OPINII 26 august 2020

EDITORIAL. Viruşi vechi şi noi la alegerile locale

de Dumitru Manolăchescu | 2004 vizualizări

Aşa cum remarcam şi cu alte ocazii, alegerile locale în judeţul Covasna sunt o teribilă plictiseală. Ne-a scos din amorţire neputinţa PMP de a veni cu liste de semnături corecte, valide, ale unor oameni vii şi de acord să semneze pentru candidaţii lui Băsescu. În rest, cum spuneam, plictiseală, ştim deja rezultatele pentru că ştim de multă vreme profilul alegătorilor – candidaţii s-ar putea să nu conteze prea mult în această ecuaţie.

Să vedem, totuşi, de unde-ar putea sări vreun iepuraş. Imposibil la Primăria Sf. Gheorghe, unde Antal Arpad va defila chiar dacă, politicos, declară că are emoţii. Nu are cine să-i pună piedici, mulţi nu văd nici măcar motivele pentru care cineva ar încerca să schimbe un primar care s-a descurcat onorabil (inclusiv în episodul DNA, singurul în care a avut probabil emoţii) vreme de 3 mandate. Alianţa Maghiară din Transilvania nu-şi doreşte decât să întărească numeric reprezentanţii etniei maghiare în Consiliul municipal. Ştie toată lumea lucrul ăsta, îl ştiu şi candidaţii partidelor româneşti, speranţa lor este să prindă nişte locuri de consilieri locali. Puţine şanse în acest context pentru Pro România, ALDE şi PMP. Pot trage lozul norocos Liviu-Vasile Comăneci, de la PNL şi, eventual, Laurenţiu Teacă de la PSD – cu toate că nimeni nu ştie câtă greutate mai are PSD-ul lui Dragnea în Sf. Gheorghe. Şanse ar mai avea Dulanyi Balogh Szilard, o apariţie insolită în familia modestă (de număr e vorba, cel puţin deocamdată) a USR-PLUS, care ar putea fi avantajat de rezonanţa numelui. Nu-mi dau seama, însă, cât şi cum a evoluat electoratul româno-maghiar în această privinţă.

Aceleaşi partide şi aceleaşi minuscule şanse pentru candidaţii de etnie română la şefia CJ Covasna. Tamas Sandor nu are un contracandidat serios. Partidele „vânează” doar un loc printre consilierii judeţeni. Şanse ar avea PNL şi PSD, prin Olimpiu Floroian şi, respectiv, Sabin Calinic. Vom vedea care va fi impactul tinerilor necunoscuţi de la USR-PLUS, în frunte cu Dulanyi Balogh Szidonia – familia Dulanyi se lansează serios în politică. 

Invazie de candidaţi pentru Primăria Întorsura Buzăului. Nouă la număr. Noutăţi, cel puţin pentru mine: Partidul Naţional Român (şi Naţional, şi Român, vă daţi seama în ce ape se scaldă), USR-PLUS prin Raul Urdă, un fost profesor care vrea „să îndrepte Întorsura, un oraş blocat în trecut”. Aşa este, să vedem dacă mesajul va prinde. Ar mai fi cei doi candidaţi independenţi, din start fără şanse. Ceilalţi, aceleaşi Mării cu alte pălării... Unele roase de-atâta purtat.  

Să zicem ceva despre USR-PLUS Covasna. Cvasi-necunoscuţi în politica românească, încercând să depăşească în provincie afrontul de imagine adus de „patronul” certăreţ Barna de la Bucureşti. Liste scurte, ca să nu zic iarăşi modeste, recunoscute ca atare de chiar şeful organizaţiei judeţene, Dulanyi Balogh-Szilard. „N-ai de unde, frate” este un leit-motiv la toate partidele care nu acceptă traseişti, dar suferă în tăcere din acest motiv – cu atât mai mult în Covasna, unde rezerva de cadre la partidele româneşti este extrem de slabă.

Pe 28 august începe, aşadar, o campanie electorală ciudată, care nu va schimba mare lucru din opţiunile noastre politice. Pandemia va ţine în case mulţi alegători, chiar dacă Guvernul va dota secţiile de votare cu tot ce este nevoie pentru siguranţa oamenilor care se vor prezenta la urne pe 27 septembrie.

Ar mai fi un singur lucru de spus: noi vorbim, acum, despre alegerile din 27 septembrie ca despre ceva sigur. Mi-aş dori ca începerea şcolii şi valul de infectări care îi va urma să nu ne contrazică. PSD şi aliaţii se vor folosi de Covid 19 pentru a amâna la nesfârşit nişte alegeri (locale şi parlamentare) la sfârşitul cărora aleşii actualei majorităţi se vor împuţina vizibil. Mai e şi moţiunea de cenzură, de rezultatul căreia vor depinde multe dintre deciziile actorilor politici excluşi de la guvernare. Partidele politice înoată în nisipuri mişcătoare, niciunul nu simte, solid, pământul sub picioare.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.