CULTURA 3 iunie 2013

Primăria deschide sesiunea de finanţare a proiectelor culturale

de Monica Vrânceanu | 822 vizualizări

Valoarea totală a sumelor pentru al doilea semestru al anului depăşeşte 200.000 de lei

Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe a deschis cea de-a doua sesiune a depunerii documentaţiei pentru finanţarea proiectelor culturale, iar cererile se depun până pe 28 iunie, spre a fi apoi analizate de o comisie specială care va stabili cine şi ce fel de finanţare primeşte. Programele culturale care vor beneficia de sprijinul autorităţilor locale vor fi punctate pe baza unor bareme prestabilite şi vor fi tratate prioritar toate programele, proiectele sau acţiunile culturale care au un procent ridicat de finanţare proprie sau mai mulţi finanţatori, ceea ce constituie garanţia succesului programului sau acţiunii culturale.

Sesiunea din iarnă a împărţit proiectele culturale pe secţiuni – Culturale, pentru Tineret, Multiculturale şi pentru Păstrarea tradiţiilor secuieşti, iar acest lucru se va repeta în cea de-a doua sesiune, municipalitatea alocând sume diferite fiecărei secţiuni.

Viceprimarul Sztakics Éva a declarat că pentru proiectele culturale vor fi alocaţi 80.000 de lei, pentru cele multiculturale 10.000 de lei, pentru păstrarea valorilor secuieşti 10.000 de lei, iar pentru cele de Tineret aproximativ 105.000 lei.

Istoric recent zbuciumat pentru proiectele culturale

În prima parte a acestui an, rezultatele finanţării proiectelor culturale au fost contestate de mai mulţi participanţi la sesiune, printre care Asociaţia de tineret Ecou, pentru organizarea Zilelor aniversare Ecou. Aceasta solicitase 15.500 de lei şi a primit o finanţare de 500 de lei, adică 1% din suma totală a evenimentului, 50.000 de lei.

Asociația a contestat modul în care Primăria a împărțit banii destinați proiectelor culturale și de tineret, acuzând „situații ciudate, atât ca formă, dar și de fond” în ceea ce privește procedura de acordare a finanțărilor programelor culturale din semestrul I 2013. În consecinţă, cei de la Ecou nu au semnat contractul cu Primăria pentru cei 500 de lei, sumă pe care au catalogat-o ca fiind „ridicolă” în comparaţie cu suma solicitată şi ţinând cont de faptul că au organizat acţiuni pentru întreaga comunitate.

În prima sesiune, municipalitatea a primit solicitări de finanţare pentru aproape 50 de proiecte culturale, iar jumătate dintre acestea au fost finanţate cu sume cuprinse între 500 şi 4.000 de lei. Reprezentanții municipalității au spus însă că proiectele au fost punctate în funcție de utilitatea și impactul lor în comunitate, iar din comisia de evaluare au făcut parte atât angajați ai Primăriei cât și oameni din afară, tocmai pentru a se evita subiectivismul.

Viceprimarul Sztakics Éva ne-a declarat că modalitatea de acordare a finanţării nu va putea fi schimbată considerabil, dar este foarte posibil ca autorităţile locale să se consulte cu organizaţiile neguvernamentale, care pot veni cu propuneri, pentru a nu se mai ajunge la contestaţiile şi nemulţumirile din iarnă.

În acelaşi timp, consilierul local Mădălin Guruianu ne-a declarat: „Avem o promisiune fermă din partea domnului primar Antal Árpád că împărţirea fondurilor pentru proiectele culturale pentru al doilea semestru al acestui an se va face după acelaşi principiu ca la Consiliul Judeţean, adică respectându-se procentul etnic: 75% pentru proiectele ONG-urilor maghiare şi 25% pentru cele româneşti”.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.