ECOLOGIE 14 septembrie 2021

Râul Olt, eliberat de 6,5 tone de deșeuri

de David Leonard Bularca | 1978 vizualizări

350 de voluntari au luat parte la acțiunea de igienizare de sâmbătă

În cadrul acțiunii „Împreună curățăm Oltul” desfășurată sâmbătă, 11 septembrie a.c., pe malurile râului, au participat 350 de voluntari care au reușit să strângă 6,5 tone de deșeuri. Demersul, care face parte din proiectul pilot lansat la începutul anului, „Oltul cu apele curate”, s-a întins pe raza mai multor localități, din județele Harghita și Covasna. 

„350 de voluntari au strâns 6,5 tone de deșeuri în cadrul acțiunii de igienizare „Împreună curățăm Oltul”, organizate în parteneriat de Asociația MaiMultVerde și Fundația Comunitară Covasna, sâmbătă, 11 septembrie. Ecologizarea s-a desfășurat pe tronsonul Bălan (la izvor) – Ilieni (limita cu jud. Brașov).  La acțiune au participat 18 localități din județele Harghita și Covasna. Evenimentul a fost susținut de ABA Olt”, se arată într-un comunicat de presă transmis luni redacției Observatorul de Covasna. 

Directorul executiv al Fundației Comunitare Covasna, Kinga Bereczki, a declarat că prin acțiunile din cadrul proiectului „Oltul cu apele curate” se transmite un mesaj puternic la nivel de societate.

„Fundația Comunitară Covasna lucrează pentru comunitate alături de comunitate. Misiunea fundației este de a face viața covăsnenilor mai frumoasă, componenta de protejare a mediului fiind foarte importantă în acest sens. Suntem convinși că prin implementarea proiectului „Oltul cu apele curate” reușim să transmitem un mesaj puternic la nivel de societate, un semnal de alarmă pentru a fi mai conștienți și a lua măsuri atât individuale, cât și politice, pentru a păstra mediul curat și sănătos. Le mulțumim tuturor voluntarilor care s-au implicat în acțiunea din sâmbătă, precum și instituțiilor de stat, primăriilor și organizațiilor civile care ne-au fost parteneri în organizare, mobilizare și realizare, reușind astfel să ducem la bun sfârșit o muncă comună de aproape o jumătate de an”, se arată în comunicatul de presă.

Coordonatorul programului principal, „Cu apele curate”, Marta Popescu, spune că în anul 2022 organizatorii își doresc implicarea tuturor comunităților de pe lungimea Râului Olt. 

„După doi ani de activități desfășurate majoritar în comunitățile dunărene, extinderea acestora pe afluenți a venit firesc, în ideea de prevenire a cantităților de deșeuri de plastic ce ajung în fluviu pe teritoriul țării noastre. Suntem entuziasmați de „adoptarea” Oltului în cadrul programului „Cu Apele Curate” și de gradul ridicat de implicare a voluntarilor, asociațiilor și autorităților locale. Dacă anul trecut amenajam plaja de la vărsarea Oltului în Dunăre, acum ecologizăm malurile chiar de la izvor, iar în 2022 ne propunem să activăm comunitățile de pe toată lungimea râului pentru a avea, a păstra și a ne bucura de ape cât mai curate”, a spus Marta Popescu. 

La sfârșitul lunii august pe cursul Râului Olt, la Sfântu Gheorghe, a fost amplasată o barieră de colectare a deșeurilor, astfel încât igienizarea să se realizeze periodic. 

Proiectul „Oltul cu apele curate” a fost prezentat prima dată în 22 martie, de Ziua Mondială a Apei. Activitatea Fundației Comunitare Covasna se înscrie în programul național „Cu Apele Curate”. 

Sursa foto: „Cu apele curate” – Facebook

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.