CULTURA 9 octombrie 2018

Reforma în Europa de Est – Transilvania

de Covasna Media | 854 vizualizări

Expoziție itinerantă, vernisaj în Muzeul Naţional Secuiesc din Sf. Gheorghe

Forumul Cultural German din Europa de Est (Potsdam), Centrul de Dialog şi Cultură „Friedrich Teutsch” (Sibiu), Arhiva Comunităţii Evanghelice C. A. Honterus (Braşov) şi Muzeul Naţional Secuiesc (Sf. Gheorghe) vă invită la vernisajul expoziţiei itinerante „Reforma în Europa de Est – Transilvania”

în sala Bartók din sediul Muzeului Naţional Secuiesc (9 octombrie 2018, orele 18)

Cu aceeaşi ocazie, avem plăcerea să-l avem ca oaspete pe Thomas Şindilariu (Arhiva Comunităţii Evanghelice C. A. Honterus din Braşov),  cu prelegerea „Johannes Honterus și începuturile Reformei la Brașov”. Se vor prezenta totodată două ediţii noi din opera lui Honterus:

1. Johannes Honterus: Elementele cosmografiei (1542), Editura Schiller, Sibiu–Bonn, 2015 (Rudimenta cosmographica)

2. Johannes Honterus: Cartea Reformei Bisericii din Braşov şi a întregii Țării Bârsei (1543), Braşov, 2015 (Reformatio Ecclesiae Coronensis ac totius Barcensis provinciae)

Cele două cărţi cuprind ediţia facsimile latină, precum şi traducerea integrală în limba germană, română şi maghiară.

Despre expoziția itinerantă

„Reforma în Europa de Est” a fost o expoziţie realizată de Deutsches Kulturforum Östliches Europa (Potsdam), în anul 2017. Un modul itinerant al acestei expoziţii, de 10 panouri roll-up, prezintă istoria confesională a Transilvaniei. Panourile sunt trilingve (german-maghiar-român). În România au fost expuse deja în centrele săseşti şi la Bucureşti, cu catalog german şi cu catalog român, în aniversarea a 500 de ani de la Reforma eclesiastică (Harald Roth, DKÖE, Potsdam; Thomas Şindilariu, Honterus-Archiv, Braşov).

Jubileul de 500 de ani de la Reforma religioasă se află în mijlocul activității Forumului Cultural German pentru Europa de Est deoarece reînnoierea Bisericii şi credinței, demarate de la Wittenberg, a cuprins şi a schimbat în mod susținut mari părți ale Europei de Est. Cele mai multe țări din această regiune au fost timp de secole fie țări protestante, fie caracterizate de un pluralism confesional accentuat. Tocmai acest pluralism se află astăzi în pericol de a fi uitat, prin concentrarea aproape exclusivă asupra „brandului Luther”, lucru ce înseamnă totodată pierderea conştiinței asupra faptului că Europa de Est a fost în mare parte cuprinsă de curentele protestante şi în acelaşi timp tolerantă. Acest spațiu geografic se remarcă prin faptul că în ținuturile germane de altădată, în Polonia-Lituania, în Bohemia, în Moravia sau în Ungaria au existat pe lângă lutherani şi catolici şi husiți, utraquişti, frați moravi, reformați (calvini), menoniți, habani, unitarieni (antitrinitarieni sau frați polonezi) şi încă alte câteva confesiuni – deci cu mult mai mult decât doar Luther. Prin proiectul său de expoziție cu mai multe module, dedicat Reformei în Europa de Răsărit, Forumul Cultural German doreşte să prezinte acest pluralism remarcabil unui public larg. Proiectul este alcătuit dintr-un modul cadru şi din expoziții-modul dedicate unor regiuni precum Slovacia, Bohemia, Transilvania, Silesia, Pomerania şi Brandenburgul de Est, Polonia-Lituania şi Prusia. Acestea sunt concepute în mai multe limbi şi sunt prezentate publicului împreună cu parteneri din țările Europei Central-Estice şi Sud-Estice, precum şi din Germania.

Expoziţia „Reforma în Europa de Răsărit – Transilvania” este un proiect de cooperare al Forumului Cultural German pentru Europa de Est (Potsdam) cu Centrul de Dialog şi Cultură „Friedrich Teutsch” (Sibiu) şi Arhiva Bisericii Negre (Braşov). Proiectul este sprijinit de ministrul de stat a guvernului federal german pentru cultură şi media în baza unei hotărâri a Bundestagului. Catalogul maghiar s-a realizat în cooperare cu Muzeul Naţional Secuiesc (Sf. Gheorghe), cu sprijinul UDMR şi al Fundaţiei Communitas.

Texte: Harald Roth

Traduceri: Gerhild Rudolf, Heidrun König, Thomas Şindilariu, András Bándi, Hunor Boér

Cartografie: Dirk Bloch, www.blochplan.de

Layout: Anna Dejewska, Hana Katrin Stockhausen

Imaginea de fundal: Johannes Honterus, Chorographia Transylvaniae Sybembürgen, Basel 1532

Pe afiş, pictură de Fritz Schullerus: Jurământul Sfatului Oraşului Braşov pe Cartea Reformei Țării Bârsei din 1543 (aşezat la masă: Johannes Honterus)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.