EDUCATIE 1 septembrie 2022

12 unități de învățământ covăsnene, nevoite, parțial sau total, să înceapă cursurile în alte locații din cauza lucrărilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 911 vizualizări

Sunt 12 unități de învățământ în județul Covasna care au fost nevoite să caute soluții de compromis pentru derularea cursurilor, în diferite locații, având în vedere că, în clădirile unde acestea ar fi trebuit să aibă loc, se derulează lucrări de renovare, reabilitare, modernizare. Dintre acestea, în șapte cazuri clădirile sunt indisponibile în totalitate, iar în cinci cazuri sunt intervenții parțiale. Chiar și în aceste condiții, au fost identificate soluții pentru fiecare situație, cu toate că în două cazuri, la Belin și Dobârlău, înseamnă un program în două schimburi. 

Printre școlile la care se derulează lucrări și astfel au săli de clasă indisponibile, se află și unități mari de învățământ, dar și mai mici. Redăm în continuare lista, cu investițiile derulate, sălile indisponibile și numărul elevilor afectați, precum și soluțiile găsite pentru derularea cursurilor. 

1. La Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe sunt afectate de lucrările de reabilitare internat / reabilitare sală festivități / reabilitare Corp clădire A un număr de 17 săli, în care ar fi trebuit să învețe 405 elevi. 

Pentru a evita organizarea pe ture (dimineața/seara), deși a fost o variantă luată în calcul, s-a decis ca, pe lângă cele șase săli primite la Universitatea Babeș-Bolyai spre închiriere pe o perioadă de doi ani, să mai fie folosite temporar, până în octombrie, la începutul anului universitar, alte 11 săli de clasă. Conform promisiunilor constructorului, până în octombrie se vor finaliza lucrările în internat la parter și etajul 1, astfel că numărul sălilor indisponibile se va reduce. 

Potrivit datelor furnizate de IȘJ, august 2024 este termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor și se intră în normalitate. 

2. La Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe se reabilitează clădirea principală, internatul și vechea clădire (fosta tipografie Jokai) - Corp 1 B, Str. Grof Miko Imre nr.1. Din acest motiv sunt indisponibile 10 clase, pe care le-ar fi utilizat 260 de elevi.

Soluția găsită de reprezentanții școlii a fost să mute clasele X-XI în clădirea Kós Károly, de pe str. Gábor Áron nr. 18.        

Termenul până la care lucrările amintite ar trebui finalizate este martie 2023. 

3. Școala Gimnazială „Bölöni Farkas Sándor” din Belin este una din cele două unități de învățământ nevoită să apeleze la organizarea cursurilor în schimburi. Asta deoarece clădirile A și C sunt vizate de o lucrare amplă de mansardare. Sunt astfel afectate 11 săli de clasă, în care învățau 183 de elevi. 

În consecință, s-a apelat la „organizarea cursurilor în două schimburi: clasa a VIII-a B va avea cursuri în schimbul I, în clădirea B, unde funcționează clasele primare; 2 săli puse la dispoziție de Primărie (putem alege între clădirea vechii Primării/ în vechiul sediu CAP/ într-o casă de locuit aflată în proprietatea Primăriei). Clasele a VIII-a ar merge în schimbul I, celelalte clase în schimbul II. 6 clase în clădirea B + 2 clase în cele două săli”, arată datele puse la dispoziție miercuri, de IȘJ, într-o conferință de presă. 

Septembrie 2023 este termenul estimativ până la care lucrarea ar trebui să fie finalizată. 

4. La Grădinița „Árvácska” din cadrul Școlii Gimnaziale „Gödri Ferenc” sunt 7 săli de clasă afectate pe fondul lucrărilor de reabilitare în derulare, care afectează 136 de copii. Soluția găsită a fost transferarea grupelor în clădirea școlii. 

Termenul estimativ de finalizare al lucrărilor este septembrie 2023. 

