CULTURA 10 august 2022

Rab Ștefan – „Loc de bună ziua”

de Covasna Media | 1377 vizualizări

Un volum de larg interes pentru cititorii din județul Covasna și nu numai

Recent, la editura Ecran Magazin din Brașov a apărut volumul de memorialistică „Loc de bună ziua”, carte realizată de Rab Ștefan, fost prim-secretar al Comitetului Județean de Partid Covasna și Președinte al Consiliului Popular Județean Covasna, în perioada 1982-1989, în dialog cu publicistul Ioan Genese Popa.

În paginile volumului, autorul se adresează cititorilor cu următoarele cuvinte: „Celor care au avut și care vor mai avea rolul de a soluționa problemele oamenilor, le spun: pentru bunul mers al lucrurilor și pentru adevărul istoric, nu ezitați să vorbiți despre ceea ce ați făcut și ceea ce nu ați făcut sau nu a fost posibil să faceți din cauza „sistemelor” în care ne-a fost dat și ne va mai fi dat să trăim. Ieri, azi și în viitor. Acest lucru am încercat și eu să-l fac. Să răspund, să-mi răspund unor întrebări, să prezint succint întreaga mea viață și activitate. De la organizația de pionieri (prima mea „funcție” fiind cea de comandant de… grupă) din 1949, până la CC al PCR, ca membru supleant al CPEx (1989) și perioada de după revoluție. Am considerat că sunt dator să prezint aceste lucruri pentru ca urmașii, nu în ultimul rând nepoțelele mele dragi – Șteffi și Alexia – să știe cine a fost bunicul lor. Și îi îndemn și pe alții să facă la fel având ce prezenta. Cunoașterea trecutului, cu bune și rele, este baza reușitelor viitorului. Nu o spun eu, au spus-o alții de nenumărate ori! Încă o dată, celor cu care mi-a fost dat să lucrez de-a lungul vieții și activității, celor care mi-au înțeles și apreciat strădaniile, împreună cu care am depășit momentele de cumpănă, le exprim toată prețuirea și recunoștința mea. […] Această carte, rod al întâlnirilor, aproape săptămânale, timp de doi ani și jumătate (anii pandemiei în principal!) n-ar fi fost posibilă dacă n-am fi primit „o mână de ajutor” de la numeroși foști colegi de muncă, prieteni și cunoștințe din întreaga țară. […] Pe cei care vor parcurge paginile cărții îi rog să aprecieze și să judece faptele prezentate – numai și numai – în contextul istoric în care acestea s-au petrecut. Sine ira et studio”.

Volumul, apărut în condiții grafice deosebite, tehnoredactarea fiind realizată de Ioan Genese Popa și Ioan State, are 383 de pagini (format A5), fiind structurat în 34 de interviuri, două anexe și un grupaj de fotografii și documente. După episoadele copilăriei, adolescenței, tinereții și primilor ani de activitate, un real interes pentru cititori reprezintă dialogurile purtate pe teme precum: „Prim-secretar la Covasna”, „Vânătoare cu … Ceaușescu”, „A căzut Ceaușescu!”, „Sfârșit de decembrie 89”, „Președinte executiv al Fundației Armonia” și altele.

O carte-document, care completează lucrări cu tematică asemănătoare semnate, printre alții, de Király Károly, Domokos Géza, Stela Buda, Dumitru Manolăchescu, Nicolae Moldovan (în manuscris) și alții. Un volum care prezintă file din istoria regimului comunist din România redactate din perspectiva unuia dintre cei care s-au aflat pe diferite trepte ale conducerii teritoriale și centrale.

Adresăm felicitări autorului Rab Ștefan și publicistului Ioan Genese Popa pentru curaj, sinceritate, echilibru și onestitatea dialogurilor purtate și introducerii, pe această cale, în circuitul public a numeroase informații despre pagini de istorie locală, regională și națională dintr-o perioadă istorică despre care s-a scris atât de mult și, cu certitudine, se va mai scrie încă.

Dr. Ioan Lăcătușu

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.