ECONOMIC 14 decembrie 2021

Incubatorul cu afaceri creative din Sfântu Gheorghe va putea găzdui 22 de firme

de Iulia Drăghici - Taraș | 978 vizualizări

Autoritățile din Sfântu Gheorghe continuă demersurile pentru înființarea unui nou incubator de afaceri în oraș, în zona străzii Bánki Donát, după cum s-a anunțat și în cea mai recentă ședință de Consiliu Local. Clădirea, care va fi construită din fonduri europene, va putea găzdui 22 de firme. 

În cadrul ședinței extraordinare din 8 decembrie s-a spus, printre altele, că cererea de finanțare pentru construirea acestui incubator de afaceri nou a trecut de toate etapele de verificare, a fost selectată pentru finanțare și că în prezent este în etapa de precontractare. În raportul de aprobare al hotărârii se notează că semnarea contractului de finanțare este preconizată până la sfârșitul anului 2021. 

Municipiul Sfântu Gheorghe a depus spre finanțare proiectul „Construire clădire cu funcție de servicii de incubator de afaceri în Municipiul Sfântu Gheorghe” în cadrul apelului de proiecte POR/937/2, lansat în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 2  - Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii”, Prioritatea de investiții 2.1 -  „Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”, Apel 2.1.8 Incubatoare de afaceri. 

Proiectul vizează realizarea unei investiții inițiale pe str. Bánki Donát, prin crearea unei unități noi, respectiv construirea și dotarea unei clădiri cu funcție de incubator de afaceri, cu o capacitate de 22 firme incubate. Incubatorul de afaceri va contribui la stimularea activităților în domeniul industriilor creative, promovarea spiritului antreprenorial, dezvoltarea educației antreprenoriale și implicit la îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii din acest sector, prin oferirea posibilității de închiriere a spațiului de incubare și utilizării echipamentelor necesare pentru desfășurarea activităților în mod corespunzător, respectiv oferirea de servicii suport adaptate nevoilor firmelor incubate”, se mai arată în raportul de aprobare anexat hotărârii adoptate în cea mai recentă ședință de Consiliu Local. 

Subiectul noului incubator de afaceri care va fi înființat la Sfântu Gheorghe a fost abordat în ședința de Consiliul Local din 8 decembrie pentru că a fost nevoie de câteva modificări la contractul încheiat între Primăria Sfântu Gheorghe și firma care va administra locația, COVIMM Consulting SRL. 

Aici s-a notat că adresa incubatorului va fi strada Bánki Donát nr. 27, că din capacitatea maximă de 22 de rezidenți, incubatorul trebuie să aducă minimum 16 firme, rata de ocupare să fie de 73% și rata de supraviețuire a firmelor de 80%. 

Discuțiile publice legate de noul incubator de afaceri care va fi construit la Sfântu Gheorghe au început din primăvară, când s-a aprobat modificarea Planului Urbanistic Zonal din zona Nicolae Iorga - Bánki Donát. 

În Sfântu Gheorghe mai este un incubator de afaceri, pe strada Presei, sub administrarea Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii Covasna (ASIMCOV). Acesta a fost deschis în 2006, prin „Programul Național Multianual de Înființare și Dezvoltare de Incubatoare Tehnologice și de Afaceri în România”.

Sursa foto: Pexels.com

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.