CULTURA 7 septembrie 2022

Ultima reprezentație a trupei 3T, în actuala formulă, a avut loc la Brașov

de David Leonard Bularca | 912 vizualizări

Între timp, 3T caută un regizor voluntar care să pună în scenă un spectacol „cu tineri, despre tineri și pentru tineri”

Actorii de la trupa 3T (Teatru pentru Toți Tinerii) din Întorsura Buzăului au susținut o ultimă reprezentație în formula actuală a grupului, duminică, 4 septembrie, la Coresi Shopping Centre, din Brașov. Spectacolul a fost la final aplaudat de publicul brașovean. Coordonatoarea trupei, Doina Pătrunjel, ne-a spus că, din cei 14 membri actuali ai trupei, doar trei sau patru vor continua călătoria în lumea teatrului, pentru că restul fie au terminat deja liceul, fie sunt clasa a XII-a și vor să se concentreze pe examenul de bacalaureat. 

„O coincidență fericită face ca regizorul spectacolului „Str. Dimineții, 9", actuala piesă de teatru a trupei, Duică Silvian, să fie și organizator al Festivalului Strada del Arte, care a avut loc la Coresi Shopping Centre din Brașov! A fost o ocazie minunată pentru trupa 3T să se reunească, să participe la un festival internațional de artă stradală și să evolueze în fața publicului brașovean”, ne-a spus, după spectacol, coordonatoarea trupei, Doina Pătrunjel. 

Spectacolul a fost cu atât mai important, cu cât a fost ultimul al trupei 3T, așa cum o cunoaștem noi astăzi. 

„Tinerii au făcut multe repetiții înainte de acest spectacol, pentru că și-au dorit ca totul să iasă bine! Eu cred că a ieșit perfect! Aflați duminică dimineață la mall într-o postură inedita, tinerii actori au avut parte de distracție, de aplauze, de apreciere și de... lacrimi! Aceasta a fost ultima reprezentație a trupei 3T în componența originală! Majoritatea actorilor sunt absolvenți sau în clasa a 12-a și se vor retrage temporar din activitatea artistică”, ne-a dezvăluit Doina Pătrunjel. 

Ce urmează pentru 3T

Chiar dacă în acest moment trupa 3T trece printr-un „moment critic”, Doina Pătrunjel este convinsă că trupa se află doar în fața unui obstacol, în nici un caz în fața unei pietre de hotar. 

„În prezent, trupa 3T este formata din 14 tineri care au fost formați timp de 3-4 ani prin cursuri de actorie, scenografie și mișcare scenică, beneficiari ai proiectelor implementate prin Centrul de Tineret Întorsura Buzăului. Dintre ei, doar 3-4 vor continua activitatea împreună cu „boboceii" care și-au exprimat dorința să facă parte din trupa 3T”, a explicat coordonatoarea.

La capitolul finanțări, lucrurile nu stau așa cum și-ar fi dorit cei implicați în proiect, pentru că acestea nu au fost obținute la timp. 

„Anul acesta am dorit din toată inima să obțin finanțare pentru participarea trupei 3T în luna iulie la Festivalul de artă de la Sozopol, Bulgaria, dar finanțarea nu a ajuns la timp și am fost nevoiți să renunțăm! La sugestia Annei Maria Popa, manager TAM, care s-a oferit să fie și formator voluntar, am scris al doilea proiect prin care tinerii actori din Întorsura Buzăului și elevii Liceului de Artă-secția actorie din Sfântu Gheorghe, în cadrul Taberei de Teatru pentru Tineri, urmau să pună în scenă un spectacol de pantomimă în beneficiul tinerilor din mediul rural. Din păcate, nici în acest caz, finanțarea nu a venit la timp și am fost nevoită să renunț! Mi-a fost foarte greu să le spun tinerilor că anul acesta nu avem finanțare pentru înnoirea trupei și pregătirea unui nou spectacol... Timp de trei ani, chiar și în pandemie, am reușit să organizăm un turneu local, județean, național și chiar internațional (virtual), cu un nou spectacol pe care să îl oferim tinerilor cu ajutorul finanțării atrase de la Consiliul Local Întorsura Buzăului, SGG, DJST Covasna. Sper că acesta este doar un moment critic pe care îl vom depăși, pentru că trupa 3T merită să meargă mai departe! O mulțime de tineri talentați, unii dintre ei pregătiți de prof. Otilia Buzea - coordonatorul trupei „NR-Be You!” - doresc să ofere spectacole de teatru pentru toți întorsurenii. Eu am convingerea că vom reuși”, a spus încrezătoare Doina Pătrunjel. 

În acest context, trupa 3T caută acum „un regizor voluntar talentat care dorește să pună în scenă un spectacol cu tineri, despre tineri și pentru tineri”. Cei interesați îi pot scrie pe Facebook coordonatoarei Doina Pătrunjel, pentru mai multe detalii. 

Trupa de teatru 3T a fost înființată în 2019, printr-o finanțare primită de la Consiliul Local și Primăria orașului Întorsura Buzăului. 

De-a lungul timpului, oamenii care au făcut parte din proiect au demonstrat că tinerii dintr-o zonă fără acces la teatru (este necesară deplasarea la Sfântu Gheorghe pentru a viziona o piesă de teatru, în oraș neexistând un loc special amenajat în care să meargă trupe din zonă) pot bucura săli pline de oameni, în cadrul diferitelor spectacole pe care le-au susținut în județ, și nu numai. 

Sursa foto: Doina Pătrunjel 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.