OPINII 23 februarie 2022

EDITORIAL. Bătrâni, tineri, războaie, boli. Frică

de Dumitru Manolăchescu | 849 vizualizări

Lumea e dominată de frică, de nesiguranţă, de frustrare. Românii sunt parte a unei lumi despre care au început să ştie din ce în ce mai multe. Îi găseşti peste tot, prin cele mai neatinse colţuri de lume, dar şi în locaţii de fiţe. S-au deschis orizonturile.

Dar s-au deschis pentru a se închide. Au venit boli, virusuri, războaie. Ne-au invadat frica şi singurătatea obligatorii în pandemie. Trăim în zodii nenorocoase, pe care eu unul nu mai credeam să le străbat.

Aş fi tentat să spun că bătrânii sunt primii sacrificaţi în zodia asta nefastă, pe care nici nu ştii cum s-o defineşti: sărăcie, prostie, pandemie, război. Ştiţi un cuvânt care să cuprindă cele patru elemente-cheie? Mie îmi vine în minte unul singur: FRICĂ.

Dar nu bătrânii sunt marii perdanţi ai zodiei nenorocoase care guvernează ţara. Sunt peste 4 milioane de români tineri, inteligenţi şi activi care s-au săturat de ţara în care s-au născut, prin urmare muncesc, fac şi îşi cresc copiii în patrii adoptive. Dacă le merge bine, şi multora le merge, îi aduc la ei şi pe bătrânii rămaşi să adoarmă încet în sărăcia din ţară.

Şi mai sunt tinerii şi maturii slab productivi care muncesc eroic în România. Slab productivi nu pentru că aşa vor ei, sau pentru că n-ar putea mai mult, ci pentru că la noi nu se poate altfel. Cum scoţi puţintel capul din birocraţia şi cleptocraţia unor autorităţi hidoase, îţi şi dă vreun şefuţ, vreun „organ”, vreun ministru o palmă peste ceafă: stai la locul tău, privatule, în ţara asta nu respiră decât bugetarii...

Şi e război la graniţă. Ucraina va fi, probabil, invadată de un dictator care se crede Stalin şi Lenin la un loc. Bătrânii îşi amintesc de invadarea Cehoslovaciei, tot de către ruşi, cu vreo 54 de ani în urmă. Eram tineri pe-atunci, îl ascultam vrăjiţi pe curajosul de-o zi Ceauşescu şi ne pregăteam de război cu ruşii. Istoria se repetă oarecum, doar că acum nu mai suntem singuri, avem garanţii de securitate sub umbrela NATO. Frontiera NATO este singurul lucru sigur din mulţimea de lucruri nesigure care ne înconjoară. Ce-am fi fost fără UE şi NATO?! Nu vreau să-mi stric de tot ziua gândindu-mă la acest lucru.

Dar, cum spuneam, nu e singurul război din preajmă. Mai e sărăcia, care face mai multe victime decât o confruntare armată. Mai e Covidul, cu toate tulpinile lui, pe care Rafila declară că l-a învins într-o zi cu 207 decese asociate acestui virus. Mai e lipsa de încredere în nişte guvernanţi tembeli. Mai e frica de preţurile la energie, asociată aceloraşi guvernări idioate din „era Iohannis”.

Şi mai e singurătatea frustrantă din care unii ies cu greu după doi ani de agonie socială. Mai sunt alte boli, mereu alte boli, care, netratate la timp, dau târcoale aşteptând să atace organisme slăbite de aşteptarea unui loc sigur într-un spital sigur.

Bătrânii adaugă o obsesie la cele cu care i-a dotat, generos, comunismul: frica de virusuri. Tinerii învaţă cum e să trăieşti cu obsesia vecinătăţii războinice ruse. Şi unii, şi alţii încearcă să se bată cu sărăcia, cu preţurile, cu inflaţia, cu prostia, manipularea şi indiferenţa autorităţilor, partidelor politice, şmecherilor de toate categoriile.

Domină frica, nesiguranţa, lipsa de încredere. E o viaţă cenuşie, întunecată, pe care nu ştiu cine şi cum o va lumina. Va fi nevoie de eforturi mari pentru a reda sănătatea şi optimismul unei naţiuni bolnave, suferinde, speriate de bombe nu întotdeauna false.

Nu-mi place cum se înşiruie cifrele zilei de azi: 22.02.2022. Pare o prevestire de baba oarbă Vanga. Numerologii spun că se numeşte „palindrom”. Un semn al echilibrului între bine şi rău, dar şi un punct de cotitură care va împărţi lumea în două: înainte şi după. Păi n-am ghicit eu?!

Poate şi de aceea mi se pare că viitorul sună la fel de vesel precum clopotul unui schit populat de călugări păcătoşi, nevrednici de Mare Mila Sa... 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.