CULTURA 2 decembrie 2010

Sărbătorile sezonului alb alături de Asociaţia Culturală Plai Întorsurean

de Andreea Dabija Kelemen | 454 vizualizări
Sărbătorile de iarnă bat la uşă, odată cu ele vin și colindele, cadourile, voia bună, astfel că cei din Corul Plai Întorsurean repetă de zori pentru minunata perioadă festivă ce va să vină. Renumitul cor are o vechime de 30 ani, iniţial numindu-se Cununa Carpaţilor, iar după ce a fost sub aripa Casei de Cultură, acum face parte din Asociaţia Culturală Plai Întorsurean înfiinţată în 2007 la iniţiativa unui grup de persoane

Sărbătorile de iarnă bat la uşă, odată cu ele vin și colindele, cadourile, voia bună, astfel că cei din Corul Plai Întorsurean repetă de zori pentru minunata perioadă festivă ce va să vină.

Renumitul cor are o vechime de 30 ani, iniţial numindu-se Cununa Carpaţilor, iar după ce a fost sub aripa Casei de Cultură, acum face parte din Asociaţia Culturală Plai Întorsurean înfiinţată în 2007 la iniţiativa unui grup de persoane îndrăgostite de tradiţiile locale întorsurene.

Din asociaţie mai face parte şi formaţia de dansuri populare autentice Plai Întorsurean, la fel de talentată şi respectată precum corul, coordonată de prof. Rodica Boieru. Ansamblul este format din 40 de membri înzestraţi cu talent, cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani - elevi, profesori, pensionari, asistenţi medicali, funcţionari publici. Conştiincioşi, membrii corului repetă săptămânal câte două-trei ore în Casa Orăşenească de Cultură din Întorsura Buzăului, sub atenta îndrumare a dirijoarei Tatiana Teacă.

De-a lungul timpului, Corul a fost extrem de apreciat şi premiat atât în ţară cât şi în străinătate la evenimente artistice onorabile precum Festivalul Internaţional Coral Pastorala și Festivalul Internaţional de Muzică Corală D.G. Kiriac. În această luna a cadourilor, corul va delecta publicul Festivalului de Colinde de la Sita Buzăului, apoi Festivalului de muzică religioasă organizat de Asociaţia Naţională Corală din România la Patriarhia Română şi ca o frumoasă tradiţie va colinda toate bisericile şi mănăstirile din zonă.

Din păcate sunt multe invitaţii pe care Asociaţia nu le poate onora, principalul impediment fiind transportul costisitor.

“La multe festivaluri şi spectacole din zonă mergem cu maşinile personale, dar când e vorba de o destinaţie mai îndepărtată de cele mai multe ori nu putem ajunge. Sperăm ca pe parcurs să se rezolve aceste probleme materiale şi să putem fi prezenţi oriunde suntem doriţi. Privind partea plină a paharului, cu toate că am fost în criză, am beneficiat de un proiect care ne-a ajutat parţial pe plan material, în care am fost susţinuţi de Consilul Judeţean Covasna şi de Primăria Oraşului Întorsura Buzăului, iar din surse proprii am realizat costumele naţionale de zonă, pe care le purtăm cu deosebită atenţie şi de care suntem foarte mândri”, a declarat preşedintele Asociaţiei Plai Întorsurean, Gheorghe Zărnescu.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.