ECOLOGIE 30 iunie 2023

Campionii reciclării din județul Covasna: colectivul de la Școala Gimnazială „Turóczi Mózes”, din Târgu Secuiesc

de David Leonard Bularca | 1685 vizualizări

Colectivul de elevi și profesori al Școlii Gimnaziale „Turóczi Mózes”, din Târgu Secuiesc, a reușit să câștige premiul al II-lea în cadrul „Campionatului Reciclării”. Prin acest loc, instituția de învățământ a obținut 50.000 de lei, care vor fi investiți pentru dotarea școlii cu noi instrumente de predare-învățare. În cadrul proiectului, la nivel național au fost strânse peste 2,6 milioane de deșeuri reciclabile. 

„Campionatul Reciclării” a fost un proiect inițiat de Asociația Act for Tomorrow și Kaufland România. 

„Campania, inițiată de Asociația Act for Tomorrow și Kaufland România, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și RetuRO, s-a desfășurat începând cu luna aprilie, pe parcursul a 3 luni, reușind să vină în întâmpinarea programului național Săptămâna Verde. În această perioadă, 31.965 elevi au participat la ore de educație pentru mediu, susținute de cele 4.165 cadre didactice pregătite în cadrul sesiunilor de formare pe tema gestionării responsabile a deșeurilor, organizate în Campionatul Reciclării. Elevii și cadrele didactice participante și-au mobilizat familiile și comunitățile, reușind să colecteze astfel peste 2,6 milioane deșeuri de ambalaje, cântărind 260.424 kg, din care 43.111 kg de ambalaje de plastic, 5.015 kg de deșeuri de metal și 212.298 kg de deșeuri de sticlă”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției noastre. 

În urma celor trei luni de muncă, colectivul de la Școala Gimnazială „Turóczi Mózes” au reușit să obțină locul al II-lea la nivel național. 

„Pentru perseverența și mobilizarea elevilor și a comunității locale într-o campanie de reciclare exemplară, premiul cel mare al concursului, în valoare de 100.000 de lei, ajunge la Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani, județul Hunedoara. Premiul al II-lea, în valoare de 50.000 de lei, a fost câștigat de Școala Gimnazială „Turóczi Mózes” din Târgu Secuiesc, județul Covasna. Premiul al III-lea merge către Şcoala Gimnazială Specială Paşcani, județul Iași. De asemenea, au fost acordate 7 premii regionale în valoare de 87.500 de lei, următoarelor instituții de învățământ: Școala Gimnazială «Mircea Dragomirescu» din Medgidia, județul Constanța; Școala Gimnazială «Mircea Sântimbreanu» din București; Liceul Tehnologic Marmația, din Sighetu Marmației, județul Maramureș; Școala Gimnazială Nr. 7 din Petroșani, județul Hunedoara; Școala Gimnazială «Episcop Iacov Antonovici» din Bârlad, județul Vaslui; Liceul Teoretic «Sfântu Nicolae» din Gheorgheni, județul Harghita”, au transmis organizatorii. 

Ce se întâmplă cu banii

Banii câștigați vor fi investiți mai departe în dotarea fiecărei școli câștigătoare.

„Premiile obținute se vor concretiza în investiții în infrastructura educațională a unităților de învățământ câștigătoare, de la dotarea claselor și a laboratoarelor de studiu, a terenurilor de sport, a curților școlilor, a bibliotecilor, și până la achiziționarea de softuri educaționale, laptopuri, table multimedia și videoproiectoare”, se precizează în comunicatul de presă. 

În cadrul campaniei în care au fost înscrise 272 de școli, din 40 de județe, au fost trei direcții: colectarea separată a deșeurilor la aparatele de colectare automatizate de la Kaufland, organizarea de sesiuni de formare pentru Eco-Profesori și susținerea, de către aceștia, a unor cursuri de educație ecologică pentru Eco-Elevi, se mai arată în sursa citată anterior. 

„Le mulțumim tuturor școlilor implicate în Campionatul Reciclării, care a însemnat mai mult decât un proiect. Campionatul Reciclării a reprezentat un real exercițiu de mobilizare comunitară, care ne-a demonstrat că școlile din România au o capacitate de organizare exemplară și că sunt acei agenți ai schimbării de care țara noastră are nevoie atunci când vorbim despre construirea unor orașe mai curate, în care deșeurile ajung să fie reciclate și privite ca o resursă valoroasă. Rezultatele din Campionatul Reciclării, determinarea cadrelor didactice, a elevilor și a familiilor acestora și felul în care școlile și comunitățile din România au reușit să se mobilizeze ne-au depășit cu mult așteptările și ne arată că există din ce în ce mai multă deschidere pentru o schimbare de paradigmă în ceea ce privește gestionarea deșeurilor”, a declarat președintele Act for Tomorrow, Andrei Coșuleanu, conform comunicatului de presă. 

Act For Tomorrow este o asociație de mediu și sustenabilitate, înființată în octombrie 2018, a cărei misiune este promovarea unei culturi a responsabilității civice și sociale în rândul cetățenilor, astfel încât aceștia să își îmbunătățească calitatea vieții într-un mod sustenabil, fără a periclita resursele generațiilor viitoare. Dezvoltă programe și proiecte de educație ecologică, colectare separată și reciclare, voluntariat, protejarea apelor, împăduriri și dezvoltare comunitară. 

Sursa foto: comunicat de presă

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.