OPINII 24 martie 2021

EDITORIAL. Efecte Covid: frustrări religioase, discriminări, carantine

de Dumitru Manolăchescu | 1528 vizualizări

La picioarele guvernării Cîţu se întinde neantul pandemic numit generic „al treilea val”. Scenariu de film horror regizat de Orban-Cîţu-Barna-Kelemen. Cei patru cavaleri ai apocalipsei noului coronavirus. Ei ar trebui să execute, conform propriului scenariu, o gâtuire a Covidului prin carantinarea unor localităţi care depăşesc incidenţa de 6 infectaţi la mia de locuitori. Simplu.

Am zis simplu? Vai de capul meu, retrag cuvântul. De fapt, este extrem de complicat să respecţi un scenariu cu care nu mai poţi fi de acord de la o zi la alta. De ce? Pentru că sunt mari oameni şi mari interese electorale în joc. Pentru că sunt mari prefecţi, mari primari şi mari preşedinţi de consilii judeţene care nu se pot înţelege, nu se pot pune de acord între ei. Nici măcar când au în spate acelaşi partid nu găsesc o cale de ieşire comună din criză, iar la „alianţa” care guvernează nu se mai gândeşte nimeni. Nici nu mai vorbesc de pesedişti, ei se consideră oricum nedreptăţiţi şi discriminaţi şi-aşa vor rămâne multă vreme de-acum încolo.

Exemplul tipic este Timişoara, unde prefectul, preşedintele CJ şi primarul par veniţi, fiecare, din lumi diferite. Ar trebui să tragă toţi la aceeaşi căruţă, s-o urce cumva dealul Golgotei pandemice. Dar nu se poate, unul vrea înăsprirea pedepselor, altul nu, cel de-al treilea ezită. Berbecul-şef de judeţ glăsuieşte despre neputinţa Bucureştiului de a înţelege Timişoara. „Nici la Revoluţie nu ne-a înţeles Bucureştiul”... Na poftim, probă de microfon din alte timpuri, care-ţi mută timpanele şi inteligenţa din loc. O dăm din nou pe oraşe-martir, pe merite revoluţionare, pe cine-a fost primul în clasa răsculaţilor din ’89.

De fapt, e vorba despre poticnelile penibile ale unui guvern de coaliţie depăşit de Covid 19. E vorba despre dificultatea de a lua nişte decizii care să împace şi capra, şi varza, şi lupul. Adică să ieşi cu faţa curată din pandemie, să vaccinezi cât mai mulţi ca să scapi de Covid fără să-ţi distrugi economia oricum distrusă de guvernările anterioare. Greu de dus căruţa asta la deal.

Dacă s-a întâmplat la Timişoara, dacă e pe cale să se întâmple şi în alte mari oraşe aceste „curbe de sacrificiu” pandemice, atunci fiţi siguri că Bucureştiul ne va lua faţa, va fi din nou pe primul loc la prostie şi ticăloşie. Să vezi acolo lupte fratricide între miniştrii coaliţiei: Voiculescu vs. Câmpeanu, Năsui vs. Barna, Nicuşor vs. cine se nimereşte etc. Na Covidul, ia Covidul, na carantina, ia carantina...

Şi, peste toate, se iţeşte pervers altă „tulpină” de bătaie politică: Cîţu-Orban. Asta e „tulpina liberală” care vrea să domnească peste România încă 10 ani de-acum înainte. La cum merg lucrurile, dacă prind 4 ani de „armonioasă” guvernare e mare lucru.

Orban vrea să fie şef peste liberali şi fără portofoliu de premier, în vreme ce premierului Cîţu, că de-aia e premier, i-a apărut în vis baba Vanga care i-a ursit: „Numai tu poţi salva partidul liberal şi România, dar numai dacă vei fi şeful partidului tău”. Mai zi tu că n-ai chef sau că nu se poate aşa ceva când te răscoleşte baba în vis cu imagini orgasmice...

Suntem la mila Covidului, la mila unei alianţe care ne guvernează haotic şi, ce e cel mai rău, la mila unor şoşoci sfertodocţi parlamentari, medici de rit vechi, artişti şomeri. Cireaşa pe coliva asta otrăvită o pune Gigi Becali, patron de echipă de fotbal şi puşcăriaş aproape reabilitat. El îl atacă pe Raed Arafat, şeful echipei care ia deciziile în situaţii de urgenţă, că e musulman. Iar un musulman nu poate să-i spună unui ortodox ce să facă de Paşti. Clar? „Nu-mi spui tu mie, Arafate, să nu mă duc la sfânta biserică de sfântul Paşti, că fac moarte de musulman”... N-a pronunţat Gigi chiar vorbele astea, dar cam aşa s-ar înţelege din câtă furie şi frustrare religioasă au răzbătut de după perdeaua subţire a civilizaţiei de Pipera.

Vă mai trebuiau şi alte războaie iscate de Covid19? Le aveţi acum pe toate în desfăşurare. Tot ce mai putem spera e să ne liniştim dracului cu carantina până pe la sfârşitul lui aprilie, să mai reducem incidenţa infecţiilor ca să poată creştinii să fie mândri că le-a crescut sufletul de-atâta bunătate şi simţire creştină în Săptămâna Mare, ca să poată merge apoi aceşti creştini luminaţi la Înviere, că altfel dăm şi într-un război religios. Un război pe care, fiţi siguri, nu-l vor putea evita nici Poliţia, nici Jandarmeria, nici Cîţu, nici Orban, nici Ciolacu.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.