CULTURA 10 august 2017

Tinerii covăsneni au propria instituție publică

de Iulia Drăghici - Taraș | 1803 vizualizări

Fundația Judeţeană pentru Tineret Covasna s-a înființat oficial la Sfântu Gheorghe

Reprezentanții Consiliului Județean Covasna, ai Direcției Județene pentru Tineret și Sport și ai mai multor organizații pentru tineret naționale și locale au luat parte miercuri, 9 august, la evenimentul în care s-au pus bazele, în premieră, a Fundației Județene pentru Tineret Covasna.

Astfel, Fundația Națională pentru Tineret, structura neguvernamentală pentru tineret de drept privat și utilitate publică, are reprezentant legal și în județul Covasna. 

Pe lângă reprezentanții autorităților județene și locale, ai organizațiilor pentru tineret de la nivelul județului și ai diverselor instituții publice, la evenimentul de miercuri au luat parte și vicepreşedintele Fundației Naţionale pentru Tineret, Ticu Plăcintă și preşedintele Consiliului Tineretului din România, Mihai Dragoș.

„Mă bucur că în această Fundație care se înființează astăzi sunt implicate și organizațiile din comunitatea maghiară și cele din comunitatea românească și chiar ne dorim să funcționeze împreună pentru că acesta este și rolul Fundației. (...) Facem totul pentru tineri și cu tineri”, a declarat vicepreşedintele Fundației Naţionale pentru Tineret, Ticu Plăcintă.

Gazda evenimentului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Grüman Róbert, a ținut să precizeze în discursul său că instituția pe care o conduce va sprijini în continuare organismele de tineret, pentru că doar așa se poate investi în viitorul țării.

„Este o mare plăcere că organizațiile de tineret au pus bazele Fundației Județene pentru Tineret Covasna. Deja în multe județe funcţionează cu succes astfel de Fundații, care au o reglementare specială, fiind de utilitate publică. Dacă este o fundație reprezentativă, atunci și Consiliul Județean și Consiliile Locale pot să vină în sprijinul acestei fundații pentru programele de tineret. Consiliul Județean Covasna are deja din 2010 un fond de tineret, dedicat exclusiv organizațiilor de tineret”, a spus Grüman Róbert.

Unul dintre inițiatorii proiectului, consilierul de tineret din cadrul DJST Covasna, Cătălin Lazăr, a declarat în plen că înființarea Fundației este un început pentru tinerii covăsneni. De acum, aceștia vor avea șansa, dar și obligația, să se implice cu adevărat în rezolvarea problemelor cu care se confruntă, fără a mai da vina pe autorități.

„Fundația este foarte bine primită, este un instrument extraordinar, dar, dacă noi, organizațiile de tineret, nu ne vom implica, va fi doar o altă bifă pe o agendă publică foarte frumoasă. Prin deschiderea acestei autorități publice, noi, organizațiile de tineret, nu vom mai avea nicio scuză de a spune că autoritățile publice nu ne-au ajutat. Noi trebuie să venim în întâmpinarea lor. (...) Țin să subliniez și faptul că Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna, prin Compartimentul de Tineret, este singurul DJST din România care este parte constituentă, alături de Consiliul Județean, în demararea unui asemenea instrument care să ajute tinerii covăsneni. Nu o spun ca pe o laudă, ci ca să arăt că se poate, că normalitatea ține de fiecare dintre noi și că noi suntem aceia care trebuie să schimbe paradigma conform căreia „instituțiile publice nu fac nimic”. Sunt convins că trebuie să lăsăm faptele să vorbească pentru noi”, a transmis Cătălin Lazăr.

La nivelul României există 26 de Fundații Județene pentru Tineret, cea covăsneană fiind a treia care se înființează anul acesta. Demersul înființării de fundații județene este în plină desfășurare la nivel național, astfel că, până la sfârșitul anului, numărul acestora va crește în continuare, au mai precizat, miercuri, reprezentanții Fundației Naționale pentru Tineret.

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.