CULTURA 31 mai 2019

Un nou mandat de manager TAM pentru Anna Maria Popa

de Daniela Luca | 1475 vizualizări

Vestea a trezit discuții în Consiliu Local 

Actuala directoare a Teatrului „Andrei Mureșanu”, Anna Maria Popa,  va continua activitatea la conducerea instituției pentru următorii cinci ani. Funcția i-a fost acordată fără concurs pentru că activitatea ultimilor patru ani i-a adus un calificativ suficient de mare, potrivit evaluărilor. Acest fapt a stârnit reacții din partea unui consilier local la ședința în cadrul căreia s-a supus la vot noul proiect de management al teatrului.  

Pentru că Anna Maria Popa a obținut în urma unei evaluări o notă mai mare decât 9, are dreptul asigurat de lege să-și continue activitatea. Condiția este să prezinte un Caiet de obiective pentru managementul teatrului pe care îl va conduce pe perioada 2019 – 2024.

Decizia a stârnit nemulțumiri

În ședința ordinară a Consiliului Local din 30 mai, proiectul de management a fost supus votului plenului. În luarea sa de cuvânt, consilierul local Rodica Pârvan a declarat că este nedrept ca cineva să ocupe această funcție fără concurs. Ea consideră că această notă acordată activității Annei Maria Popa ar fi „un fel de răsplată” pentru că pe scena teatrului, de 1 Decembrie, s-a jucat controversata piesă „Nu chiar 1918”. De asemenea, consilierul a precizat că nu se regăsește în repertoriul acestui teatru și că este nevoită să se deplaseze la Brașov când vrea să vadă câte un spectacol.

„Eu nu am mai văzut o piesă clasică la acest teatru de foarte mult timp, spectacole pregătite din repertoriu sau pentru festivalurile internaționale ca să plecăm în Italia, în Franța, în Spania. Dacă ăsta este scopul unui teatru municipal, scuzați-mă, dar nu văd rostul. Nu vorbesc numai în numele meu, fiind profesor de carieră, am discutat cu foarte mulți colegi, profesori de diverse materii și toți mi-au spus că dacă vor să vadă un teatru se duc la Brașov. (...) Trebuia un concurs la care să participe oameni care doreau să conducă în continuare acest teatru, dar ați luat-o în brațe și o țineți și-i dați credit pe următorii cinci ani fără concurs pentru că vă permite legea. Mie mi se pare că nu este normal așa ceva și nu mă regăsesc în activitatea Teatrului Andrei Mureșanu. (...) Orice, numai teatru românesc nu este Teatrul Andrei Mureșanu. Doar cu numele a rămas teatru românesc. Cred că Andrei Mureșanu se întoarce în mormânt”, a spus Rodica Pârvan.

Ulterior observațiilor făcute, consilierul a întrebat-o pe viceprimarul Sztakics Éva-Judit dacă se regăsește în repertoriul teatrului, motivând că cele două ar fi de vârste apropiate.  

„În ceea ce privește stilul acestui teatru, eu cred că vorbim despre un teatru modern. Eu întotdeauna am evitat să mă bag în libertatea creatorilor și artiștilor. Au dreptul ca independent de cerințele și preferințele noastre politice să creeze și așa este și în cazul Teatrului Andrei Mureșanu. Pot să spun că și eu nu mai sunt chiar așa de tânără, dar mie îmi place teatrul modern. Nu mi-a plăcut de la început, trebuie să recunosc, dar vreau să vă spun că teatrul m-a făcut să îmi placă astfel de piese sau acest teatru modern. (...) Trebuie să vă spun că noi nu comandăm anumite piese și piesa „Nu chiar 1918” a fost o idee a lor și nu doresc nici acum și nici de acum încolo să intervin în repertoriul teatrului. Susțin libertatea artistică în general”, a punctat Sztakics Éva-Judit, adăugând totodată că numărul spectatorilor acestui teatru a crescut constant, iar piesele se joacă cu casa închisă, semn că direcția spre care tinde teatrul nu poate fi una greșită.

„Despre TAM de rău va vorbi doar cineva care nu ne trece pragul”

În ceea ce privește repertoriul teatrului pe care îl conduce, Anna Maria Popa a declarat că atât în mandatul care tocmai s-a încheiat, cât și în următorul, TAM a avut și va avea un repertoriu variat, de înaltă calitate, care să acopere pe cât posibil toate segmentele de public.

„În repertoriul curent avem de la Caragiale (nu știu dacă e suficient de clasic sau suficient de românesc), până la Birch, urmând noi premiere clasice și moderne (Faust în toamnă și Alecsandri în primăvară), precum și spectacole de teatru social sau documentar. Vom continuă și seria turneelor naționale și internaționale, turnee pe care și până acum le-am realizat prin mari eforturi din surse externe atrase (nu din subvenții). Faptul că reușim să ne „plimbăm” atât de mult se datorează tocmai calității foarte înalte a producțiilor noastre. Despre TAM și echipa acestui teatru, precum și despre repertoriul nostru, de rău va vorbi doar cineva care nu ne trece pragul. Altfel nu îmi explic cum de avem un grad de ocupare al sălii de 98%, în presa de specialitate se scrie numai de bine, iar publicul nostru drag, cu care ținem constant legătura, ne dă mereu feedback pozitiv. Publicul nostru vine din toate orașele județului și nu numai special pentru a ne vedea spectacolele. Nu pot decât să mă bucur că la cât public vine spre noi din Brașov mai migrează câțiva oameni și din Sfântu Gheorghe să urmărească spectacolele de acolo. Le mulțumesc tuturor celor ce mi-au fost, îmi sunt și sper că îmi vor rămâne alături. Votul lor de încredere mă onorează și mă obligă”, ne-a spus Anna Maria Popa.

În cele din urmă, proiectul de hotărâre privind Caietul de obiective pentru managementul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe pe perioada 2019 – 2024 a fost aprobat cu 19 voturi „pentru” și o abținere.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.