CULTURA 6 septembrie 2019

Programul final al Festivalului-Concurs D-Butan-T 2019

de Covasna Media | 1947 vizualizări

Odată cu instalarea noului anotimp, echipa Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe a finalizat programul celei de-a patra ediții a Festivalului-Concurs D-Butan-T, care se va desfășura în perioada 13 – 19 octombrie 2019 și care se axează pe coregrafie. 

În ediția de anul acesta, ca și în ediția precedentă, au fost selectate cinci spectacole, după cum urmează:

  • „Chorismos” – coregrafia: Anastasia Grigore
  • „Câte un om de iubit” – coregrafia: Beatrice Maria Tudor
  • „De fapt” – coregrafia: Simona Dabija
  • „Fragile, Handle with Care” – coregrafia: Mariana Gavriciuc
  • „Ultima picătură” – coregrafia: Maria-Luiza Dimulescu

Cele cinci spectacole au intrat în competiția tinerelor talente de la D-Butan-T în baza votului exprimat de un juriu de selecție, format din membrii Consiliului Artistic al Teatrului „Andrei Mureșanu”. Fiecare membru al juriului a votat câte cinci spectacole din cele înscrise în concurs, unde au rămas cele clasate pe primele cinci locuri. Pasul următor în competiția D-Butan-T este vizionarea spectacolelor de către un juriu de specialitate, alcătuit din Veres-Nagy Attila, Zeno Apostolache, Magor Bocsárdi, Vava Ștefănescu și Flavia Giurgiu, care la finalul competiției va decide cine este coregraful câștigător. Ca și în anii precedenți, marele câștigător va semna un contract de colaborare cu TAM, care constă în oportunitatea de a monta o producție proprie cu o echipă la alegere. Important de reținut este faptul că, fiind doar cinci nominalizați, în cadrul competiției D-Butan-T, nu se va acorda decât premiul I, nu și locurile II, III sau mențiune. 

Pe lângă spectacolele participante la festival, care vor putea fi urmărite în fiecare seară, de luni până vineri (14-18 octombrie), de la ora 18:00, în Sala Arta a TAM, în program sunt incluse și alte evenimente extrem de interesante. Prima zi de D-Butan-T va aduce în atenția publicului spectacolul de deschidere „Dragonul de aur”, în regia Catincăi Drăgănescu, în vreme ce, în penultima seară, va putea fi urmărit show-ul „LIFT – Boys Will Be Boys”, al trupei artiștilor de la Studio M. Pe parcursul întregii săptămâni, vor avea loc mai multe conferințe, ateliere și lansări de carte, susținute atât de membrii juriului, cât și de invitații speciali ai evenimentului, Andreea Gavriliu, Dr. Danny Tan din Singapore și Miruna Runcan. Aceasta din urmă lansează la Sfântu Gheorghe „Fluctuantul dezgheț 1956-1964”, o carte care trebuie citită de oricine din breaslă și nu numai. Între atelierele programate la D-Butan-T, „Scrierea dansului”, susținut de prof. Jánosi Jozsef, este un workshop unic în România care va avea loc miercuri de la ora 13:00 în Sala Chaplin.

De asemenea, publicul D-Butan-T va avea parte de un concert surpriză, în seara de miercuri, de la ora 21:00, dar se va putea bucura și de proiecții de film muzical, zilnic, de la ora 16:00, în Sala Chaplin. Accesul la aceste proiecții video este gratuit, iar în program sunt incluse filme muzicale celebre precum „Bohemian Rapsody ” sau „Marry Poppins”. 

Imagini din edițiile anterioare ale festivalului vor putea fi urmărite vineri, 18 octombrie, într-un film realizat de fotograful Volker Vornehm. D-Butan-T se va încheia duminică, 19 octombrie, cu un concert de gală oferit de Ateneul din Iași. 

Ca și în edițiile anterioare, publicul spectator va plăti cu zâmbete pentru cafea și cu un cântec pentru vin. Cafeneaua oficială a evenimentului va fi anul acesta Zamat, iar intrarea la toate atelierele, conferințele și spectacolele va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Un moment special și inedit va fi anul acesta un flash mob pentru toleranță, conceput și realizat de prof. Enikő Márton de la Clubul de dans Blue Moon, care va surprinde prin amploarea sa și prin numărul mare de artiști implicați.

În ediția de anul acesta, echipa foto-video a festivalului se lărgește, prin prezența fotografului Simion Buia, care va comunica totodată și informații noi despre festival pe site-ul www.romanianactors.com

Organizatorii festivalului DebutanT le mulțumesc pentru susținere și implicare atât partenerilor  - Cinema Arta, StudioM și Ansamblul Háromszék - cât și finanțatorilor AFCN, UNITER, Consiliul Județean Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe. Transmitem totodată mulțumiri și către partenerii din edițiile anterioare, respectiv Editura Litera, Julius Meinl, Crama Rotenberg, Hotel Arcuș prin Școala Populară de Artă, Tribell FF, care au confirmat sprijinirea pe mai departe a festivalului. 

Cu gânduri bune și entuziasm,

Echipa TAM

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.