CULTURA 18 septembrie 2018

Trupa Osono, în turneu în Sălaj şi Satu Mare cu un spectacol creat să înlăture prejudecăţile etnice

de Agerpres | 804 vizualizări

Teatrul independent Osono din Sfântu Gheorghe va susţine săptămâna aceasta zece reprezentaţii în judeţele Satu Mare şi Sălaj cu spectacolul bilingv „Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez“, în cadrul unui turneu cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Managerul trupei, Fazakas Misi a precizat că spectacolul îi provoacă pe spectatori să privească problemele convieţuirii interetnice din mai multe unghiuri, să „gândească fără prejudecăţi şi cu empatie“.

„Este un spectacol care refuză să se lase definit. Nu este teatru-documentar, deşi spectacolul s-a născut pornind de la experienţele individuale ale tinerilor români şi maghiari, dar nu este nici teatru-forum, deşi confesiunile tinerilor vor zgândări spectatorii, care vor fi încurajaţi să intre în joc cu propriile întâmplări şi mirări. (...) Fiecare reprezentaţie din turneu mizează pe intrarea tinerilor spectatori în Cercul prietenilor neştiuţi şi implicarea lor în dezbaterea, în dialogul interetnic şi intercultural pe care spectacolul îl deschide“, a declarat Fazakas Misi.

Turneul, realizat în parteneriat cu Progress Art din Satu Mare, începe luni cu trei spectacole care vor avea loc la Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc“, la Liceul Teologic Romano Catolic „Hám János“ din Satu Mare şi la „Casa zâmbetelor“ din localitatea Micula.

Evenimentul va continua marţi la Şcoala Generală „Gellért Sándor“ din Micula şi Liceul Teologic Reformat din Satu Mare, miercuri vor avea loc trei reprezentaţii la Casa Maghiară din Cehu Silvaniei, iar joi, două spectacole la Liceul Reformat Wesselényi din Zalău.

Spectacolul a fost prezentat în ultimul an în Capitală şi în alte câteva judeţe din ţară. Teatrul Osono din Sfântu Gheorghe, înfiinţat în urmă cu peste două decenii, şi-a început activitatea ca trupă şcolară de teatru, dar de câţiva ani funcţionează ca teatru independent, fiind formată dintr-un nucleu de tineri care i-au asigurat continuitatea.

Pentru activitatea sa, Osono a fost distinsă în anul 2016 cu premiul Charlemagne pentru Tinerii Europeni, acordat de Parlamentul European.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.