacanței de vară, noi trebuie să știm, pentru că trebuie să relocăm copiii. Pe de altă parte, avem clasă de ciclu primar, trebuie să vedem și cu ei cum facem. Este o problemă pe care va trebui să o rezolvăm, bineînțeles împreună cu Primăria și Inspectoratul Școlar”, a mai explicat Luminița Costea. 

O listă lungă de nevoi

În internatul de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” stau în prezent 80 de copii. În afară de câteva dulapuri primite în urmă cu câțiva ani din donații și saltele achiziționate în anii trecuți, prea multe nu s-au putut realiza pentru modernizare, iar paturile, de exemplu, sunt cele de când s-a construit clădirea internatului. 

În ceea ce privește lista de necesități pe care le are Colegiul Național „Mihai Viteazul” pe latura infrastructurală, nici aceasta nu este scurtă. 

„Avem nevoie de o amenajare a școlii din toate punctele de vedere. Partea exterioară stă să cadă toată, trebuie refăcut acoperișul, trebuie refăcute jgheaburile, cade tencuiala. Curtea școlii trebuie asfaltată toată în partea din spate, iar de Bibliotecă, o clădire considerată monument istoric, nici nu mai zic”, a spus directoarea CNMV.

În ceea ce privește reabilitarea Colegiul Național „Mihai Viteazul”, subiectul a fost de mai multe ori în centrul atenției autorităților. În 2018, peste 1.500 de locuitori ai reședinței de județ au semnat petiția pentru „Finanțarea investițiilor de reabilitare a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe”, depusă și înregistrată la Primăria Sfântu Gheorghe, proprietarul clădirii de patrimoniu, Inspectoratul Școlar Județean Covasna și Prefectura Județului Covasna. Scopul acesteia a fost să tragă un semnal de alarmă cu privire la necesitatea unor investiții substanțiale pentru reabilitarea clădirilor care prezintă un grad destul de mare de uzură.

În urmă cu câteva luni, cu ocazia semnării unui contract de finanțare pentru reabilitarea Colegiului „Székely Mikó”, primarul Antal Árpád a declarat în cadrul unei conferințe de presă că nici Colegiul Național „Mihai Viteazul” nu va rămâne în umbră, urmând ca un acord similar să fie semnat și pentru cel din urmă.

Potrivit documentației de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul „Reabilitarea clădirilor principale, corp A-B, clădire bibliotecă la Colegiul Național Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe”, ar fi vorba de o investiție de peste 20 de milioane de lei. Din această sumă aproximativ 12 milioane de lei vor proveni de la municipalitate, iar restul cheltuielilor vor fi acoperite prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).  

Daniela Luca 

Iulia Drăghici - Taraș

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.