ECONOMIC 5 septembrie 2018

10 legumicultori covăsneni vor vinde la iarnă roșii proaspete din producția proprie

de Iulia Drăghici - Taraș | 982 vizualizări

Programul Ministerului Agriculturii este mai popular față de anul trecut

Numărul legumicultorilor covăsneni care s-au arătat anul acesta interesați de Programul de sprijin pentru Tomate al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a crescut de patru ori față de anul trecut. Dacă în 2017, trei producători au beneficiat de finanțarea de câte 3.000 euro, fonduri nerambursabile, anul acesta 12 și-au manifestat intenția de a se înscrie în program. Până în final, doi s-au retras, astfel că 10 au rămas în proiect.

Tomatele crescute în sere vor fi valorificate, adică scoase la vânzare, începând din 1 noiembrie, până în 31 decembrie.

„La nivelul județului Covasna, am avut 12 dosare, cereri depuse de înscriere în Program în 2018. Față de trei, cât a fost anul trecut, e o creștere spectaculoasă. Trebuie să precizez că doi și-au retras înscrierile, deci am rămas cu 10 care o să facă programul anul acesta. Doi dintre aceștia au făcut Ciclul I. Ei au avut noroc cu prelungirea termenului de vânzări, de la 31 mai până la 15 iunie, (...) având în vedere condițiile meteo din primăvară și așa au putut să-și termine și să valorifice producția, adică cele două tone în Ciclul I. Acum în Ciclul II o să avem opt noi beneficiari, care deja au fost verificați privind suprafața de spațiu protejat și deja au și pus răsadurile. (...) Eu zic că acest program este unul dintre cele mai bune sau care au avut o priză la fermieri. Bineînțeles, nu este relevantă zona noastră, că nu suntem noi o zonă legumicolă, dar și la noi creșterea de la trei până la 12 interesați în prima fază este o creștere spectaculoasă”, a declarat marți, într-o conferință de presă, directorul executiv al Direcției Agricole Județene Covasna, ing. Könczei Csaba.

Acesta a subliniat că experiența pozitivă din Ciclul I al Programului de Tomate a contribuit la această creștere.

„Toți sunt foarte mulțumiți. În momentul în care au venit cu actele de valorificare, deci facturi sau carnet de comercializare, bonuri de casă, în săptămâna următoare au avut banii în cont. (...) Majoritatea au reinvestit și au făcut încă o seră”, a mai spus directorul executiv DAJ Covasna.

La nivel național, în primele 7 luni ale anului curent, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a înregistrat în total 15.773 de solicitări de înscriere în programul de sprijin pentru tomate cultivate în sere sau solarii. Ciclul I pentru 2018 s-a încheiat cu peste 65.000 de tone de roșii autohtone vândute pe piața internă de către 10.924 de agricultori. Aceștia au primit de la MADR peste 105 milioane de lei. În ciclul II al programului sunt înscriși 4.745 de legumicultori, iar dintre aceștia 3.854 au început și plantările.

Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii se află în al doilea an de implementare. Scopul acestuia este asigurarea necesarului de consum intern din producția autohtonă.

Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 mp, să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp, dar și să valorifice o cantitate de tomate de cel puțin 2.000 kg dovedită cu documente justificative.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.