ECOLOGIE 27 iulie 2010

„Let's do it, Covasna!” caută în continuare voluntari

de Monica Vrânceanu | 1521 vizualizări
Iniţiativa internaţională „Let's do it!”, căreia România i s-a ataşat în acest an, caută în continuare voluntari pentru „Let's do it, Covasna!”, astfel încât pe 25 septembrie, când va avea loc Ziua Naţională a Curăţeniei, să existe cât mai mulţi participanţi la această acţiune ce vizează salvarea mediului de efectele deşeurilor depozitate necontrolat. În prezent, „Let's do it, Covasna!” are 65 de voluntari, iar potrivit

Iniţiativa internaţională „Let's do it!”, căreia România i s-a ataşat în acest an, caută în continuare voluntari pentru „Let's do it, Covasna!”, astfel încât pe 25 septembrie, când va avea loc Ziua Naţională a Curăţeniei, să existe cât mai mulţi participanţi la această acţiune ce vizează salvarea mediului de efectele deşeurilor depozitate necontrolat.

În prezent, „Let's do it, Covasna!” are 65 de voluntari, iar potrivit unuia dintre reprezentanţii organizatorilor, Emil Pantelimon, îşi doreşte atragerea cât mai multor persoane, în special a tinerilor.

„Ideea „Let's do it!” urmăreşte să aducă o cât mai mare parte a populaţiei într-o acţiune de solidarizare împotriva efectelor pe care le produce dezinteresul faţă de mediu, toată lumea aruncând gunoaiele pe unde poate. În România avem deja 12.000 de voluntari înscrişi, iar în Covasna mai avem nevoie. Facem cartarea - identificarea deşeurilor, dar căutăm în acelaşi timp şi voluntarii - aceştia implicându-se în cartare, adică primirea unui traseu prestabilit de către fiecare voluntar, care apoi identifică mormanul de deşeuri. În funcţie de ceea ce se întâmplă la cartare, identificăm necesităţile logistice pentru data de 25 septembrie, când toată ţara va fi implicată în această acţiune de solidarizare ecologică”, a explicat Emil Pantelimon, responsabil cu cartarea „Let's do it, Covasna!”.

Cartarea, afectată de ploi

Potrivit acestuia, într-o primă etapă a cartării - care a urmărit în special trasee din păduri şi de pe malurile apelor, s-au identificat 15 mormane de gunoi, însă această cifră nu mai este foarte valabilă din cauza ploilor abundente din ultima perioadă. Cartarea prealabilă a mormanelor de gunoi presupune determinarea poziţiei deşeurilor cu ajutorul GPS, precum şi stabilirea compoziţiei şi dimensiunii acestora.

„În localităţi nu se pune problema mormanelor ilegale de deşeuri, însă în afara acestora sigur există mai multe. Am avut o zi de cartare cu şapte echipe pe şapte trasee, identificându-se 15 mormane, un număr foarte mic. Vom restabili traseele, deoarece ploile ne-au dat peste cap tot programul - gunoaiele identificate pe malurile apelor fie au fost înmulţite de ploi, fie mutate”, a mai arătat Emil Pantelimon, subliniind încă o dată nevoia de a se mobiliza cât mai mulţi voluntari, care se pot înscrie pe blogul dedicat acţiunii, www.letsdoitcovasna.wordpress.com.

Soprana Felicia Filip susţine „Let's do it, Covasna!”

Emil Pantelimon a mai precizat că „Let's do it, Covasna!” beneficiază şi de spijinul sopranei Felicia Filip şi de cel al directorului Operei din Braşov, Cristian Mihăilescu.

„Avem un parteneriat cu Opera din Braşov, Felicia Filip şi Cristian Mihăilescu implicându-se direct în această campanie, oferind deja bilete cu reducere substanţială la spectacolul de închidere a stagiunii Operei, voluntarilor covăsneni, urmând totodată să se implice din nou odată cu deschiderea din toamnă a noii stagiuni”, a mai spus Emil Pantelimon.

Potrivit lui Kelemen Eva, coordonatorul „Let's do it, Covasna!”, se vor derula în perioada următoare acţiuni de cartare în întreg judeţul Covasna, făcându-se deja legături cu reprezentanţi ai ONG-urilor din judeţ şi urmând ca identificarea voluntarilor să se facă inclusiv prin responsabilii de mediu din primăriile judeţului.

Implicare socială şi voluntariat pentru mediu

„Let's do it, Covasna!“ este afiliat „Let's do it, România!”, cel mai mare proiect de implicare socială organizat până în prezent în ţara noastră, care îşi propune curăţarea mormanelor de gunoi generate de oameni în arealele naturale ale ţării, într-o singură zi.

Ziua de Curăţenie Naţională este 25 septembrie, dată la care toţi oamenii sunt aşteptaţi să se implice. În acest moment, România este ţara cea mai mare care realizează acest proiect. Proiectul a fost implementat cu succes în Estonia (2008), Letonia şi Lituania (2009), Portugalia (martie 2010) şi Slovenia (aprilie 2010).

Obiectivele principale ale iniţiativei le reprezintă curăţarea teritoriului României de deşeurile aruncate necorespunzător în ecosistemele naturale şi prevenirea reapariţiei acestora, lucrări care au fost solicitate României inclusiv de Uniunea Europeană, prin intermediul Comisiei Europene.

Rezultatul final al acţiunii va fi realizarea hărţii deşeurilor din România, în baza căreia vor putea fi estimate resursele necesare pentru reuşita proiectului, inclusiv numărul de voluntari necesari în ziua de curăţenie.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.