OPINII 7 aprilie 2021

EDITORIAL. Primarii, obligaţi să fie „mândri că sunt români”

de Dumitru Manolăchescu | 2025 vizualizări
Sursa foto - Facebook @partidulAUR
Sursa foto - Facebook @partidulAUR

Să nu se sperie primarii majoritari din Secuime, că nu e vorba de toţi primarii din România. Vestea nasoală e doar pentru primarii AUR. Pentru că partidul AUR îşi alege candidaţii la două primării din judeţul Ialomiţa după cât de mândri  sunt ei că sunt români. Adică patrioţi cu acte-n regulă, de-ăia care dorm în tricolor şi vopsesc bordurile şi băncile în trei culori cunosc pe lume... Că altfel cum să măsori „mândria” că eşti român aurit? Ieşind pe străzi şi strigând „Jos pandemia, jos dictatura medicală!”!? De ce nu le cereţi, pur şi simplu, o declaraţie pe proprie răspundere? Propun un text izbăvitor: „Să moară copiii mei dacă nu eu sunt cel mai mândru că-s român!”.

Pe Simion, Târziu şi ceilalţi lideri ai formaţiunii îi interesează mai puţin ce ştiu, ce fac, ce gândesc candidaţii la primărie despre binele oamenilor şi comunităţilor. Punctul ne-negociabil la candidatura pentru candidatură este calitatea de „mândru că sunt român”. Dacă eşti „mândru” ai deja câteva puncte avans faţă de ăia „nemândri”, vai mama lor, din cine ştie ce motive imputabile doar lor, familiilor lor, educaţiei lor elitiste, capitalismului american, lui Soros şi conspiraţiei iudeo-masonico-medicale mondiale. Conspiraţie dată iute în vileag de „apărători ai drepturilor şi libertăţilor democratice” gen Olivia Steer, Monica Pop, Flavia Grosan şi alţi şoşoci şi şoşoace reprezentativi pentru un segment de populaţie abulică.

Îmi imaginez cum sună o cercetare de partid la faţa locului a calităţii de „român mândru” pentru un candidat la funcţia de primar din partea AUR:

- Cum te cheamă?

- Sunt Mândru Că Sunt Român.

- Bun nume. Ce studii ai, ce ştii să faci?

- Sunt mândru că sunt român.

- Bună treabă, bravo. Ce proiecte ai pentru comună?

- Sunt mândru că sunt român.

- Bun proiect. De viitor.

Dacă acesta este răspunsul la toate întrebările „comisiei” de deştepţi patrioţi care te anchetează, ai toate şansele să treci examenul şi să candidezi din partea AUR pentru alegerile din respectivele comune ialomiţene. Dacă eşti atât de prost încât să răspunzi altfel, să nu respecţi disciplina patriotică de partid, dacă îndrăzneşti să ai idei generoase, să ai proiecte utile pentru comunitate, eşti pe nicăieri, ai greşit, nu eşti demn de AUR şi automat vei fi respins. Pentru că în AUR nu poţi intra, nu poţi rămâne, nu poţi candida, nu poţi câştiga decât dacă eşti „mândru că eşti român”.

Motiv pentru care foarte puţini oameni normali la cap înţeleg cum şi de ce a fost eliminată din acest partid plin de patrioţi mândri marea patrioată mândră specialistă în gloanţe de război şi materiale anti-Covid Diana Şoşoacă. O mare, mândră şi stabilă doamnă a patrioţilor ocazionali de partid, care a ajuns o independentă instabilă partinic şi patriotic.

Pe de altă parte, cu aceeaşi exigenţă patriotică, la care se adaugă ingredientul „creştin ortodox” obligatoriu tămâiat la Muntele Athos, Gabriela Firea postează pe reţelele de socializare fotografiile parlamentarilor USR-PLUS care nu au votat pentru stipendierea de la buget a călugărilor ortodocşi patrioţi de la o mănăstire de pe muntele sfânt. Păcat capital, pedeapsă capitală: oprobriul public. Descăpăţânarea. Lapidarea vinovaţilor.

Madam Firea adaugă valenţe, îmbogăţeşte generos ideea de bun român: nu poţi fi patriot, deci bun şi mândru român, dacă nu eşti creştin ortodox. Ca să fii român bun şi mândru trebuie să fii şi creştin ortodox practicant, religios fervent, dus la biserică mai mult decât la bibliotecă, teatru, şcoală, facultate. Obligatoriu trebuie să crezi că religia ortodoxă este mai bună decât oricare alta. Şi puţin naţionalism, că nu strică niciodată la electorat: „România e a românilor, românii sunt ortodocşi, singura religie adevărată e ortodoxia” – citez dintr-o postare pe Facebook care atacă disciplina şi civilizaţia unor creştini „neadevăraţi”, care şi-au sărbătorit duminică, în linişte, demnitate austeră şi pace sufletească, Paştele.

Biserica ortodoxă, preoţii, călugării de la Sfântul munte îţi dezvăluie toate tainele lumii şi ale vieţii, nu mai ai nevoie de nimic. Aici patrioţii de la AUR au dat-o-n bară, le-a luat Firea faţa, au uitat să pună pentru candidaţii de primari comunali în judeţul Ialomiţa şi condiţia „mândru că sunt creştin ortodox”.

Cred că reacţia d-nei fostă mândră primar creştin ortodox Gabriela Firea Pandele este croită după chipul şi asemănarea celor care au votat-o şi-ar mai vota-o, aserţiune valabilă şi pentru liderii AUR. Iar asta îmi dă speranţa că primarii români obligaţi să fie mândri că sunt români şi mândri că sunt ortodocşi sunt mai puţini decât primarii români liberi să gândească şi liberi să se simtă mândri dintr-o mie de alte motive binecuvântate, cum ar fi acelea că sunt deştepţi, harnici, buni gospodari, simpatici şi empatici.

Că tot vorbeam de sloganul AUR de prin pieţele ocupate de conspiraţionişti: LIBERTATE. Cât de liber te poţi simţi când ţi se impune să fii „mândru că eşti român”?! Şi cum ţi se măsoară mândria asta?! La mine e simplu: nu mă simt deloc mândru că sunt român când îmi văd şi aud conaţionalii cerşind şi furând prin Londra şi alte capitale. Şi am o listă întreagă de motive pentru care nu mă simt tot timpul mândru că sunt român. Mândria asta nu strigă pe străzi „Jos pandemia”, nu atacă alte religii şi nici nu-i numeşte pe medici „criminali”. E o mândrie ascunsă în sufletul tău, nu se trece în CV şi nu se condiţionează la niciun examen de partid.  

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alexandru Bularca, 7 aprilie 2021
Așa se întâmplă când partidul e unul tânăr (1 an și jumătate) și nu are ÎNCĂ suficienți membri. Dar oricum, oricine ar obține candidatura din AUR (de la un simplu cerșetor pâna la un citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.