CJE Covasna: „Anunțăm posibilitatea declanșării unor proteste la nivel național”
Modificarea pragului de acordare a burselor de merit a declanșat nemulțumiri în rândul elevilor
Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Covasna critică decizia Ministerului Educației prin care s-a modificat pragul mediei pentru bursa de merit de la 8,50 la 9,50. Într-o declarație pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, președintele CJE Covasna, Marian Calcea a spus că, dacă nu se va reveni asupra deciziei, reprezentanții elevilor se gândesc să organizeze proteste la nivel național.
„Din păcate, Ministerul Educației a decis, printr-un masacru al burselor școlare, să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, bursele acordându-se unui număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online. Măsura, decisă fără o consultare concisă în rândul principalilor actori implicați în sistemul educațional, este iresponsabilă și inechitabilă. Solicităm ferm Ministerului Educației să revină urgent asupra acestei decizii în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea. În situația în care nu se va reveni asupra acestei decizii imature, alături de colegii de la Consiliul Național al Elevilor, anunțăm posibilitatea declanșării unor proteste la nivel național. Urmărim îndeaproape evoluția acestui caz imprudent care conține criterii abuzive de acordare a burselor”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, Marian Calcea.
Ministerul Educației a decis prin Ordinul 5.870 din 22 decembrie 2021, publicat pe 4 ianuarie 2022 în Monitorul Oficial, schimbarea criteriilor de acordare a burselor de merit. Concret, dacă până acum toți elevii cu media peste 8,50 puteau beneficia de acest tip de bursă, după aceste modificări pragul a crescut la media 9,50.
„Bursele de merit se dublează, de la 100 la 200 de lei, în același timp crește plafonul de la care acestea vor putea fi acordate, de la media 8.50 la media 9.50. Aș vrea să vă reamintesc faptul că, urmare a predării online, urmare a renunțării la teze, rezultatele au fost mult distorsionate astfel încât 50% din elevii României s-ar fi încadrat la bursa de merit, ca urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului școlar 2020-2021”, declara înainte ca aceste modificări să intre în vigoare ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, conform edupedu.ro.
În același context, miercuri, 5 ianuarie, mai multe Asociații ale elevilor au anunțat că vor ataca în instanță Ordinul de ministru care modifică pragul de acordare al burselor, conform Agerpres.
Cuantumurile burselor ar urma să fie, conform Ordinului, lunar, următoarele: 500 lei, pentru bursa de performanță; 200 lei, pentru bursa de merit; 150 lei, pentru bursa de studiu; 200 lei, pentru bursa de ajutor social.
În aceleași documente se specifică și faptul că noile reguli se vor aplica din semestrul II al anului școlar 2021-2022.
Într-o reacție pe marginea acestui subiect, Ministerul Educației a precizat într-un comunicat de presă că „Bursele de performanță și de merit stimulează competiția și învățarea și sunt destinate celor mai buni elevi. Pentru toți ceilalți elevi există burse de studiu, burse sociale, burse profesionale și bursa „Bani de liceu””.
Sursa foto: Consiliul Județean al Elevilor Covasna / Facebook