CULTURA 18 noiembrie 2013

Teatrologii din toată țara vin la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 522 vizualizări

TAM organizează Prima Întâlnire a Tinerilor Teatrologi din România

Timp de trei zile, la finele acestei săptămâni, Sfântu Gheorghe va deveni locul de întâlnire al tuturor teatrologilor din România. Evenimentul are loc prin Teatrul Andrei Mureșanu (TAM), care organizează între 22 și 24 noiembrie „Prima Întâlnire a Tinerilor Teatrologi din România”.

La eveniment vor lua parte studenţi şi profesori ai tuturor  şcolilor de teatrologie din ţară – Bucureşti, Cluj, Iaşi, Sibiu și Târgu Mureş. Conceptul întâlnirii este cel al unui forum al schimburilor de idei şi opinii, al atelierelor de cercetare şi analiză a fenomenului teatral. În plus, participanții vor căuta să explice rolul şi destinul teatrologului în teatrul contemporan.

În opinia noastră, acest proiect doreşte a fi, înainte de toate, un bun prilej de întâlnire şi cunoaştere reciprocă, atât a şcolilor de teatru – cu specificul şi particularităţile fiecăreia dintre ele, dar şi a studenţilor şi profesorilor, într-un exerciţiu de empatie şi solidaritate, de care teatrul românesc are astăzi atâta nevoie”, a declarat consilierul artistic al TAM, Radu Macrinici, cel care este și inițiatorul acestui inedit proiect, precizând că la eveniment vor participa în jur de 40 de persoane din lumea teatrului.

Potrivit lui Macrinici, întâlnirea se adresează în primul rând oamenilor de teatru, dar este deschisă inclusiv iubitorilor de dramaturgie, atelierele fiind astfel accesibile oricui dorește să înțeleagă mai de aproape fenomenul.

Ateliere de teatrologie și două spectacole de scenă

Evenimentul va debuta pe 22 noiembrie în Sala Arta a TAM, de la ora 16,15, cu prezentarea școlilor de teatrologie participante. Apoi, de la ora 17, teatrologul și prof. univ. Miruna Runcan va modera Atelierul intitulat „Rolurile teatrologului în teatrul românesc de astăzi”. Seara, de la ora 19,30, Foaierul Teatrului va găzdui lansarea unui stand de carte și publicații de specialitate, editate de Facultățile de Teatru din țară, urmând ca apoi, de la ora 20, în Sala mare a Teatrului să aibă loc spectacolul Akarki/Oricine, pus în scenă de regizorul Radu Afrim pentru Teatrul Tamási Áron.

Pe 23 noiembrie, la Centrul de Cultură Arcuș se vor desfășura mai multe ateliere de teatrologie, cu începere de la ora 10,30. Primul atelier, „De la ce vedem la ce scriem”, va fi susținut de criticul şi teoreticianul teatral Marian Popescu, prof. dr. al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti. De la ora 16, lect. univ. dr. Bodó A. Ottó va susține atelierul „Dramaturgul lessingian – un om în plus, o grijă în minus?”, iar apoi, de la 17,30 conf. univ. dr. Carmen Stanciu va modera atelierul „Şcoala românească de teatrologie – strategii şi perspective”, urmând de la ora 20 spectacolul „Cronica unor căderi banale” al TAM și Studio M, la Sala Studio din Sfântu Gheorghe. În aceeași seară, de la ora 21,30, în foaierul Sălii Studio vor avea loc intervenții despre carte și teatru, sub genericul „Unitext Carte de teatru. De douăzeci de ani – Cui îi trebuie?”, cu participarea fondatorului Marian Popescu.

Ultima zi a Întâlnirii va începe tot la Sala Studio, cu atelierul de teatrologie „Tânăra critică, între acordarea şi acordajul instrumentelor”, moderat de asist. univ. dr. Mihai Pedestru. După acest atelier, organizatorii au programat o sesiune de Concluzii, în care se dorește inclusiv constituirea unei platforme comune de analiză a temelor propuse şi de discuţie a  problemelor semnalate, în perspectiva continuării inter-relaţionării pe viitor.

Prima Întâlnire a Tinerilor Teatrologi din România este concepută de TAM, urmând a fi organizată cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Sfântu Gheorghe. Partenerii proiectului sunt Centrul de Cultură Arcuş, Facultăţile de teatrologie din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Sibiu şi Târgu Mureş, Editura Unitext, Teatrul Tamási Áron, Teatrul de Mişcare Studio M, Asociaţia de Tineret Ecou și Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.