CULTURA 24 mai 2022

SepsiBook: pregătiri finale

de Diana Pantelimon | 903 vizualizări

Așa cum ne-au promis la începutul lunii februarie, organizatorii transmit informații concrete despre modul în care publicul poate ajunge la locație și despre orarul de funcționare a primei ediţii a Târgului de Carte şi Festivalului de literatură contemporană SepsiBook, ce va avea loc în perioada 26-29 mai la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe.

Evenimentele din cadrul festivalului se vor desfășura după următorul orar: joi între orele 12:00-20:00, vineri și sâmbătă între 10:00-20:00, cu un posibil decalaj sâmbătă, din cauza concertelor Mercedes Band și Semaphore, iar duminică program scurt, între orele 10:00-15:00. Deschiderea oficială a SepsiBook va avea loc joi, 26 mai a.c., la ora 17:00, când vor fi prezenți primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, scriitorul Vida Gábor și poetul Mircea Dinescu.

În ceea ce privește accesul la Arena Sepsi, linia 5 a autobuzelor Multi-Trans va deveni linia SepsiBook Express pe parcursul acestui eveniment și va circula după următorul program: „Joi şi vineri, autobuzul va porni din strada Berzei cu destinaţia Arena Sepsi la orele 09:20, 11:00, 12:00, apoi din oră în oră la fix între 15:00 şi 22:00. Întoarcerea se va face la orele 9:50, 11:30, 13:30, şi apoi din oră în oră la şi jumătate între 15:30 şi 22:30. În weekend, autobuzul va circula dus la orele 9:20, 10:00, 13:00, 18:00, 21:00 şi întors la 9:50, 10:30, 13:30, 18:30, 21:30“, au comunicat organizatorii.

Totodată, va fi pus la dispoziție și trenulețul turistic al Asociației „Vadon“, care pentru zilele de joi și vineri este deja complet rezervat pentru grupuri organizate. 

În zilele de sâmbătă și duminică, 28 și 29 mai, doritorii pot cumpăra bilete și pot folosi noul traseu de la Bibliotecă până la Arena Sepsi. Biletele costă 5 lei pentru adulți și 3 lei pentru copii și pensionari.

„Sâmbătă, trenuleţul pleacă din fața bibliotecii la orele 11:00, 13:00, 15:00 și 17:00, iar returul de la Arenă la orele 12:00, 14:00, 16:00 și 18:00. Duminică, cursele spre locația SepsiBook au loc la orele 9:00, 11:00 și 13:00, iar cele de întoarcere în oraș la orele 10:00, 12:00 și 14:00“, au mai transmis organizatorii.

„Recomandarea noastră este să se ia în calcul situația drumurilor din Sfântu Gheorghe, pe strada Ciucului se execută lucrări, pe strada Lunca Oltului s-au montat semafoare, sunt ore la care se circulă mai greu, de aceea recomandăm să vină mai devreme la evenimentele preferate. Vom avea și o cafenea literară. Se va putea servi mâncare și băutură. Nu toți pot asigura plata cu cardul, de aceea se recomandă bani cash, deoarece nu există bancomate în apropiere“, a declarat coordonatorul Festivalului de literatură contemporană, Gombos Zoltán, în cadrul unei conferințe de presă din 23 mai a.c.

Se pregătesc multe surprize pe parcursul celor 4 zile pline de evenimente. Se va amenaja și o expoziție de fotografie, spații de relaxare pentru citit, spații de supraveghere a copiilor cu activități destinate acestora, în timp ce adulții se pot bucura de vizitarea standurilor sau a evenimentelor. Nu va lipsi nici bicicleta de pedalat a orașului, care, în funcție de ritmul de pedalare, va dezvălui un text surpriză.

Pentru publicul vorbitor de limbă română, cele mai multe activități au fost programate într-o singură zi.

„După multe discuții, am decis să grupăm programele în limba română într-o singură zi dintr-un singur motiv. Dacă cineva nu poate ajunge în fiecare zi la aceste programe, măcar dacă poate veni vineri. Și din Brașov sau din județ, din Întorsura Buzăului, să prindă cât mai multe programe. Așa, răsfirate, cred că n-ar avea același impact. Dar asta nu înseamnă că doar vineri sunt astfel de programe. De exemplu, sâmbătă, Teatrul „Andrei Mureșanu“ a propus spectacolul „#acedesiguranță@tiktok“, despre și pentru adolescenți. Deși protagoniștii sunt adolescenți, cred că ar trebui văzut și de către părinți, pentru că este șocant în cel mai bun sens al cuvântului“, a menționat directorul Bibliotecii Județene „Bod Péter” și coordonatorul de programe al SepsiBook, Szonda Szabolcs, în cadrul conferinței de presă. 

Deși editurile de carte românească au fost mai rezervate în ceea ce privește prezența la această primă ediție, standul Libris va fi prezent cu noutățile editoriale și cărțile autorilor invitați.

„Faptul că noi din start am plănuit un eveniment bilingv este o noutate pe planul acestor târguri de carte, și chiar dorim să păstrăm acest element din concepția târgului. Bineînțeles, acum suntem la primii pași, am făcut ceva proporțional, dat fiind faptul că editurile care scot cărți în limba română, se pare că mai așteaptă să vadă ce și cum va fi la prima ediție. Vom avea un stand mai mare cu carte românească, iar dintre editurile participante sunt unele care au și traduceri în română, însă va fi standul de la Libris, pe care i-am rugat să aducă noutățile editoriale și, bineînțeles, cărțile autorilor invitați”, a mai spus Szonda Szabolcs.

Sloganul acestei prime ediții a SepsiBook este „Răsfoiește Experiențe!“, iar manifestarea se dorește a fi o sărbătoare a cărții și a lecturii destinată publicului larg, cu intrare gratuită la activități interactive, ore de literatură neconvențională, întâlniri între scriitori și cititori, discuții tematice, spectacole de poezie și muzică, întâlniri şi concerte literare. Și-au anunțat participarea 40 de edituri din România și Ungaria, vor fi aproximativ 30 de standuri de carte și aproape 80 de evenimente literare și muzicale. Programul complet este disponibil pe sepsibook.ro.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.