CULTURA 18 iulie 2013

Proiect teatral inedit cu Fatma Mohamed la Huhuu

de Székely Emőke | 594 vizualizări

parfum tractor

După producția „Game. Set. Match.”, vineri seară cafeneaua Huhuu va găzdui un nou proiect teatral de excepție. Piesa „Parfum de viață pe un tractor” va avea loc premiera la cunoscuta cafenea din Sfântu Gheorghe. Este de fapt o piesă ce va aduce un strop de fericire spectatorilor prin prestația actriței Fatma Mohamed. Piesa scrisă de Cristiana Keresztes a fost pusă în scenă de tânăra regizoare Kiss Eszter.

O poveste despre fericire

Piesa „Parfum de viață pe un tractor” vorbește despre fericire. Este piesa de debut a regizoarei Kiss Eszter, care spune că a ales această operă pentru că oamenii au tendința de a găsi defecte în viața de zi cu zi, şi puțini afirmă că sunt fericiți. „Avem tendința să catalogăm ce nu avem, ce ne lipsește, și foarte puțin ne gândim la ce avem și să ne bucurăm de acel ceva. Personajul principal al piesei este un om fericit, care nu dorește să le țină lecții oamenilor, dar le dă totuși un model celor din jur” – ne-a declarat Kiss Eszter.

Teatru de cârciumă

Cafeneaua Huhuu dorește să promoveze un alt gen de teatru, cel de „cârciumă”. Piesa „Parfum de viață pe un tractor” este a doua reprezentație din acest proiect, iar cei care au văzut producția „Game. Set. Match.” spun că ar mai dori să vadă astfel de spectacole tocmai pentru că este altceva decât ceea ce au văzut până acum. „Teatrul de cârciumă nu este un teatru obișnuit, spectatorii nu se așează pe scaune și urmăresc un spectacol, după care aplaudă și pleacă acasă. Foarte multe asemenea spectacole au aceeași structură. Piesa aceasta însă este mai puțin convențională, pentru că actorul nu are un spațiu separat, ci stă în mijlocul spectatorilor, se plimbă de la o masă la alta. Așa ceva nu a mai fost la Sfântu Gheorghe. Cred că oamenii de aici sunt deschiși pentru așa ceva, deși la început sunt puțin reticenți, după aceea le face chiar plăcere să ia parte în spectacol” – spune Kiss Eszter.

O nouă asociație

Piesa este debutul în regie al tinerei Kiss Eszter, care împreună cu Fatma Mohamed și Elena Popa au înființat Asociația „Șpraiț” pentru că, spun ele, Sfântu Gheorghe are nevoie de diversitate în materie de teatru. „Avem nevoie de un pic de diversitate. Cele două teatre, M-Studio și Ansamblul Háromszék, nu satisfac toate cerințele culturale ale orașului. Pe de altă parte teatrul de cârciumă este cunoscut în țară și peste hotare, însă nu și aici” – spune Kiss Eszter. Aceasta a precizat că spectacolul de vineri este doar prima reprezentație a asociației, de această dată în colaborare cu Universitatea de Arte din Târgu Mureș, dar nu și ultima. „Suntem o asociație nouă, plină de idei și planuri” – spune tânăra regizoare.

De la Mureș la Covasna

Spectacolul a fost deja prezentat la Târgu Mureș unde a avut loc prima reprezentație, după care regizoarea și actrița au primit invitații de la două festivaluri de prestigiu: Iași Fringe Festival și International Fringe Festival din Sibiu. În cele două orașe spectacolul a fost prezentat de 4 ori, de fiecare dată sala a fost plină, Fatma Mohamed a interacționat cu spectatorii și toate feedback-urile au fost pozitive. Acum actrița și regizoarea așteaptă reacția publicului din Sfântu Gheorghe, iubitor de cultură.

De ce Fatma?

În ceea ce privește alegerea piesei și a actriței, Kiss Eszter a spus: „Am avut nevoie de o persoană feminină de 30 de ani. O cunosc foarte bine pe Fatma, am mare încredere în ea, cred că este capabilă de acest rol. Este o persoană pozitivă, orientată către lumină, așadar era cea mai potrivită pentru acest rol” – a declarat Kiss Eszter. Cât despre autoarea Cristiana Keresztes, ea este de asemenea tânără, are 25 de ani și locuiește la Cluj Napoca.

Provocare pentru actriță

Fatma Mohamed a declarat că rolul din această piesă este o provocare pentru ea, pentru că nu e simplu să intri în pielea unui personaj fericit. „Rolul este o provocare pentru mine. Personajul principal este o femeie care își trăiește zilele fericit, lucrând la fabrica de tractoare de la Brașov. A juca rolul unui om fericit nu este un lucru tocmai ușor, dar piesa este plină de dinamism și comunicare, care atrage atenția asupra importanței mediului care ne înconjoară” – este de părere Fatma Mohamed.

Premiera va avea loc vineri de la ora 21, prețul unui bilet fiind de 15 lei, din care 10 lei pot fi consumați. Cei interesați pot face rezervări la barul Huhuu sau la telefon 0732530793. Numărul locurilor este limitat, cei care nu apucă să vadă spectacolul vor mai avea ocazia pe parcursul acestei veri. Kiss Eszter ne-a spus că toți spectatorii vor avea ocazia să vadă piesa, aceasta fiind reluată de mai multe ori de-a lungul acestei veri.

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.