Mulți elevi, puțini adulți – concluziile acțiunii de ecologizare de la Întorsura Buzăului
La demersul care a avut loc sâmbătă s-au alăturat doar elevi, profesori, jandarmi și autorități locale
Întorsura Buzăului a fost sâmbătă una dintre localitățile din județ și din țară unde s-a pregătit o amplă acțiune de ecologizare, în cadrul campaniei „Let's do it, România”. Chiar dacă în final s-au strâns sute de saci plini cu gunoaie, edilii orașului, Raul Urdă și Silviu Popica, au subliniat faptul că se așteptau ca oamenii să se alăture acțiunii într-un număr mult mai mare.
Au spus „prezent!” elevi și profesori de la cele trei școli din oraș: Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” și Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, dar și jandarmi.
Acțiunea de ecologizare a început încă de joi la Întorsura Buzăului, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, viceprimarul de la Întorsura Buzăului, Silviu Popica.
„Acțiunea „Let's do it, România” am început-o încă de joi. Joi și vineri, elevi de la „Eliade” au fost prezenți în două puncte pe care le-am avut în vedere pentru ecologizare, respectiv fostul obor de animale și dumbrava de la camping. La acțiunea de azi au participat sub 100 de persoane: elevi, profesori, jandarmi și noi. Elevii de la școala gimnazială au fost prezenți în zona camping și zona blocurilor, iar cu cei mai mari am mers în zona parcărilor de pe Predeluț. Ploaia ne-a determinat să finalizăm mai repede acțiunea, dar chiar și în aceste condiții acțiunea și-a atins scopul”, a spus, sâmbătă, viceprimarul.
El a subliniat că și-ar fi dorit ca, în afară de elevi, să se alăture și alte persoane demersului.
„Bilanțul acțiunii a însemnat câteva sute de saci cu gunoi (nu avem încă o cântărire) și, poate cel mai important, o lecție de viață pentru mulți dintre participanți, unii dintre ei participând pentru prima dată la o asemenea acțiune. Ne așteptam la o prezență mai numeroasă, nu numai a elevilor, ci și a altor persoane care ne-au cerut astfel de acțiuni și care au ales să nu ni se alăture astăzi”, a declarat Silviu Popica.
Mai mult, el spune că se fac constant acțiuni de ecologizare în zona Aviatorului, acolo unde oamenii și-au și făcut contracte cu firma de salubrizare.
„Periodic, am mai făcut acțiuni de ecologizare și în zona Aviatorului, unde am cooptat persoanele care locuiesc în acea zonă. De asemenea, au fost încheiate contracte de salubrizare și acolo, iar oamenii se conformează și strâng gunoiul rezultat în gospodărie. Rezultatele încep să apară, în sensul că s-a redus considerabil cantitatea de gunoi aruncat la întâmplare, ceea ce nu poate decât să ne bucure”, ne-a mai spus viceprimarul Silviu Popica.
„Aș fi vrut să fie și cei care spun că este mizerie în oraș și că nu se face nimic”
Și primarul de la Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a menționat, într-un live pe Facebook chiar din timpul acțiunii, faptul că oamenii nu s-au îngrămădit să ofere o mână de ajutor pentru ecologizarea diferitelor zone din oraș.
„Încercăm să curățăm din nou și Întorsura Buzăului. O parte dintre copii sunt în zona Camping. Noi suntem pe Predeluț, aria administrativă a comunei Teliu, învecinată, dar este drumul care coboară spre Întorsura, suntem în pădure. Vreau să mulțumesc celor de la liceul „Nicolae Bălcescu”, celor de la liceul „Mircea Eliade”, care au venit în număr foarte mare, și Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”, și unității de jandarmerie care este lângă noi. În rest, deși s-a făcut apel public pe pagina primăriei, am postat de două săptămâni acest anunț, nici o persoană fizică nu am văzut-o să vină lângă noi să ne ajute. Toată lumea postează pe Facebook când găsește un loc în care este mizerie, dar foarte puțini se apleacă să adune (...). Aș fi vrut să fie și cei care spun că este mizerie în oraș și că nu se face nimic, aș fi vrut să se implice, să dea un exemplu, să vină lângă noi”, a spus primarul în timpul live-ului.
La începutul acestui an, orașul Întorsura Buzăului a fost amendat de către Garda de Mediu Covasna cu 15.000 de lei, din cauza mizeriei din zona Aviatorilor.
Și la Sita Buzăului a avut loc, tot sâmbătă, o acțiune de ecologizare, cu ocazia căreia s-au strâns 84 de saci de gunoi. Și acolo majoritatea participanților au fost elevi, însoțiți de profesori.
Campania națională „Let's do it, România” a fost inițiată în anul 2009. De atunci, s-au strâns 2 milioane 850 de mii de saci de gunoi din diferite zone ale țării, conform site-ului dedicat, letsdoitromania.ro.
Sursa foto: Silviu Popica