ECONOMIC 8 iunie 2018

Seceta afectează grav culturile agricole din județ

de Geanina Lupșa | 1029 vizualizări

Cele mai afectate sunt culturile de sfeclă

Specialiștii consideră că precipitațiile din ultima săptămână nu sunt suficiente pentru redresarea culturii agricole care a fost afectată.

„Problema era încă din aprilie. Din 2 aprilie până în 4 mai nu am avut nicio ploaie, acea lună de secetă, fără precipitații, a afectat culturile și de toamnă, dar mai ales de primăvară. Ploile din perioada 10 mai și ploile din zilele acesta au redresat culturile cât de cât, dar nu suficient. Problema este că există o răsărire neuniformă și la sfeclă și în general la culturile de primăvară, dar mai ales la sfeclă. Culturile de toamnă, să zicem că s-au redresat cât de cât”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, Directorul Direcției pentru Agricultura Județeană Covasna, Könczei Csaba.

Tot acesta mai atrage atenția asupra faptului că cele mai afectate, în momentul de față, sunt culturile de sfeclă.

„Nu mai putem vorbi de redresare completă, fiindcă deja dacă vă uitați pe o suprafață de sfeclă, se vede că unele sunt de 20 cm, sunt care răsar acum și sunt 2-3 frunzulițe. Oricum va fi o diferență la recoltare, vom avea o pierdere de producție, asta este incontestabil. Dacă de acum încolo, vremea va fi normală, în ceea ce privește precipitațiile, atunci nu o să avem mari probleme”, ne-a mai spus Könczei Csaba.

Restricții de apă în județul Covasna

Totodată, în urma stropirii și irigării culturii agricole de către proprietari, din cauza consumului mare de apă, în localitățile Angheluș și Fotoș au apărut disfuncționalități în asigurarea continuă a apei potabile.

Conducerea Gospodăriei Comunale a menționat printr-un comunicat de presă, că în primele trei zile caniculare ale lunii iunie, în comuna Ghidfalău s-a dublat consumul de apă potabilă, fiind depășită capacitatea de stocare a stației.

În acest sens, Gospodăria Comunală recomandă tuturor locuitorilor din județ să limiteze consumul de apă potabilă numai pentru nevoile gospodărești, iar pentru udatul grădinilor este recomandată folosirea unor surse alternative, precum forajele de mică adâncime sau bazinele pentru colectarea apei potabile.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.