Nereguli în spitalele din județul Covasna; ANPC a făcut controale, dar nu spune unde
După apariția în spațiul public a informațiilor privind controale la nivel național în unitățile spitalicești, redacția noastră a trimis, pe baza Legii 544 privind accesul la informațiile de interes public, o solicitare către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) pentru a afla dacă verificările au vizat și județul Covasna. Răspunsul a venit pe 12 martie și confirmă că în perioada 24-25 februarie 2025, inspectorii ANPC au desfășurat patru acțiuni de control în unități spitalicești din județ și au aplicat șapte avertismente.
ANPC nu a comunicat, însă, și numele spitalelor din județul Covasna unde au fost efectuate controalele. Potrivit documentului transmis, semnat de președintele instituției, Cristian Popescu Piedone, principalele aspecte verificate au fost:
- Calitatea alimentelor – atât a celor preparate în incinta spitalelor, cât și a celor livrate prin servicii de catering. Inspectorii au analizat caracteristicile organoleptice ale produselor (n. red. aspectul, mirosul, gustul, textura și culoarea), starea ambalajelor, încadrarea în cantitatea netă și data durabilității minimale, precum și respectarea rețetelor de fabricație;
- Calitatea serviciilor în unitățile de alimentație publică – dotarea bucătăriilor, starea ustensilelor și a vaselor, existența cântarelor metrologic verificate;
- Depozitarea și transportul alimentelor – verificarea condițiilor de expunere și respectarea normelor de păstrare;
- Informarea consumatorilor – prezența etichetelor privind alergenii și menționarea ingredientelor supuse decongelării;
- Legalitatea funcționării.
Ce nereguli s-au constatat?
În urma controalelor, inspectorii ANPC au identificat mai multe deficiențe, printre care:
- Lipsa verificării metrologice a cântarului folosit;
- Produse care au suferit modificări de stare termică;
- Meniuri afișate fără menționarea declarației nutriționale și a alergenilor;
- Grătare din frigidere cu urme de rugină;
- Congelatoare cu rugină pe exterior și chedere uzate (n.red. garnituri din cauciuc sau alt material care asigură etanșeitatea ușilor).
Pentru remedierea problemelor constatate, ANPC a impus efectuarea verificărilor metrologice ale cântarelor și oprirea temporară a utilizării frigiderelor și congelatoarelor afectate de rugină, până la înlăturarea deficiențelor. De asemenea, au fost aplicate șapte avertismente unităților verificate.
În alte spitale din țară, controalele ANPC au scos la iveală probleme mult mai grave. Pe site-ul oficial ai instituției se arată că la spitale precum „Dr. Ion Cantacuzino”, „Colentina” și „Foișor” din capitală au fost aplicate trei amenzi, în valoare totală de 70.000 lei și două avertismente. Deficiențele constatate au inclus neconformitatea temperaturii de păstrare a produselor alimentare, neigienizarea adecvată a echipamentelor și depozitarea necorespunzătoare a alimentelor.
Amintim că Ministerul Sănătăţii a reacționat în urma controalelor ANPC în spitale și a transmis că apreciază preocuparea ANPC privind furnizarea serviciilor în unitățile sanitare, însă a subliniat că aceste acţiuni de control nu se pot desfăşura în afara cadrului legal, informează News.ro.
În replică, ANPC a transmis că legislația privind protecția consumatorilor se aplică și serviciilor de alimentație publică și depozitării alimentelor din unitățile sanitare. Autoritatea a subliniat că nu există un temei legal pentru ca spitalele de stat să fie exceptate de la regulile impuse operatorilor privați.
Totodată, ANPC a anunțat că va continua monitorizarea unităților sanitare pentru a asigura respectarea normelor de protecție a consumatorilor și siguranță alimentară.
Sursă foto: economedia.ro.