CULTURA 30 decembrie 2010

Supersiţii şi obiceiuri la “Îngropatul anului vechi”

de Andreea Dabija Kelemen | 1050 vizualizări
Superstiţia este poezia vieţii, credea Johann Wolfgang Goethe. La fel ca de toate sărbătorile, odată cu trecerea dintre ani, în tradiţia populară găsim cele mai multe superstiţii. Sunt foarte mulţi cei care cred în ele şi mai mulţi sunt aceia care nu recunosc că ţin cont de astfel de credinţe şi susţin sus şi tare principiul lui Edmund Burke - superstiţia este religia minţilor slabe. Până în anul 153 î.Hr, Anul Nou se

Superstiţia este poezia vieţii, credea Johann Wolfgang Goethe. La fel ca de toate sărbătorile, odată cu trecerea dintre ani, în tradiţia populară găsim cele mai multe superstiţii. Sunt foarte mulţi cei care cred în ele şi mai mulţi sunt aceia care nu recunosc că ţin cont de astfel de credinţe şi susţin sus şi tare principiul lui Edmund Burke - superstiţia este religia minţilor slabe.

Până în anul 153 î.Hr, Anul Nou se sărbătorea după rânduiala veche - pe 1 martie. După aceea s-a stabilit data de 1 ianuarie ca fiind cumpăna dintre ani, “Îngropatul anului vechi”, mai modern - Revelionul.

Pe lângă obiceiurile încă ţinute la sat - mersul cu “Pluguşorul”, jocurile cu măşti (capra, cerbul, ursul) şi sorcovitul în dimineaţa de 1 ianuarie, mai sunt multe alte datini şi superstiţii de care românii ţin cont, învăţate de la cei mai bătrâni, sau unele preluate din tradiţii străine.

“Să fie masa îmbelşugată, neapărat să avem bani în buzunar, să ne meargă bine tot anul ce vine, e necesar să fie toată familia la masă şi trebuie ca în Noul An, prima dată să treacă un bărbat pragul casei, dacă intră femeia se prevesteşte că sărăceşti”, ne-a spus Violeta Bularca, de 37 ani, din Întorsura Buzăului.

Un alt întorsurean, Romulus Bocârnea, 68 ani, spune că “trebuie ca de Anul Nou să avem vâsc în casă, îl punem deasupra mesei sau la uşă, aduce noroc acest simbol al iernii. Trebuie să purtăm ceva roşu, iar primul care intră în casă după ora 12 să fie obligatoriu bărbat. Aaa... şi ar fi bine să nu intri în Anul Nou cu datorii”.

“Din bătrâni eu ştiu că trebuie să ai bani în buzunar, ca să-ţi meargă bine tot anul, să ai ceva nou la tine pe 1 ianuarie, iar în seara de Revelion să mănânci peşte, se zice că aşa vei aluneca printre probleme la fel ca peştele în apă”, Cristea Maria 34 ani.

Superstiţiile legate de bani sunt cele mai întâlnite, datoriile să fie achitate, în noaptea dintre ani fiecare să ţină în buzunar câţiva bănuţi, pentru a avea prosperitate, de asemenea nu se dau bani pe 31 decembrie şi pe 1 ianuarie fiindcă vor exista astfel probleme finaciare tot anul. În anumite zone, în prima dimineaţă din an oamenii pun bani în apa cu care se spală pe faţă.

Din fiecare casă nu trebuie să lipsească aurul şi banii pentru prosperitate, miere şi dulciuri pentru pace şi felinare pentru un an plin de lumină.

Se spune că spiritele malefice se tem de lumina puternică şi de zgomot, astfel pentru alungarea lor se organizează jocuri de artificii, se trag clopotele la biserică. La miezul nopţii se sting şi se aprind luminile, stingerea simbolizând întunericul iar aprinderea, credinţa, un nou început, naşterea. Tot la miezul nopţii este bine să deschidem larg uşile casei şi ferestrele pentru a întâmpina noul an. Vâscul este simbolul iernii şi al sărbătorilor acestui anotimp, un obicei mai romantic este acela al sărutului sub crenguţa de vâsc, plantă sfântă în multe tradiţii. Sărutul este preluat de la scandinavi, aceştia asociau planta cu zeiţa dragostei Friga.

Nu e bine să...

... mături pe 31 decembrie şi pe 1 ianuarie, fiindcă vei arunca odată cu gunoiul şi praful, norocul casei.

... spargi nimic în prima zi din an, aduce ghinion.

... agăţi noul calendar înainte ca anul să se fi încheiat.

... plângi sau să strănuţi, vei fi trist şi sensibil tot anul.

... foloseşti foarfeca pentru că vei alunga norocul.

Superstiţiile altora

În Grecia se obişnuieşte ca femeile să facă o prăjitură tradiţională în care se ascund bănuţi, cel care îi găseşte va avea noroc tot anul. Irlandezii, în noapte dintre ani, ţin în mână o monedă de argint pentru a avea un an îmbelşugat, lipsit de necazuri. În Austria un talisman al prosperităţii este purceluşul ţinut în mână în noaptea de revelion. Americanii manâncă mazăre în prima zi din an, pentru noroc în viaţa personală şi profesională, iar scoţienii au la masă neapărat struguri, în ultimele 12 secunde din an, aceştia mănâncă 12 boabe de struguri, şi îşi pun tot atâtea dorinţe, pentru a avea 12 luni de prosperitate.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
un cetatean, 2 ianuarie 2011
O superstitie romaneasca zice ca "daca nu i-am schimbat pe cei de la PD,care conduc tara,pana in 31 dec 2010,o sa traim mult mai bine,in 2011".Sa traiti bine!
ion, 1 ianuarie 2011
Aoleu dar ce de superstitii. Sunt frumoase obiceiurile de iarna dar asta cu superstitiile sunt cam fanteziste. Mai ales partea cu m sa nu ai datorii.. La Multi Ani tuturor si un an nou mai bun.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.