CULTURA 1 august 2013

„Copiii Raiului” la inaugurarea Cineclub Covasna

de Monica Vrânceanu | 647 vizualizări

Peste 100 de persoane sunt așteptate vineri seară la proiecţia primului film în noul Cinematograf din staţiune

Autoritățile locale din orașul Covasna inaugurează în această seară clădirea reabilitată a Cinematografului din staţiune (fostul Cinema Victoria). Locația se va deschide sub denumirea de Cineclub, urmând a funcționa sub administrarea Casei de Cultură Orășenești Covasna. Inaugurarea va fi celebrată cu rularea producției cinematografice „Children of Heaven” (Copiii Raiului), un film despre drama unei familii iraniene, sincronizat în limba maghiară și subtitrat în limba română.

Directorul Casei de Cultură Orășenești, Czilli Balázs, ne-a declarat că inaugurarea se face ca Cineclub deoarece locația nu are deocamdată toate dotările unui cinematograf, mai exact nu există echipamente profesioniste în acest sens, iar filmul din această seară va rula cu proiector normal.

Este primul film care va rula după mulți ani în care cinematograful nu a mai existat în Covasna. Am încheiat un parteneriat de sponsorizare cu Clorofilm, distribuitor de filme europene în special. Ei ne vor da filme să le rulăm, iar noi am considerat că este interesant să aducem în prim plan cinematografia europeană sau orientală, care sunt de calitate și oarecum mai puțin accesibile tocmai din lipsa popularizării. Sperăm că publicul va fi încântat, iar pentru inaugurare ne așteptăm la cel puțin 100 de persoane, mai ales că din ce am discutat cu oamenii din Covasna, așteptau cu nerăbdare acest moment”, ne-a spus Czilli Balazs, menționând că vizionarea filmului va începe de la ora 19.

Intrarea este gratuită

Potrivit acestuia, deocamdată proiecțiile de film se vor face cu intrare gratuită pentru public, iar atunci când filmele nu vor fi sincronizate în română sau maghiară, se vor rula de două ori, cu subtitrare în română și respectiv maghiară. Directorul Casei de Cultură a mai declarat că se dorește formarea unei tradiții de rulare a câte unui film distinct în fiecare săptămână, plus că există în plan și deschiderea unui Café Art în incinta Cineclubului, ca punct de întâlnire pentru artiști și toți cei interesați de artă și cultură.

În 2010, Primăria oraşului Covasna s-a angajat într-un credit de 500.000 de euro pentru reabilitarea şi modernizarea Cinematografului Victoria, redat autorităţilor locale printr-o hotărâre de Guvern. Clădirea fostului Cinematograf Victoria a fost închiriată de-a lungul anilor către diverşi agenţi economici al căror unic scop a fost profitul; pentru că li s-a permis prin contractele încheiate cu România Film, aceştia nu au investit deloc în clădire, care s-a deteriorat de la un an la altul. Acum, noul cinematograf are o capacitate de 260 de locuri și se speră că, prin redarea sa comunității, va contribui inclusiv la diversificarea ofertei de petrecere a timpului liber pentru turiști.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.