EDUCATIE 24 septembrie 2020

Școlile care devin secții de votare trec lecțiile în online

de Iulia Drăghici - Taraș | 1442 vizualizări

Decizia de a nu închide absolut toate unitățile de învățământ și de a nu muta chiar toate orele în mediul online în contextul organizării alegerilor locale, ci doar acelea unde sunt amenajate secții de votare, este una bună, spune conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna. Totuși, situația trebuie analizată în detaliu, pentru că sunt cazuri punctuale unde într-o clădire funcționează mai multe unități de învățământ, dar și cazuri unde o singură unitate desfășoară cursuri în mai multe clădiri. 

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat miercuri că „activitatea didactică ce presupune prezența fizică a elevilor și a profesorilor din unitățile de învățământ preuniversitar în care sunt organizate secții de votare se suspendă în perioada 25 - 29 septembrie. Aceasta se va desfășura exclusiv în sistem on-line. Decizia a fost aprobată de ministrul educației și cercetării, Monica Anisie, printr-un ordin transmis spre publicare în Monitorul Oficial, în urma Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 46/2020”, se arată într-un comunicat de presă. 

Informații concrete și date exacte cu privire la numărul de școli sau de elevi care vor trece complet în online sunt greu de precizat, ne-a spus miercuri inspectorul școlar general al IȘJ Covasna, Kiss Imre. 

Nu sunt toate școlile secții de votare. Sunt situații și situații. Să zicem că sunt 100 de unități de învățământ în care se organizează secții de votare, conform situației de la Prefectură. Dar între acestea, într-o școală poate să funcționeze, într-o clasă, și grădinița. Automat sunt două unități de învățământ, și școala și grădinița, închise. Trebuie văzut fiecare situație în parte. Este și cazul Mikó. E secție de votare. Trebuie să închidem și Liceul Reformat. (...) Sau Váradi: va funcționa ca secție de votare clădirea mare, centrală. Dincolo de stradă, lângă Stadion, acolo nu e secție de votare. Acolo nu o să închidem, de ce să închidem? Clasele primare nu au legătură cu clădirea cealaltă. (...) Trebuie analizat.  Chiar și cifrele care vor fi spuse de noi vor fi relative”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, inspectorul școlar general. 

În același context, șeful IȘJ Covasna a precizat că hotărârea adoptată de autoritățile centrale este în mare parte bună, pentru că nu se justifica neapărat soluția de a muta în online întreg procesul didactic, așa cum se discuta inițial, chiar dacă este o perioadă grea, cu schimbări de program de la o zi la alta. 

„Este bine. Nu avea de ce să se închidă toate școlile. Este o decizie bună. Acum perioada, vineri, luni și marți, e discutabilă. (...). Dar asta e prevenție. Trebuie să ne conformăm și ne organizăm așa cum decide ministerul”, a spus Kiss Imre. 

Cât despre mesajul pentru părinții și elevii care se simt bulversați de schimbările de ultim moment, aceștia să aștepte vești de la directori, profesori sau diriginți, pentru că în mare parte situațiile sunt stabilite la nivel local. 

Punctual, vor fi transmise informații de la directori, poate de astăzi (n.red. miercuri) sau cel târziu mâine. Dar punctual. Asta înseamnă unități care funcționează în aceeași clădire, mai ales la învățământul rural, de exemplu, atunci se vor închide, pentru că e vorba de același spațiu”, a spus șeful IȘJ, care a punctat că statul acasă nu înseamnă „mini-vacanță”, ci „este un ordin de ministru că nu stăm acasă, ci practic activitatea didactică se va desfășura în online”. 

Școala online pentru alegeri, dar tabletele promise nu au sosit 

De remarcat este și faptul că în județul Covasna încă nu au ajuns tabletele solicitate pentru a putea derula activitățile didactice online în condiții bune de către toți elevii. 

„Nu au ajuns, dar așteptăm în fiecare zi. În unele județe au început să ajungă, așa că ar trebui să primim și noi”, a spus inspectorul Kiss Imre. 

Situația este cu atât mai dificilă cu cât, în statistica din mai 2020, numărul elevilor covăsneni care nu dețin dispozitive care să le permită participarea la școala online se ridică la 2.986. Este vorba despre 12% din totalul elevilor covăsneni. 

Acolo unde situația epidemiologică o va permite, procesul instructiv-educativ „față în față” va fi reluat în data de 30 septembrie a.c., conform scenariilor aprobate de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Covasna, cu respectarea tuturor condițiilor de siguranță și igienă sanitară, mai informează autoritățile. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.