CULTURA 24 martie 2020

Spectacole online la teatrele „Andrei Mureşanu“ şi „Tamasi Aron“ din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1946 vizualizări

Teatrele „Andrei  Mureşanu“ şi „Tamasi Aron“ din Sfântu Gheorghe au pregătit „stagiuni online“ pentru perioada în care sunt închise în urma măsurilor luate de autorităţi pentru prevenirea extinderii noului coronavirus.

Teatrul „Andrei Mureşanu“ a anunţat primele 14 spectacole pe care le va prezenta online săptămâna aceasta, respectiv 7 spectacole pentru copii, difuzate zilnic de la ora 11, şi şapte pentru adulţi, difuzate de la ora 19.

Decizia conducerii teatrului a fost ca după fiecare prezentare să şteargă postările, optând pentru această variantă atât pentru a proteja spectacolele din repertoriul curent, cât şi pentru a incita publicul să respecte ora de începere a transmisiei online.

Printre spectacolele care vor putea fi urmărite pe pagina de Facebook a teatrului se numără „Frumoasa din pădurea adormită“, „Leul Ra“, „Despre oameni şi cartofi“, „O noapte furtunoasă“ şi „Dragonul de aur“.

„Din păcate, va mai dura un timp până când vom redeschide uşile teatrului. Începând de luni, vom difuza zilnic câte un spectacol, dar doar la o anumită oră, după care vom şterge postarea. Optăm pentru această variantă atât pentru a proteja spectacolele din repertoriul curent, cât şi pentru a vă incita la respectarea orei de începere a transmisiei online. Conform programului stabilit de noi, spectacolele pentru copii vor începe la ora 11, iar cele pentru adulţi, la ora 19. Veţi vedea în postare şi vârsta recomandată pentru fiecare spectacol. Vă rugăm insistent să respectaţi restricţiile de vârstă semnalate. Vă mulţumim tuturor că sunteţi şi rămâneţi alături de noi, chiar dacă deocamdată în online!  Vă dorim multă sănătate şi sperăm să trecem toţi cu bine de aceste grele încercări“, a scris conducerea teatrului pe Facebook.

Şi teatrul maghiar „Tamasi Aron“ a anunţat că a pregătit un „repertoriu de criză“ cu câteva dintre cele mai bune spectacole din 1997 şi până în prezent, printre care „Don Juan“, „Nuntă însângerată“, „Romeo şi Julieta“, „Antigona“, „Aşteptându-l pe Godot“, „Ivona, principesa Burgundiei“ şi „Nunta lui Figaro“, o parte dintre acestea fiind subtitrate în limba română.

„Din cauza epidemiei de coronavirus şi a instaurării stării de urgenţă, suntem forţaţi la suspendarea multor activităţi şi relaţii, inclusiv relaţia noastră cu teatrul, ca artă vie, este întreruptă. În aşteptarea zilelor când vom putea să  jucăm live producţiile din repertoriul stagiunii vă propunem un repertoriu special, cu spectacole din arhiva Teatrului Tamási Áron, pe care le vom transmite online, în fiecare miercuri şi duminică, de la ora 20.Vă invităm, aşadar, la o călătorie în istoria ultimelor două decenii ale teatrului nostru, prin întâlnirea cu spectacole care au cucerit spectatorii şi criticii, deopotrivă. Chiar dacă calitatea înregistrărilor nu este la înălţimea reprezentaţiilor live cu aceste spectacole, vizionarea lor online este totuşi o experienţă teatrală  pe care merită s-o încercăm împreună. Vineri, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, ne vom întâlni cu „Hamlet“, într-o variantă teatrală pentru care László Bocsárdi a fost desemnat Cel mai bun regizor la Gala Premiilor UNITER din 2014, iar József Bartha a câştigat Premiul UNITER pentru Cea mai bună scenografie.  Solidarizarea noastră  într-o comunitate virtuală de spectatori devine un gest de omagiu şi un semn de speranţă de care toţi avem nevoie în aceste zile de derută“, menţionează conducerea teatrului, într-un comunicat de presă.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.