ECONOMIC 7 august 2017

Două surse de finanțare pentru același proiect

de Iulia Drăghici - Taraș | 2335 vizualizări

Proiectul pentru modernizarea infrastructurii rutiere din stațiunea Covasna a fost selectat spre finanțare și de Guvern, și de Uniunea Europeană

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii rutiere în stațiunea balneoclimaterică Covasna”, în valoare de circa patru milioane de euro, a primit aprobare spre finanțare atât prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) al Guvernului, cât și prin Programul Operațional Regional (POR), din fonduri europene. Înainte de semnarea contractului, Consiliul Local din Covasna trebuie să decidă pe ce linie de finanțare va merge mai departe.

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, anunța printr-un comunicat de presă că a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea infrastructurii rutiere în stațiunea balneoclimaterică Covasna”, cofinanțat din Programul Operațional Regional 2014-2020 și inițiat de Primăria orașului Covasna, în valoare totală de aproximativ 4 milioane euro.

Se pare, totuși, că Primăria Covasna nu doar că nu a fost anunțată oficial despre primirea finanțării solicitate, dar nici nu va putea semna încă respectivul contract de finanțare, până nu va avea acordul Consiliului Local.

„Informațiile despre fondurile europene au apărut pe site-ul Ministerului. Pe noi încă nu ne-a anunțat nimeni. Din câte înțeleg din comunicatul de pe site, doamna Rovana Plumb deja a semnat contractul, în condițiile în care noi nu știm nimic. Urmează probabil să ne anunțe, să ne cheme pentru semnarea contractului. (...) E vorba despre același proiect pe care l-am câștigat și pe PNDL”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” primarul Gyerő József, care ne-a mai precizat că, datorită faptului că proiectul se găsește și pe lista de finanțare a PNDL, Consiliul Local trebuie să decidă pe ce linie de finanțare se va merge mai departe.

În cadrul comunicatului de presă amintit, publicat joi, 3 august, pe site-ul www.fonduri-ue.ro, Rovana Plumb, ministru delegat pentru fonduri europene precizează: „Proiectul propune o nouă perspectivă de dezvoltare a comunității. Investițiile alocate vor avea impact asupra creșterii gradului de exploatare a resurselor de la nivel local, care nu pot fi valorificate în prezent la nivelul potențialului real, din cauza stării generale a infrastructurii”.

Aceeași sursă mai transmite că prin intermediul acestui proiect, „va crește numărul mediu de salariați în cadrul stațiunii balneoclimaterice Covasna, ceea ce înseamnă o creștere a gradului de ocupare a populației din zonă și, implicit, un nivel de trai mai ridicat. În același timp, se anticipează creșterea numărului de operatori economici din zonă care își desfășoară activitatea în domeniul turistic și în sectoarele adiacente”.

Proiectul, „salvat de la moarte”

Potrivit primarului, proiectul de reabilitare a infrastructurii din stațiunea Covasna a fost respins de câteva ori, chiar dacă acum autoritățile locale au de ales din două surse.

„După ce am fost investit ca primar, ne-am apucat să facem proiectul tocmai ca să îl depunem prin Programul Operațional Regional (POR). Într-o primă fază, am fost eliminați, din cauză de neconformitate administrativă. Am refăcut documentația, din nou am fost eliminați, am contestat, am câștigat contestația, deci practic acest proiect a fost salvat de la moarte, ca să zic așa. Din cele 10 proiecte depuse din toată regiunea centru de stațiunile turistice, doar nouă ne-a fost admisă contestația. (...) Într-un final am fost admiși în etapa precontractuală, în care ni s-au mai solicitat niște documente, dar așteptăm să vedem care este rezultatul final”, ne-a explicat Gyerő József.

Consiliul Local decide

În condițiile în care același proiect nu poate să primească finanțare din două surse diferite, aleșilor locali din orașul Covasna nu le rămâne decât să decidă varianta pe care se merge mai departe.

 „Ca să fim siguri că din două linii de finanțare măcar una o să o prindem, am depus același proiect și la PNDL. Ne-a venit confirmarea că proiectul este inclus pe lista investițiilor, cu exact aceeași sumă. Acum am aflat că este eligibil și pe POR. Consiliul Local va decide pe care variantă vom merge pentru că dubla finanțare este exclusă”, a mai spus edilul covăsnean, care a precizat că va susține finanțarea europeană în detrimentul celei de stat, cu toate că solicită un procent de cofinanțare mai mare, pentru că este o sursă mai de încredere.

Primarul Gyerő József a spus de asemenea că, dacă și Consiliul Local va fi de acord și va fi legal posibil, va utiliza șansa oferită prin PNDL pentru a include alte străzi în proiect pentru reabilitare.

Obiectivele proiectului

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii rutiere în stațiunea balneoclimaterică Covasna” are în vedere mai multe obiective, printre care: reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere pe o distanță de 6,5 km; extinderea și modernizarea rețelei de apă potabilă cu 2,3 km; extinderea și modernizarea rețelei de canalizare menajeră cu 2 km; extinderea rețelei de canalizare pluvială cu 4,3 km; amenajarea trotuarelor pe aproximativ 11.000 mp; amenajarea a peste 13.000 mp de spații verzi; construirea/amenajarea a 108 locuri de parcare.

După semnarea contractului cu oricare dintre cei doi finanțatori, urmează perioada de licitare pentru angajare a constructorului. Potrivit primarului, e greu de spus cât va dura aceasta, însă implementarea propriu-zisă a proiectului nu ar trebui să întârzie mai mult de un an, în condițiile în care totul ar decurge conform planului.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.