CULTURA 27 februarie 2019

Se anunță o „Primăvară culturală” la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 962 vizualizări

Numeroase manifestări culturale vor avea loc în reședința de județ

Lansări de carte, conferințe, simpozion și șezătoare, toate acestea, dar și alte activități culturale fac parte din ediția de anul acesta a evenimentului „Primăvara Culturală” care va avea loc în perioada 14 martie – 12 aprilie 2019.

Debutul acțiunilor culturale va avea loc pe 14 martie printr-o masă rotundă cu tema „Români pentru români. Solidaritate cu românii din Covasna și Harghita” cu participarea unor asociații și societăți din țară care au sprijinit activitatea cultural-științifică și civică din Arcul Intracarpatic. Evenimentul va începe la ora 11:00 la Hanul Reci.

Pe 19 martie, începând cu ora 16:00 Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” va găzdui conferința „Aspecte  ale integrării județelor Ciuc, Odorhei și Treiscaune în realitatea politică, economică, socială și culturală a României Mari”, prezintă pr. drd. Marius Banciu, parohia Sărmaș, protopopiatul Întorsura Buzăului.

Hramul Bisericilor  „Buna Vestire” din Sfântu Gheorghe și Valea Zălanului va fi sărbătorit pe 25 martie, începând cu ora 10:00.

În ziua următoare, pe 26 martie, de la ora 16:00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” vor avea lor prezentări și lansări de cărți. Printre noile apariții editoriale la editurile „Grai Românesc” și „Eurocarpatica” se numără „Topliţa şi Marea Unire: contribuţii ale Topliţei şi localităţilor din jur la întregirea neamului”, semnată de Costel Cristian Lazăr, „De pe meleaguri covăsnene, la Alba Iulia. Marșul Centenarului Marii Uniri – 1918-2018. Repere monografice”, volum îngrijit de Florentina Teacă și Marian Știopu, dar și alte cărți semnate de autori covăsneni.

În luna aprilie, pe data de 11, de la 17:00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” vor fi prezentate și lansate noile publicații apărute la Editura „Ștefadina” din București și alte edituri partenere. „Procesul optanților unguri. Mărturii documentare din arhivele Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Franceze” semnat de coord. dr Codrin Dumitru Munteanu, dr. Dorel Bușe este una dintre publicații.

În ziua următoare, pe 12 aprilie 2019, de la ora 9:00, va avea loc simpozionul „Acțiuni întreprinse de România, în anul 1919, pentru apărarea Hotărârilor de Unire cu Țara adoptate la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia”, cu participarea reprezentanților Academiei Oamenilor de Știință din București. Evenimentul va fi găzduit de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”.

Manifestarea „Primăvara culturală” se va încheia în zilele 11-12 aprilie cu șezătoarea „La încondeierea ouălor” organizată de Fundația Mihai Viteazul, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni.  

Evenimentele sunt organizate de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrul European de Studii Covasna – Harghita și Asociația „Ștefadina” București, Liga Cultural – Creștină „Andrei Șaguna”, în parteneriat cu Fundația „Mihai Viteazul” și Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.