CULTURA 16 octombrie 2018

Spectacole gratuite toată săptămâna la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 1194 vizualizări

Festivalul D-butan-T revine cu ediția dedicată scenografilor

Evenimentul de deschidere a celei de-a treia ediții a Festivalului „D-butan-T”, dedicat în acest an scenografilor, a avut loc luni, 15 octombrie 2018, în Sala Chaplin a Cinematografului Arta.  Primarul orașului Sfântu Gheorghe Antal Árpád András a felicitat gazdele și membrii juriului pentru munca depusă. În perioada de 15-20 octombrie, Teatrul „Andrei Mureșanu” va oferi șansa tinerilor scenografi să-și demonstreze talentul. Un număr de 5 spectacole intră în concurs pentru marele premiu al Festivalului.

Prin Festivalul „D-butan-T” Teatrul „Andrei Mureșanu” și-a propus să descopere și să sprijine cei mai talentați artiști aflați la început de drum. Ediția de anul acesta își concentrează atenția pe tinerii scenografi. Toți tinerii artiști implicați în producțiile teatrale selectate pentru a face parte din programul „D-butan-T” vor rămâne în atenția Teatrului „Andrei Mureșanu”, care îi va solicita să intre în proiectele sale anuale.

Am început în 2016 cu debutul în actorie, anul trecut am făcut ediția dedicată debutului regizoral, ediție câștigată de Nagy Botond, pe care îl salutăm anul acesta în calitatea sa de membru al juriului. Anul acesta  ediția este dedicată debutului scenografic. Anul viitor pregătim debut în coregrafie și în muzică de teatru în compoziție originală teatrală. Asta este planul pentru viitor. (...) Sunt foarte încântată că am ajuns aici, că avem continuitate și că acest festival încet, încet capătă o tradiție”, a spus Managerul Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, Anna Maria Popa.

Aceasta a adăugat că ediția de anul acesta se concentrează pe workshop-uri, speack-uri, sfaturi, Q&A ca toate perosoanele participante la festival: studenți, scenografi nominalizați, elevi la arte plastice, sculptură sau pictură să aibă acces la personalități din domeniu de la care să poată învăța cât mai multe lucruri și să plece cu o bogată experiență educativă.

Cinci spectacole intră în concurs pentru marele premiu al Festivalului D-BUTAN-T

În cadrul festivalului vor putea fi văzute spectacolul „Dragă Elena Sergheevna“, în scenografia lui Răzvan Bordoş, spectacolul „Avioane de hârtie“ a cărui scenografie a fost realizată de Sabina şi Bianca Veşteman, „Lecţia“, lucrarea de disertaţie a Mădălinei Sandu şi a Andreei Tecla, „Sub apă“ al Teatrului „Matei Vişniec“, un spectacol după scenografia Ralucăi Alexandrescu și „Poveşti din bucătărie“, spectacolul semnat de scenografa Gabriella Spiridon.

Ediția a III-a a Festivalului Național de Debut în Scenografie „D-Butan-T” de la Sfântu Gheorghe se va încheia sâmbătă, 20 octombrie, cu festivitatea de decernare a premiilor.

La fel ca anul trecut şi ca acum doi ani, câştigătorul festivalului va primi drept premiu şi un contract de colaborare cu Teatrul „Andrei Mureșanu”.

Juriul select al celei de-a treia ediții a Festivalului „D-butan-T”

Din juriul acestui Festival-competiție fac parte 5 oameni de treatru cu experiență mondială și  cu autoritate în domeniu: Adrian Damian, Olga Igorevna Nikitina, Irina Duskova, Damokos Csaba și Nagy Botond. Rolul lor nu se rezumă doar la desemnarea câștigătorului, ci fiecare va fi conducătorul unui atelier unde tinerii artiști vor experimenta câteva căi prin care își pot valorifica resursele creative.    

În legătură cu așteptările pe care le au de la scenografii nominalizați, părerile au fost împărțite, însă toți membrii juriului au pus accent pe viziunea curajoasă și originalitatea ideilor.

Sperăm să vedem ceva ce nu am mai văzut până acum și măcar o tendință, o idee, un concept ce încă nu s-a dezvoltat până la capăt, dar direcția e una bună. E foarte greu să-ți dai seama la un scenograf debutant cum va evolua el pe viitor, poate să evolueze în direcții foarte diferite, dar personal caut simpliatate și geniul, evident”, a spus producătorul de nivel mondial, Irina Dushkova.

„Mi se pare la momentul actual singurul festival din țară care chiar pune focus pe tinerii debutanți. (...)  Ce mi-am propus e să întâlnesc oameni cu viziune curajoasă, cu imagine și cu gândire liberă. Cred că asta este cel mai important”, a punctat unul din membrii juriului, câștigătorul ediției de anul trecut, Nagy Botond.

Sfântu Gheorghe, orașul cu cele mai mari fonduri pentru cultură

Prezent la evenimentul de deschidere a Festivalului, Primarul orașului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András, a felicitat conducerea teatrului pentru activitatea pe care o desfășoară în general, dar în special pentru acest festival.

 „Suntem într-un oraș unde probabil la nivel național numărul instituțiilor de cultură la 10.000 de locuitori este cel mai ridicat, la fel și numărul evenimentelor culturale raportat la populație este cel mai ridicat. Cu siguranță suntem în orașul în care se alocă de către Primărie cele mai mari fonduri pentru instituții de cultură la nivel național. Și evident sunt unii care ne laudă pentru acest fapt, alții care ne critică și probabil ficare are dreptate într-un fel pentru că acei bani care intră în cultură lipsesc întotdeauna de undeva, poate dintr-un trotuar, dintr-o parcare. Dar noi credem în oameni și credem în ideea că e mult mai inportant să avem în acest oraș oameni care cred în viitorul orașului, care creează, care fac ceva pentru cultură, pentru comunitate, decât să avem o infrastructură perfectă, dar cu oameni care nu reușesc nici să fie critici, nici să zâmbească, nici să fie fericiți și nici să vadă o dramă așa cum merită văzută”, a punctat Antal Árpád András.

La spectacole intrarea se face pe bază de rezervare, la biroul de organizare al TAM – telefon 0725112225. Capacitatea sălii „Arta” este de 100 de locuri, dintre care peste 50% au fost deja rezervate.

Ce-a dea treia ediție a Festivalului D-butan-T este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.   

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.