Afaceri de viitor şi soluţii de criză prin plantarea de salix şi utilizarea biomasei
Asociația Green Energy a organizat ieri o vizită de teren în mai multe locaţii din judeţul Covasna, în vederea prezentării rezultatelor obținute pe plantațiile energetice și a câtorva obiective care utilizează biomasa ca sursă de energie regenerabilă. Vizita a avut loc la iniţiativa preşedintelui Asociaţiei Green Energy, Vajda Lajos, definindu-şi ca principal scop sensibilizarea potențialilor consumatori, a reprezentanților instituțiilor, a administrației publice locale și a populației. La acţiune au participat reprezentanţi ai Electrica Braşov şi ai unor insituţii din Cluj, cărora li s-a prezentat alternativa energiei verzi, Asociația Green Energy propunându-şi crearea unei structuri la nivel regional, care să armonizeze și să coordoneze partea de producere și partea de utilizare a biomasei.
În cadrul acţiunii, s-a vizitat sediul Tega din Sfântu Gheorghe, unde există o centrală ce funcţionează prin arderea biomasei în cazane fabricate în județul Covasna, pornindu-se apoi către Ghidfalău- unde există o seră de flori încălzită pe acelaşi principiu al arderii biomasei, în cele din urmă ajungându- se la Poian, pe plantația de salcie energetică de 25 hectare (culturi de anul 1 și 2) a producătorului Domokos Arpad.
Judeţul Covasna dispune de aproximativ 12.000 de hectare de teren care nu sunt folosite şi care ar putea fi cultivate cu salix și există deja o piaţă interesată de energia alternativă, tocătura care rezultă din salix putând fi folosită în centrale termice, pentru încălzirea unor instituţii sau locuinţe. În primul an investiţia de plantare a salixului este destul de consistentă, de 1.500 – 1.600 de euro pe hectar, după care veniturile sunt de aproximativ 800 de euro pe hectar, nefiind necesară o plantare anuală. Exploatările forestiere, fabricile de cherestea şi cele de prelucrare a lemnului produc o mare cantitate de deşeuri lemnoase care intră în categoria biomasei.
Vajda Lajos a definit cultivarea salixului ca fiind „afacerea viitorului” , în timp ce utilizarea biomasei reprezentă o investiţie bună pe timp de criză.
„Cei de la Tega folosesc crengile din parcuri ca măcinătură pentru încălzirea clădirii, serele de la Ghidfalău fiind pe bază de biomasă. Biomasa provine din păduri, plantații, dar trebuie să apară și utilizatorii. Protejarea naturii ar trebui să fie promordială pentru toată lumea”, a declarat Vajda Lajos.
Prezentarea salixului face parte din programul Sâptămâna Verde organizat la Târgu Secuiesc între 26-29 august 2010. În cadrul expoziției, Asociația Green Energy va avea un stand propriu. Săptămâna Verde reprezintă o continuare a Zilelor Întreprinzătorilor din Târgu-Secuiesc, cu noutatea că în acest an programul este tematizat. Astfel, vor avea loc un târg și o expoziție de diferite produse și servicii, la care se adaugă mai multe conferințe și seminarii pe teme ca energiile regenerabile, turism, agricultură, dezvoltare rurală, gestionarea pădurilor și altele. Până în prezent 35 de exponați din diferite domenii și-au anunțat participarea la „Săptămâna Verde” și aproximativ 40 de echipe vor participa la Festivalul Cartofului, din data de 28 august, ocazie cu care concurenții vor găti diverse mâncăruri care au la bază cartoful.
Lege pentru plantele energetice
Potrivit Mediafax, Senatorul UDMR de Covasna Albert Almos intenţionează să iniţieze, la propunerea Green Energy, un proiect de lege referitor la sprijinirea producerii şi utilizării biomasei, precum şi a cultivării plantelor energetice.
"Plantele energetice deja se cultivă în judeţ şi în alte zone ale ţării şi consider că folosirea acestora este mai rentabilă decât tăierea pădurilor tinere. Mai bine să cultivăm plante energetice, care pot fi recoltate după trei ani şi pe urmă folosite în vederea producerii combustibilului pentru centrale termice", a spus Albert Almos.
Citat de Mediafax, Vajda Lajos a arătat că legea ar trebui să se reglementeze recunoaşterea salciei energetice şi a plopului energetic, subvenţionarea înfiinţării plantaţiei în proporţie de 50-70%, în cadrul plăţilor de agro-mediu completarea listei cu speciile de culturi energetice şi acordarea de subvenţii pentru suprafaţă, elaborarea cadrului de sprijin pentru folosirea biomasei cu referire la condiţiile de preluare a energiei regenerabile produse şi sprijinirea acelor structuri/organizaţii care promovează şi oferă informaţii, organizează şi coordonează procesul de producere şi folosire a biomasei.
Vajda Lajos a amintit totodată că potrivit normelor Uniunii Europene, aproximativ 20% din sursele de energie trebuie să provină din surse de energie regenerabile până în 2020, o resursă importantă fiind biomasa.