OPINII 7 februarie 2023

EDITORIAL. Dar dac-ar fi murit cineva la „Capra”?!

de Dumitru Manolăchescu | 643 vizualizări
Sursa foto - IGSU
Sursa foto - IGSU

Avalanşa de la cabana Capra, din Făgăraş, n-a omorât pe nimeni. Deci nu e o tragedie, deci putem să transformăm evenimentul într-o comedie ieftină. 

Comedia este jucată de împătimiţii de munte şi de schi, un soi de oameni „duri”, făcuţi din stâncă şi din gheaţă, care nu bagă-n seamă riscurile, ei se gândesc doar la plăcerea unei drumeţii pe crestele muntelui.

În opinia lor, drumeţiile şi practicarea sporturilor de iarnă nu suportă oprelişti de niciun fel. Adică dacă vezi un semn de circulaţie care-ţi interzice să mergi cu maşina pe drumul respectiv, cel mai bun lucru pe care-l poţi face este să-l ignori şi să-i dai bătaie înainte. Pentru că, nu-i aşa, nimeni nu poate opri din drumul lui spre cabane pe un împătimit de munte!

Aşa că zeci de maşini s-au încumetat să urce la cabana Capra, de pe Transfăgărăşan. Au văzut că n-au voie, dar nu s-au sinchisit. Posesorii de pensiuni şi hoteluri din zonă sunt bucuroşi să-i primească, pentru că se pricopsesc cu nişte bănuţi deloc de neglijat. N-ar avea voie, dar ce mai contează... 

„Nu sunt avalanşe în zonă, de când mă ştiu n-am văzut niciuna la Capra”... Dar uite că se-ntâmplă când te-aştepţi mai puţin. Şi când ai turişti mai mulţi. Avalanşa a pornit, a izbit şi-a plecat. Au rămas munţi de zăpadă şi nişte „viteji” speriaţi. N-a dărâmat cabana, dar a întors cu roţile-n sus maşinile din parcare şi a adus sus, la munte, echipaje de salvare, pompieri SMURD, maşini de deszăpezire. Au muncit aceşti oameni ore în şir ca să ajungă la „sinistraţi”.

O să ziceţi că-s rău şi n-am milă. Păi poate sunt rău şi poate n-am milă, pentru că i-am auzit pe câţiva dintre amatorii de drumeţii pe cărări interzise acuzând autorităţile că nu-i înţeleg şi nu-i ajută pe pasionaţii sporturilor de iarnă. 

Oamenii ăştia cred că au dreptul să facă orice, oricând, oricum. Dar „curajul” lor este, de fapt, o probă de iresponsabilitate. Încalcă legea cu bună ştiinţă, ca şi cum lor nu li se poate întâmpla nimic, ei sunt deasupra legii şi n-au nicio treabă cu atenţionările meteo. Dimpotrivă, îi acuză pe drumari că n-au făcut drumul practicabil până sus, la cabană... 

N-a murit nimeni, din fericire, la Capra. Ce-ar mai fi spus împătimiţii de munte şi de încălcarea legii dacă avalanşa ar fi ucis un copil, de pildă? Cum s-ar fi simţit „curajoşii” care n-au nicio treabă cu semnele de circulaţie?

Oameni de felul ăsta, fără respect faţă de lege, produc accidente pe şosele, mută din loc bariere şi se iau la întrecere cu trenul. „Doar proştii respectă legea” pare să fie sloganul care-i călăuzeşte în viaţă pe pasionaţii de schi care au fost la un pas de moarte în urma avalanşei care le-a distrus doar maşinile la cabana Capra.

Fie vorba între noi, am mari îndoieli că Poliţia din zonă n-a ştiut nimic despre „petrecerile sportive” care au loc sus, la munte, în locuri în care accesul cu maşina este interzis pe timp de iarnă.

Concluzie: dacă sunteţi schiori pasionaţi şi aţi găsit o cabană care funcţionează iarna în vârf de munte, luaţi-o pe jos, cu schiurile şi rucsacul în spinare. Lăsaţi maşina la bază, altfel riscaţi să v-o distrugă o avalanşă, să luaţi şi-o amendă şi nici Asigurările să nu plătească vreo despăgubire. De ce? Pentru simplul fapt că aţi încălcat legea! 

Legea la români... Asta e o discuţie interminabilă, subiect de telenovelă cu sute de mii de vieţi distruse din cauza „vitejiei” cu care nişte iresponsabili ignoră legi, regulamente, atenţionări meteo.

Bine că n-a murit nimeni la Capra. E singurul lucru bun care s-a întâmplat, pentru că, în rest, fiţi siguri că pasionaţii de munţi interzişi iarna, vara sau în orice alt anotimp, din orice alt motiv, vor uita repede avalanşele, semnele de circulaţie şi atenţionările meteo. Fiţi siguri, cu alte cuvinte, că anul viitor pe vremea asta, dacă va ninge la fel de frumos, îi veţi găsi pe aceiaşi pasionaţi de schi şi sanie în aceleaşi locuri, la fel de curajoşi. Probabil cu alte maşini... Pentru că nu învăţăm niciodată nimic, pentru că nicio avalanşă nu ne poate opri să încălcăm cu mândrie legea.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.