CULTURA 17 noiembrie 2022

Serată camerală de violoncel și pian

de Covasna Media | 635 vizualizări

Joi, 17 noiembrie 2022, de la ora 18.00, în Sala de Concerte a Centrului de Cultură Arcuș (Casa Bastion, Sf. Gheorghe, str. Oltului nr. 6), va avea loc un concert cameral extraordinar susținut de Anton Niculescu – violoncel și Viniciu Moroianu – pian.

În program:

Ludwig van Beethoven: Sonata nr. 1 în Fa major

Ludwig van Beethoven: Sonata nr. 5 în Re major

Alexander Glazunov: Chant du Ménestrel, op. 71

Johannes Brahms: Sonata nr. 1 în mi minor, op. 38

Bilet de intrare la concert: 20 lei. Doritorii pot procura bilete din timp la sediul CCA din str. Oltului nr. 6, între orele 9–15, informații suplimentare la tel: 0267 373 651.

Anton Niculescu s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni. Cu tatăl său, prim violoncelist al Orchestrei Radio din Bucureşti, a început studiul violoncelului; cu mama sa, pianistă, a avut prima sa apariţie în public într-un recital la vârsta de 12 ani, la Sala Mică a Palatului din Bucureşti, iar doi ani mai târziu a apărut ca solist în compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, cu concertul de E. Lalo.

După absolvirea cu nota 10 a Conservatorului de muzică din Bucureşti la clasa profesorului George Iarosevici, se perfecţionează cu Radu Aldulescu, Antonio Janigro şi Daniil Safran.

Palmaresul său competiţional numără importante premii obţinute la concursurile de specialitate, ex. Concursul Internaţional de la Trapani (Italia).

Începe o intensă activitate concertistică şi în paralel ocupă posturi de mare prestigiu, ca cele de prim-violoncelist al Teatrului „Scala” din Milano şi la „Teatro Comunale” din Florenţa .

Datorită talentului său de excepţie, sensibilităţii, muzicalităţii, tehnicii briliante şi seriozităţii sale, numele lui Anton Niculescu se impune din ce în ce mai mult în viaţa muzicală, astfel că este din ce în ce mai des pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa, susţinând turnee de concerte şi recitaluri în Franţa, Danemarca, Elveţia, Germania, Austria, România, Italia, Spania, Ungaria, Grecia, Croaţia, Belgia, Turcia, Portugalia, Madeira, Brazilia, Mexic, Japonia, Coreea, China, Hong Kong, Arabia Saudită, Africa de Sud, Venezuela, Ecuador, Peru, Statele Unite, Kazahstan, Uzbekistan, Republica Moldova, Polonia...

Timp de 10 ani a fost directorul artistic al Festivalului Internaţional „Meersburger Winter” din Germania. Face parte din renumite formaţii camerale: „Zürcher Streichtrio” (trio de coarde din Zürich), „Ansamblul Oistrach” (quartet, quintet, sextet) şi „Trio di Vienna”; are ca parteneri pianişti precum Bruno Canino, Pavel Gililov, Nicolae Licareț, etc.

An de an este invitat în juriile diferitelor concursuri internaţionale din întreaga lume, ca de exemplu Concursul Internaţional „Johannes Brahms” din Austria, Concursul Internaţional „Shabit Inspiration” din Kazahstan, YBP Music Competition din Japonia, în Italia, etc.

Susţine cursuri de măiestrie în Italia, Coreea, China, Brazilia, Austria, Germania, Japonia, S.U.A. , România… Din 1997 este Membru de Onoare al Academiei Filarmonice din Bologna (Italia), academie fondată în anul 1666 care l-a avut ca membru chiar şi pe W. A. Mozart.

A realizat înregistrări radio, TV şi CD-uri .

Este solist-concertist liber profesionist. Repertoriul său cuprinde toată bibliografia violoncelistică, interpretând adesea prime audiţii ale unor concerte importante pentru violoncel (concertele de F. Gulda, D. Şostakovici – Concertul nr. 1; D. Kabalevski, S. Prokofiev – Simfonia concertantă, A. Haciaturian, Schubert – Cassado şs.a.).

Instrumentul său este un „Pietro Guarnierius” ce datează din anul 1709.

Mari personalităţi din lumea muzicii şi-au exprimat admiraţia şi preţuirea faţă de arta interpretativă a lui Anton Niculescu.

RICCARDO MUTI „... profesionalism şi muzicalitate impresionantă...”

MSTISLAV ROSTROPOVICI „... violoncelist de excepţie, cu o tehnică desăvârşită şi profundă sensibilitate...”

DANIIL SAFRAN „... am avut ocazia să-l ascult de mai multe ori pe Anton Niculescu, muzicalitatea sa naturală, deplina stăpânire a tehnicii fac posibilă caracterizarea sa ca solist de mare valoare...”

ZUBIN MEHTA „...este un solist de mare valoare din toate punctele de vedere; stăpâneşte cu dezinvoltură instrumentul, motiv pentru care câştigă imediat simpatia publicului atunci când cântă...”

CARLO MARIA GIULINI „...toată admiraţia pentru arta sa şi cele mai sincere urări pentru cariera sa...”

EUGEN JOCHUM „... este un artist plin de sensibilitate, profesionalism şi siguranţă tehnică... „

RADU ALDULESCU „... într-adevăr, un violoncelist minunat, un mare muzician cu o tehnică impresionantă...”

(Centrul de Cultură Arcuș)

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.