ECOLOGIE 7 ianuarie 2022

Orașul Întorsura Buzăului, amendat cu 15.000 de lei de către Garda de Mediu Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2648 vizualizări

Orașul Întorsura Buzăului a fost amendat cu 15.000 de lei de Garda de Mediu Covasna. Sancțiunea a fost aplicată pentru că autoritatea locală nu a îndeplinit în totalitate măsurile trasate de comisarii de mediu la un control anterior. Zona vizată de situație este Aviatorului.

Potrivit directorului Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea, amenda a fost aplicată la începutul acestui an, ca urmare a unui control realizat la finele lui 2021. Atunci, comisarii de mediu au verificat dacă autoritățile locale din Întorsura Buzăului au îndeplinit măsurile pe care aceștia le-au impus după un alt control, realizat la începutul lunii decembrie și care vizau șase zone din oraș.

Au avut la dispoziție trei săptămâni să salubrizeze aceste zone. După expirarea termenului, Garda de Mediu a făcut din nou verificări, ocazie cu care a constatat că s-au îndeplinit măsurile impuse pentru cinci din cele șase locații.

În urma verificării îndeplinirii măsurilor trasate cu ocazia controlului tematic privind starea de salubritate a localităților de pe raza UAT Oraș Întorsura Buzăului, comisarii Gărzii de Mediu au constatat, că acestea nu au fost realizate în totalitate. Drept pentru care a fost aplicată sancțiunea contravențională în valoare de 15.000 lei”, se arată într-o informare a Gărzii de Mediu Covasna, publicată vineri pe pagina de Facebook a instituției.

Pe lângă amendă, orașul Întorsura Buzăului a primit noi măsuri de salubrizare și un termen de 60 de zile pentru a le îndeplini. Dacă se constată, după acest termen, că nu s-au strâns gunoaiele, unitatea administrativ teritorială riscă o nouă amendă, de această dată între 50.000 de lei și 100.000 de lei.

Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții autorităților locale pentru a ne oferi un punct de vedere pe marginea acestui subiect, însă până la ora publicării materialului, nu am reușit. Vom reveni cu o completare dacă se va da curs solicitărilor noastre.

UPDATE: Ulterior, pe un grup de Facebook, edilul a reacționat la informațiile apărute în spațiul public. Raul Urdă spune că nu se impunea o astfel de sancțiune, mai ales că, susține acesta, ar fi prima de acest fel din ultimii 30 de ani care vizează zona problemă a Întorsurii și că, în definitiv, acolo ar fi de fapt spațiu privat, nu public. În același context, el a precizat și că în perioada următoarea în zona vizată de amendă vor începe diverse acțiuni care să ducă la curățirea zonei, dar și păstrarea curățeniei.

Și comuna Vâlcele a primit o amendă de 15.000 de lei anul trecut, tot din cauza gunoaielor, însă aici s-a aplicat amenda fără să fie instituite măsuri de ecologizare înainte, pentru că zonele descoperite cu probleme avea cantități foarte mari de deșeuri. Acolo, spune directorul Gărzii de Mediu Covasna, la al doilea control s-a constatat că măsurile au fost puse în aplicare și că zonele problematice au fost ecologizate ulterior. 

Aceste controale ale Gărzii de Mediu au fost incluse în verificările tematice ale instituției, stabilite anual de Garda Națională de Mediu, pe salubrizarea localităților. Au fost verificate toate comunele și orașele, inclusiv operatorii de salubrizare.

Sursa foto: Facebook/ Garda de Mediu Covasna.

Iulia Drăghici – Taraș

David Leonard Bularca

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.