Ce înseamnă un Sfântu Gheorghe mai „verde”
Autoritățile din Sfântu Gheorghe au inițiat proiecte, unele avansate, altele deocamdată la stadiul de planuri, pentru a transforma orașul într-un spațiu urban „verde”, a spus luni, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. Printre inițiative se numără un program „Rabla”, pentru o reînnoire a parcului auto din oraș, unde în loc de vouchere pentru achiziționarea de mașini noi se are în vedere acordarea a câte 3.000 de lei, amenajarea de noi piste de biciclete, parcări supraetajate verzi sau zonă de agrement pe malurile Râului Olt.
Edilul din reședința de județ a vorbit despre aceste planuri în contextul vizitei ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, și a spus că a primit asigurări de la acesta că îl va sprijini în demersul de a transforma Sfântu Gheorghe într-un oraș verde.
Printre inițiativele amintite în promovarea acestui demers, primarul Antal Árpád a vorbit despre un program „Rabla”. Hotărârea acestuia se va vota joi în ședința de Consiliu Local. Mai concret, cetățenii din Sfântu Gheorghe vor putea da mașina veche în schimbul unei sume de 3.000 de lei.
„Există un program „Rabla” la nivel național, dar acolo mașinile vechi pot fi predate și se obțin niște avantaje în momentul în care se achiziționează un autoturism nou. Sunt multe persoane care au mașini vechi, dar nu doresc să achiziționeze mașini noi. Lor dorim să le oferim această oportunitate, de a preda aceste mașini și de a obține în schimb 3.000 de lei de la Primărie, astfel eliberându-se locuri de parcare, spații verzi și așa mai departe”, a explicat Antal Árpád.
Prin intermediul PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență), autoritățile din Sfântu Gheorghe ar dori să construiască parcaje verzi sau să transforme zone industriale ori situri poluate din oraș în parcuri sau zone de locuit.
Un exemplu oferit de primar este cel al parcării dintre străzile Fabricii și Crângului. Așa cum s-a anunțat și anterior, aici ar urma să fie construită o parcare etajată verde, cu panouri solare, loc de joacă sau teren de sport deasupra. Între timp, spațiul a fost amenajat și urmează să fie dat în folosință temporară.
Totodată, în aceeași zonă, mai exact pe strada Crângului, autoritățile vor ca din bugetul local să amenajeze o pistă de biciclete, având în vedere că strada a fost recent modernizată. Totul depinde de capacitatea de a găsi locuri de parcare pentru jumătate dintre mașinile care în prezent sunt parcate pe această stradă. Edilul a vorbit de aproximativ 400 de mașini, parcate pe ambele părți ale drumului. Dacă se vor găsi soluții pentru a elibera o bandă, pe lângă cele din noua parcare din zona Fabricii, atunci acest proiect va deveni realitate în termen relativ scurt, a spus primarul.
Antal Árpád a spus că din planul de a face reședința de județ un oraș mai verde se găsește și ideea, anunțată și în urmă cu ceva timp, de a face pe malurile Oltului zonă de agrement și relaxare.
„Am început demersurile pentru un Plan Urbanistic Zonal al Râului Olt și al zonei de lângă Râul Olt, pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe, unde ne dorim ca acest spațiu să fie adus mai aproape de oameni, în sensul în care să putem folosi în scopuri turistice și de petrecere a timpului liber zona respectivă. Aici vom vedea ce înțelegere vom putea face cu cei de la Apele Române. Sunt multe scenarii. Oricum vorbim de niște construcții sub care poate să treacă apa în cazul în care vorbim de eventuale inundații, dar avem deja niște schițe și veți vedea în dezbaterea publică a Planului Urbanistic Zonal la ce ne-am gândit”, a explicat primarul.