5. Grădinița cu Program Normal (GPN) „Teleki Zsigmond” din Moacșa, din cadrul Școlii Gimnaziale „Orbán Balázs”, are indisponibilă o sală de clasă din cauza lucrărilor de renovare, în care ar fi învățat 16 copii. Pentru a acoperi această lipsă, s-a asigurat o sală în clădirea principală a școlii. 

Se estimează că până în septembrie 2023 se va finaliza lucrarea și lucrurile vor reveni la normal. 

6. Școala Primară „Jakabos Ödön” din Lunga, respectiv GPN Lunga, aparținătoare Școlii Gimnaziale „Turóczi Mózes” din Târgu Secuiesc, are două săli afectate de lucrările în derulare, care presupun „creșterea eficienței energetice a clădirilor aparținătoare municipiului Târgu Secuiesc, Școala Primară „Jakabos Ödön” Lunga”. 

Clasa de elevi și grupa de copii sunt mutate în clădirea Parohiei din Lunga” – figurează ca răspuns la soluția găsită pentru rezolvarea problemei. 

Termenul până la care ar trebui să fie gata lucrările este septembrie 2024. 

7. La Școala Gimnazială din Dobârlău sunt afectate de reabilitarea și extinderea clădirii școlii 8 clase, în care ar fi învățat 140 de elevi. 

Așa că, până în decembrie 2022, când se estimează că se finalizează lucrările, copiii vor învăța în două schimburi la Școala Primară Lunca-Mărcușului și GPN Dobârlău. 

8. Lucrări sunt și la Grădinița cu Program Prelungit „Vackor” din cadrul Liceului Pedagogic „Bod Péter” din Târgu Secuiesc. Sunt în derulare demersuri la construcția unei clădiri noi, unde lucrările au început și nu au fost finalizate. Motiv pentru care sunt afectate 4 săli de clasă, unde ar fi avut activități 91 de copii. 

Grupele sunt mutate în clădirea Liceului Tehnologic „Gábor Áron” din municipiu. 

Finele lunii octombrie 2024 este termenul estimativ pentru finalizarea lucrării. 

9. Se derulează lucrări de modernizare și la Școala Gimnazială Specială din Sfântu Gheorghe și în consecință au fost afectate 20 de clase, utilizate de 150 de elevi. 

Consiliul Județean a identificat o clădire separată pe str. Țigaretei, fostul sediu al S.C. Drumuri și Poduri S.A. Covasna, unde unitatea de învățământ va derula activitatea până la finele anului 2023, când este termenul de finalizare al investiției. 

10. Grădinița cu Program Normal Vârghiș, aparținătoare Școlii Gimnaziale „Borbáth Károly” din Vârghiș, este în renovare, astfel că cele două grupe, în care sunt înscriși 32 de copii, sunt indisponibile. Problema s-a rezolvat temporar, pentru că grupele sunt mutate în clădirea școlii.

Se previzionează că lucrările se vor încheia la sfârșitul anului școlar curent. 

11. La Școala Gimnazială „Nagy Mózes” din Estelnic se lucrează la renovarea Corpului A (Clădirea veche) și astfel o clasă, unde învață 16 elevi, este afectată. 

Pentru a putea desfășura activități școlare, până la finele lunii noiembrie 2023, clasa va fi mutată într-o clădire a Consiliului Local, din vecinătatea școlii, potrivit datelor IȘJ Covasna. 

12. Grădinița cu Program Prelungit „Kőrösi Csoma Sándor”, din cadrul Liceului Teologic Reformat din Sfântu Gheorghe, trece prin lucrări de reparații capitale, așa că trei clase, cu 60 de copii, sunt afectate. 

Autoritățile au închiriat o clădire în vecinătate, unde copiii își vor putea derula activitățile, până în septembrie 2023, când se estimează că va fi încheiată lucrarea. 

Luni, 5 septembrie, aproximativ 31.600 de elevi încep școala în 306 unități de învățământ din județul Covasna, organizate în 79 de instituții cu personalitate juridică. Statistica începutului de an mai arată și că elevii sunt împărțiți în 1.674 de formațiuni de studiu (clase și grupe). În plus, la nivelul județului mai sunt și 23 de grupe de ante-preșcolari (creșe).

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.